Η πρόεδρος του «Συλλόγου των Συγγενών των Θυμάτων Τεμπών», Μαρία Καρυστιάνου απάντησε στις δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών και τις κατηγορίες για «προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος».



Συγκεκριμένα, σε δήλωση της στο Documento, αναφέρει προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος «γνωρίζει ότι είναι ποινικό αδίκημα η αλλοίωση του χώρου εγκλήματος» να υποστηρίξει εμπράκτως όσα δηλώνει για άπλετο φως στην υπόθεση και τιμωρία των ευθυνόντων και τον καλεί να αναλάβει τις ευθύνες του.
Αναλυτικά η δήλωση της Μαρίας Καρυστιανού

Μόλις πληροφορήθηκα τις δηλώσεις του Κ. Τριαντόπουλου, ο οποίος κατά τη συνήθη τακτική των πολιτικών προσώπων, αποποιείται των ευθυνών του. Κύριοι, δόθηκε μια εντολή μπαζώματος. Ως ελάχιστο για εμάς, αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας είναι να δοθεί ένα όνομα για αυτήν την αξιόποινη και υβριστική πράξη… Υπάρχουν εγκλήματα για τα οποία η απόδοση δικαιοσύνης είναι μονόδρομος… Οφείλετε να επιδείξετε σεβασμό στον άνθρωπο, στις αξίες του αλλά και στους νόμους της χώρας που ορκιστήκατε να υπηρετείτε…


Αυτή η εβδομάδα ήταν πάρα πολύ δύσκολη για εμάς και πραγματικά δεν είχα σκοπό να κάνω καμιά δήλωση. Μου ζητήθηκε όμως χθες από δημοσιογράφους να απαντήσω στον κ. Αγοραστό. Η δήλωση του κ. Αγοραστού έγινε πάνω σε δική μου παλαιότερη δήλωση η οποία όμως «ακούστηκε» ανήμερα της μαύρης επετείου… Η αλήθεια είναι ότι χθες απέρριψα αυτή την πρόταση διότι πραγματικά θεωρούσα ανούσιο να ξεκινήσω αυτό το δημόσιο διάλογο με τον κ. Αγοραστό.


Αλλά νιώθω ότι θα ήθελα να κάνω μία δήλωση όχι απέναντι στον κ. Αγοραστό αλλά απέναντι σε δύο σημαντικά πολιτικά πρόσωπα τα οποία έκαναν δηλώσεις την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. Την ημέρα που σκοτώθηκαν τα παιδιά μας. Ή μία δήλωση αφορά την κα. Μπακογιάννη, η οποία μας είπε ότι θα έπρεπε να μπούμε στα παπούτσια του κ. Καραμανλή γιατί είναι τραγικό να είσαι υπουργός και να σου συμβαίνει κάτι τέτοιο… Κα Μπακογιάννη, τραγικό είναι να είσαι 19 χρονών να επιστρέφεις χαρούμενη στο σπίτι σου και να σκοτώνεσαι με τον πιο φρικτό και άδικο θάνατο.

Τραγικό είναι να καταδικάζεται για το υπόλοιπο της ζωής σου στον πιο ανείπωτο πόνο και το μόνο που σκέφτεσαι και να παρακαλάς είναι άραγε πόσο σύντομα θα έρθει εκείνη η τελευταία μέρα της ζωής σου που θα σε γλιτώσει από το πένθος και θα ξανά συναντήσεις το χαμένο σου παιδί.

Όσο για τον κ. Καραμανλή δε νομίζω ότι έχει επηρεαστεί τόσο πολύ η ζωή του. Τουλάχιστον μέχρι τώρα και όταν θέλει να αγκαλιάσει τα παιδιά του απλά ανοίγει τα χέρια του. Η επόμενη δήλωση που την θεωρώ ύψιστη ύβρη και ως προς το περιεχόμενο της αλλά και ως προς την επιλογή της μέρας που έγινε, αφορά τον πρωθυπουργό. Ο οποίος μας δήλωσε για ακόμη μια φορά ότι θα χυθεί άπλετο φως, θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, και θα καταρρεύσουν οι παράλογες και ψευδείς φήμες όταν την ίδια στιγμή παίζει παντού βίντεο με τον κ. Τριαντόπουλο, εντολοδόχο του κ. Μητσοτάκη να μας δηλώνει πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικά «τακτοποιήθηκε» ο χώρος του εγκλήματος….

Προφανώς ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι είναι ποινικό αδίκημα η αλλοίωση του χώρου εγκλήματος.… Εγώ λοιπόν σήμερα αντί να απαντήσω στον κ. Αγοραστό θα απευθυνθώ στον πρωθυπουργό, ο όποιος υποστηρίζει ότι ζούμε σε ένα Κράτος Δικαίου και ότι στο έγκλημα των Τεμπών πρέπει να αποδοθούν σε όλους τους υπαίτιους οι ευθύνες. Συμφωνούμε κ. Μητσοτάκη, ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως και ότι πρέπει να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι. Και αφού πιστεύετε ότι όντως ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, πράγμα που εγώ διαφωνώ πλήρως και μαζί μου πολλοί άνθρωποι εντός και εκτός της χώρας μας, να μας δείξετε εμπράκτως τα όσα δημόσια δηλώνετε.

Παρακαλώ ως ένδειξη καθαρότητας και εντιμότητας να παρουσιαστείτε αυτοβούλως στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά το έγκλημα και όπου σύμφωνα με την νομοθεσία οφείλουν να παρουσιαστούν για να δώσουν εξηγήσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Εμείς αλλά και όλοι οι Έλληνες θα θέλαμε πάρα πολύ να ακούσουμε δημόσια, για πoιο λόγο δώσατε εντολή να αλλοιωθεί ο χορός του εγκλήματος. Τι φοβόσασταν ότι θα αποκαλυφθεί; Διαφορετικά υπεκφεύγετε τις ευθύνες σας για ακόμη μια φορά. Μήπως επειδή ελπίζετε ότι κανένας από τους εισαγγελείς που εσείς διορίσατε, δεν θα τολμήσει να σας το ζητήσει.

Και να γνωρίζετε ότι οι δηλώσεις εντυπωσιασμού που συνηθίζετε να κάνετε είναι προσβλητικές για εμάς, για την μνήμη των παιδιών μας και υποτιμούν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων.


 
Top