Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δεκάδες συλλήψεις (49) από τη χθεσινή (16/3) επέμβαση της αστυνομίας στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Με κείμενό τους που δημοσιεύθηκε στο Infolibre.gr, οι συλληφθέντες αναφέρουν πως οι αστυνομικές δυνάμεις έσπασαν το κτίριο, τονίζοντας πως είναι η τρίτη στη σειρά εκκένωση κατειλημμένης σχολής, έπειτα από δύο μήνες κινητοποιήσεων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Αναλυτικά το κείμενό τους:
«Χθες στην κατειλημμένη από τους φοιτητικούς συλλόγους ΣΘΕ, ήρθαν αστυνομικές δυνάμεις όλων των ειδών (ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ, ΜΑΤ) και την εκκένωσαν συλλαμβάνοντας 49 άτομα.
Κατά την επιχείρηση τους έσπασαν το κτίριο, αφού πρώτα το πολιόρκησαν για ώρα.
Είναι η τρίτη εκκένωση στη σειρά κατειλημμένης σχολής μετά από δύο μήνες αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Μάλιστα αυτοί οι δύο σύλλογοι, Γεωλογίας και Φυσικού συνεχίζουν τον αγώνα ακόμα και αν έχει ψηφιστεί ο νόμος επιλέγοντας να καταλάβουν την σχολή τους.
Καταδικάζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστολής στον αγώνα μας και αντιστεκόμαστε σε αυτήν.
Το πανεπιστήμιο ήταν, είναι και θα παραμείνει άσυλο στο οποίο έχουν συλλογικοποιηθεί πολλές αρνήσεις και καταφάσεις.

Αυτός ο νόμος που ψηφίστηκε αποτελεί ταξικό κόφτη για την κοινωνική βάση.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για ένα άσυλο αγώνα και ελευθεριών και γενικότερα ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας.

ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ, ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ, ΟΛΑ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ».


Έντονη ήταν και η αντίδραση της Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών ΑΠΘ ΠΑΜΑΚ, η οποία κάνει λόγο για «αντίποινα από τον κρατικό κατοχικό στρατό στην υπηρεσία του ιδιωτικού κεφαλαίου».
«Καταγγέλλουμε την καταδρομική επιχείρηση ενόπλων αστυνομικών δυνάμεων και τη μαζική τύπου προγκρόμ σύλληψη 49 φοιτητριών / φοιτητών μας και άλλων μέσα στη Σχολή Θετικών Επιστημών χθες Σάββατο 16 Μαρτίου 2024. Η ευθύνη του CEO ΑΠΘ -ΑΕ και της τοποτηρήτριάς του στη ΣΘΕ είναι μείζων. Η επιχείρηση αυτή έχει προσχεδιαστεί σε συνεργασία με την αστυνομία από καιρό», αναφέρει και προσθέτει:
«Με αποτροπιασμό μαθαίνουμε ότι φοιτήτρια μεταξύ των συλληφθεισών που υπέστη νευρικό κλονισμό μέσα στα κρατητήρια της ΓΑΔΘ και μετήχθη στο Ιπποκράτειο επεστράφη στην αστυνομία κατά τις μικρές πρωινές ώρες.

Φοιτήτριες και φοιτητές, διδάσκουσες -οντες, υπάλληλοι της διοίκησης, όλοι εμείς, δεν θα συγχωρήσουμε την προσπάθεια σωματικής και ψυχικής εξοντωσής τους».

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέφερε απόλυτη πολιτική κάλυψη στην επέμβαση της αστυνομίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε δήθεν “πάρτυ” στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής».
Στο αυτόφωτο οι συλληφθέντες

Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν τα 49 άτομα που συνελήφθησαν.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το πρωί της Κυριακής κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου η εισαγγελέας άσκησε εις βάρος τους ποινική δίωξη για σοβαρή διατάραξη ομαλής λειτουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και επιπλέον για απείθεια, επειδή αρνήθηκαν να υποβληθούν σε δακτυλοσκοπική εξέταση (οι 48 από τους 49).
Οι κατηγορούμενοι παραμένουν υπό κράτηση και θα μεταχθούν αύριο, Καθαρά Δευτέρα, εκ νέου στα δικαστήρια για να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία. Ανάμεσα τους είναι 31 άνδρες και 18 γυναίκες, ηλικίας από 19 έως 30 ετών.
Σε ό,τι αφορά τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν κατά την ίδια επιχείρηση, όπως ναυτικοί πυρσοί, ξύλινα κοντάρια, αντιασφυξιογόνες μάσκες, πυροσβεστήρες, βαριοπούλα κ.ά., η έρευνα της Αστυνομίας συνεχίζεται για την ταυτοποίηση των δραστών και σχηματίζεται ξεχωριστή δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων και φωτοβολίδων.
Στο μεταξύ, έξω από τα δικαστήρια συγκεντρώθηκαν από νωρίς άτομα που φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης στους 49 συλληφθέντες.

Το χρονικό της επέμβασης
Η επιχείρηση της αστυνομίας, όπως υποστηρίζει η ίδια, πραγματοποιήθηκε μετά από πληροφορίες όταν άγνωστοι προσπάθησαν να προκαλέσουν φθορές στην υπό ανέγερση βιβλιοθήκη, στον χώρο της πρώην κατάληψης του Βιολογικού.

Στο σημείο βρέθηκαν και καθηγητές, καθώς με την παρουσία τους ήθελαν να εξασφαλίσουν την όσο το δυνατόν πιο ήρεμη επιχείρηση της αστυνομίας, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

«Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής μας είπε, ότι ο πρύτανης τον ενημέρωσε ότι γίνεται απόπειρα διάρρηξης της σχολής, εμείς κάτι τέτοιο για το βιολογικό που έγινε η καταγγελία δεν διαπιστώσαμε», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Δημήτρης Ραπτάκης, καθηγητής τμήματος πολιτικών μηχανικών του ΑΠΘ.
«Ζητήσαμε εισαγγελέα, επί μία ώρα και ήμασταν στα τρία μέτρα από την πόρτα που έγιναν οι προσαγωγές τρία λεπτά ήμασταν, δεν παρουσιάστηκε κανένας εισαγγελέας. Ζητάμε να αποχωρήσουν τώρα τα ΜΑΤ, δεν υπάρχει λόγος παρουσίας τους, εφόσον σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και είδαμε να έχουν ολοκληρωθεί και οι προσαγωγές», όπως ανέφερε ο κ. Γ. Ηλιόπουλος, μέλος προεδρείου συλλόγου καθηγητών ΑΠΘ.

«Ζητάμε κατ επανάληψη να μάθουμε τα αδικήματα που συντελέστηκαν για να υπάρξουν τόσες προσαγωγές και δεν μας λένε. Ψάχνουμε τον εισαγγελέα και δεν τον βρίσκουμε, αν είναι εδώ δεν δέχθηκε να συναντήσει την αντιπροσωπεία των καθηγητών», ανέφερε σε προφορική της ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους και τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ Ιφιγένεια Καμτσίδου.

Τι υποστήριξε ο πρύτανης του ΑΠΘ
«Η πολιτεία οφείλει να διαφυλάσσει τη δημόσια περιουσία από καταστροφές που προκαλούνται από τη δράση οργανωμένων ομάδων που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό, την τρομοκράτηση και τη βία για να επιβάλουν τις απόψεις τους», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, σχετικά με την επέμβαση της αστυνομίας.
«Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ουδεμία σχέση έχουν με τη δράση αυτών των μειοψηφικών ομάδων, οι οποίες προσπαθούν να επιβάλουν τη “μοναδική αλήθεια” τους με βίαιες ενέργειες που συντηρούν ένα κλίμα ανασφάλειας, φαλκιδεύουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και παρεμποδίζουν τη λειτουργία των Α.Ε.Ι», τόνισε.
Επισήμανε, τέλος ότι «με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι δημόσιες αρχές μπορούν να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου αυτεπάγγελτα, όταν διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις».
 
Top