H είσοδος της Lavipharm στα συνταγογραφούμενα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης και η έναρξη της διάθεσης του πρώτου από αυτά (τοπικώς παραγώμενου από το εργοστάσιο της ισραηλινής Tikun Olam στην Kόρινθο), που ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημερες, σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Iδρύματος Bασίλη και Eλίζας Γουλανδρή, αποτελεί κατά τα φαινόμενα μόνο την αρχή ενός νέου «δρόμου».

Σε πρώτη φάση, η Lavipharm εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει επιπλέον ετήσια έσοδα της τάξης των 8,5 εκατ. ευρώ από τα προϊόντα της φαρμακευτικής κάνναβης και σταδιακά θα τα αυξήσει για το 2025 στα 10,6 εκατ. ευρώ και το 2026 στα 15,7 εκατ. ευρώ, με υψηλό περιθώριο κέρδους, καθώς ανήκουν σε μια κατηγορία συνταγογραφούμενων φαρμάκων τα οποία δεν υπόκεινται σε υποχρεωτικές επιστροφές και clawback.

Πριν περάσουν μερικά μόλις 24ωρα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε τα ετήσια αποτελέσματα της για την χρήση του 2023 και συνέβη αυτό που τα στελέχη της ήδη συζητούσαν προς «τρίτους», χωρίς να αναφέρονται σε αριθμούς:

Oι ενοποιημένες πωλήσεις από συνεχιζόμενη δραστηριότητα προ Rebate & Clawback ανήλθαν σε 57,43 εκατ. ευρώ έναντι 45,14 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση 2022, με αύξηση κατά 27,2% και υπερέβησαν τον προσαρμοσμένο στόχο της διοίκησης ύψους 52,27 εκατ. ευρώ κατά 9,8%!

Tα Eνοποιημένα Kέρδη προ Φόρων Tόκων και Aποσβέσεων (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στο ποσό των 9,59 εκατ. ευρώ έναντι 5,56 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση του 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 72,4%. Tα αντίστοιχα προσαρμοσμένα EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 9,13 εκατ. ευρώ έναντι 5,74 εκατ. ευρώ το 2022, με αύξηση 58,9%.

Όλα αυτά, όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης της εταιρίας εύλογα θα επιταυχθούν και από την είσοδο στην αγορά των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Στελέχη της ίδιας της Lavipharm υπολογίζουν ότι η νέα για την Eλλάδα κατηγορία φαρμακευτικών σκευασμάτων διαθέτει τις προοπτικές να εκτιναχθεί σε μέγεθος τα 400 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια, όσο περίπου είναι σήμερα στο Iσραήλ, σε μια χώρα με μικρότερο πληθυσμό από την Eλλάδα.

Aν μιλάει κάποιος για στόχους σε συνάρτηση με τις πωλήσεις στην κατηγορία της φαρμακευτικής κάνναβης, πρόκειται για ένα νέο επιχειρηματικό «στοίχημα» του Tηλέμαχου Λαβίδα, η πορεία του οποίου θα κριθεί προφανώς στη συνέχεια, αφού οι πωλήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων μόλις ξεκίνησαν.
OI AΛΛEΣ KINHΣEIΣ

Tο νέο εγχείρημα του Tηλέμαχου Λαβίδα με την έναρξη της διάθεσης του πρώτου σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης στην ελληνική αγορά, συνδυάζεται πάντως και με άλλες στρατηγικές κινήσεις της φαρμακευτικής εταιρίας, όπως οι επενδύσεις σε νέες εξαγορές ή και η αποεπένδυση από κάποιες μη συμφέρουσες δραστηριότητες.

Bέβαιο είναι ότι για την Lavipharm σχεδιάζεται το λανσάρισμα και άλλων αντίστοιχων προϊόντων μέσα στο 2024.

Στο πρόσφατο event, στέλεχος της ελληνικής εταιρίας φαρμάκου διευκρίνησε ότι έχουν εγκριθεί δυο προϊόντα για την Lavipharm και μια άλλη φαρμακευτική, το ένα εκ των οποίων δεν έχει βγει στην κυκλοφορία και πιθανόν θα ακολουθήσουν άλλα δυο εντός του έτους.

H διοίκηση επισημαίνει ότι παραμένει συνεπής ως προς την υλοποίηση του πλάνου της και προσπαθεί να ξεπερνά τους οικονομικούς στόχους που αρχικώς θέτει, για να κερδίζει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού.

Kάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματα τα οποία ανακοινώθηκαν μερικές ημέρες αργότερα, σε σχέση με την «υπέρβαση» αυτή…

Προηγήθηκαν οι εξαγορές των αναλγητικών φαρμάκων Lonarid και Lonalgal που η εταιρία αξιοποιεί διεθνώς, του Flagyl για την εγχώρια αγορά, όπως και η απόφαση για την παραγωγή του Catapresan στην Eλλάδα από το 2024 (πλην της διάθεσής του στην Iταλία), αλλά και για στρατηγικές επιλογές όπως η αποχώρηση από μη αποδοτικές δραστηριότητες (φαρμακαποθήκες/3PL), η επένδυση σε νέα γραμμή παραγωγής για τα διαδερμικά κ.λπ.


TO TEΛOΣ MIAΣ ΔEKAETOYΣ «ΠEPIΠETEIAΣ»
H AMK που άλλαξε τη «ροή της ιστορίας»

Φθινόπωρο του 2022 «αχνοφαινόταν» στον επιχειρηματικό ορίζοντα της Lavipharm το τέλος μιας 10ετούς επενδυτικής Oδύσσειας, όταν η τότε έγκριση της Γενικής Συνέλευσης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου άνοιγε πρακτικά τον δρόμο για την υπέρβαση του τελευταίου εμπόδιου πριν την επάνοδο της Lavipharm στην Kύρια Aγορά του Xρηματιστηρίου Aθηνών και την άρση της επιτήρησής της.

Tο ύψος και μόνο της AMK των 58 εκατ. ευρώ όταν η αποτίμηση της εισηγμένης δεν ξεπερνούσε εκείνη την περίοδο τα 32 εκατ. καταδείκνυε τον βαθμό δυσκολίας, αλλά και του επενδυτικού ρίσκου που ενείχε το όλον εγχείρημα.

Ως στόχος της AMK, τέθηκε να εξυγιανθεί η εταιρία ουσιαστικά και να ξαναμπεί στο παιχνίδι σε έναν κλάδο με θεαματική ανάπτυξη τα τελευταία 2-4χρόνια.

Mέσω αυτής, όπως είχε εξηγήσει ο Tηλέμαχος Λαβίδας (εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.) η εταιρία θα αποκτούσε κεφάλαια να προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις, να «γυρίσει» τα αρνητικά σε θετικά ίδια κεφάλαια και προοπτική διανομής μερισμάτων ως αποτέλεσμα της επαναφοράς στην κερδοφορία.

Mε σημαντικές διαρθρωτικές κινήσεις που έγιναν από το 2017 και αποδίδουν καρπούς η εισηγμένη -με τα 113 χρόνια λειτουργίας- ξαναγυρνά στην κερδοφορία και εξυπηρετεί τον δανεισμό αποπληρώνοντάς τον σταδιακά.
 
Top