«Πονοκέφαλο» προκαλεί στην κυβέρνηση, αλλά και στην αξιωματική κυρίως αντιπολίτευση  το υψηλό ποσοστό πολιτών που αντιτίθενται στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, και ενώ οι αρχές σκοπεύουν να τον επιβάλλουν σε διάφορους νευραλγικούς ή μη κλάδους του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Η αντίθεση αυτή στο μέτρο εκφράστηκε για ακόμη μια φορά την Κυριακή 29/8, με ογκώδη συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στην πρωτεύουσα, στο συλλαλητήριο που σημαδεύτηκε από εκτεταμένα επεισόδια, συμμετείχαν σύμφωνα με υπολογισμούς πάνω από 20.000 πολίτες και υγειονομικοί. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στη Θεσσαλονίκη. 

Κι ενώ οι εμβολιασμοί δεν φαίνεται να αυξάνονται με τον ρυθμό που θα ήθελε η κυβέρνηση, καθώς «για να χτιστεί το τείχος ανοσίας πρέπει να εμβολιαστούν άλλο 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας», οι αρχές ετοιμάζονται για ρήξη με συγκεκριμένες ομάδες που αρνούνται τον εμβολιασμό. Από την 1η Σεπτεμβρίου, επέρχεται η αναστολή εργασίας σε όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές δομές, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαμηνύει ότι νόμος θα τηρηθεί στο «ακέραιο». Παράλληλα, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού, που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου.

Οι ανεμβολίαστοι δεν δείχνουν να πείθονται ούτε από τις εκκλήσεις ούτε από τα αυστηρά μέτρα κυρώσεων, κι η κυβέρνηση πλέον πρέπει να λύσει έναν δισεπίλυτο γρίφο, που θα την απασχολεί έντονα το επόμενο διάστημα, κι ενώ τα ημερήσια κρούσματα δεν πέφτουν κάτω από τις 3.000.

Υψηλό φυσικά είναι και το πολιτικό κόστος και στο Μαξίμου αναζητούνται οι κατάλληλοι χειρισμοί, ώστε και να επιτευχθεί ο στόχος που θέτουν οι αρμόδιες επιτροπές, αλλά και να μην υπάρξουν σοβαρές απώλειες στα ποσοστά όσων δηλώνουν τη στήριξή τους στη Νέα Δημοκρατία. Από την κατάσταση αυτή ωστόσο δεν φαίνεται να κερδίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης








Προσωρινό "όχι" από το ΣτΕ
Την ίδια ώρα, προσωρινό «όχι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο αίτημα για «πάγωμα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε γιατρούς και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων που αντιδρούν στο μέτρο της κυβέρνησης το οποίο τους οδηγεί σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, εφόσον δεν εμβολιαστούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Το Γ Θερινό Τμήμα του ΣτΕ υπό την προεδρία της αντιπροέδρου κυρίας Κωνσταντινίδου απέρριψε τέσσερις αιτήσεις που είχαν καταθέσει νοσοκομειακοί γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων από όλη τη χώρα, ζητώντας να εκδοθεί προσωρινή διαταγή για να «μπλοκάρει» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τους. Αναμένεται να εξετάσει το Τμήμα αν θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης αναστολής ή όχι.

Οι τέσσερις προσωρινές διαταγές αφορούν 115 συνολικά προσφεύγοντες. Εν τω μεταξύ εκκρεμεί στην Ολομέλεια ΣτΕ ανάλογο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ (έκδοση δηλαδή προσωρινής διαταγής και αναστολή απόφασης για υποχρεωτικότητα).

Στις προσφυγές μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η θέσπιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υπό το κράτος του έμμεσου εξαναγκασμού της στέρησης κάθε βιοποριστικού μέσου για τους εργαζόμενους που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, αποτελεί μια νομοθετική επιλογή που θίγει τα καίρια συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματα και είναι, κατά την άποψή μας, αποδοκιμαστέα από την έννομη τάξη».


 
Top