Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η νότια Ισλανδία λόγω μιας ακόμη ηφαιστειακής έκρηξης στη χερσόνησο Ρέικιανες.

Πρόκειται για την τέταρτη από τον Δεκέμβριο και την πιο ισχυρή, όπως ανακοίνωσε η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία, με τη λάβα να απειλεί το Γκρίνταβικ. Πιο συγκεκριμένα, η λάβα έχει φθάσει στις ανατολικές άμυνες γύρω από την πόλη που έχει εκκενωθεί, ενώ, παράλληλα, έχουν απομακρυνθεί οι άνθρωποι από την κοντινή Γαλάζια Λιμνοθάλασσα, ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Ισλανδίας.

Οι τοπικές αρχές προσπαθούν με κάθε δυνατό μέσο να ανακόψουν την πορεία της λάβας, που κινείται με μεγάλη ταχύτητα, ενώ ενισχύθηκαν τα αμυντικά φράγματα που στήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη γύρω από το ηφαίστειο. Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες ότι επίκειται έκρηξη στο ηφαίστειο που βρίσκεται στη χερσόνησο Ρέικιανες, νότια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής άμυνας της χώρας, η έκρηξη ξεκίνησε το Σάββατο (17/03) μεταξύ Χάγκαφελ και Στόρα Σκόγκφελ, στην ίδια περιοχή όπου είχε σημειωθεί έκρηξη και στις 8 Φεβρουαρίου. Η Ισλανδία φιλοξενεί στο έδαφός της συνολικά περισσότερα από 30 ενεργά ηφαίστεια. Το 2010, τα σύννεφα στάχτης από τις εκρήξεις του ηφαιστείου Eyafjallajokull κάλυψαν αρκετές περιοχές της Ευρώπης, ματαιώνοντας 100.000 πτήσεις και αναγκάζοντας εκατοντάδες Ισλανδούς να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.
 
Top