Συνεχίζεται  η θύελλα αντιδράσεων μετά την κίνηση της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου να στείλει μαζικά e-mail στους Ελληνες ψηφοφόρους εξωτερικού, με πολλούς να καταγγέλλουν επωνύμως ότι ουδέποτε έδωσαν σχετική έγκριση για αποστολή πολιτικών μηνυμάτων.

Στις καταγγελίες σημειώνεται ότι ουδέποτε γράφτηκαν σε κάποιο newsletter και ότι δεν έχουν δώσει ποτέ την ηλεκτρονική τους διεύθυνση παρά μόνο για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, δηλαδή στο Υπουργείο Εσωτερικών. Μεταξύ αυτών η Matina Stevis-Gridneff, υπεύθυνη του γραφείου Βρυξελλών των New York Times.

Κασσελάκης: Φέρνουμε το θέμα στη Βουλή
«Από χθες απόδημοι Έλληνες καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν στα email τους μήνυμα από ευρωβουλεύτρια της ΝΔ, χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Η άμεση απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και από την ευρωβουλεύτρια είναι ζήτημα Δημοκρατίας», επισημαίνει σε παρέμβασή του ο Στέφανος Κασσελάκης.
«Πώς βρήκε τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών; Διέρρευσαν ή δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών; Οι χιλιάδες απόδημοι Έλληνες δεν είναι περιφερόμενες mailing lists για τους πολιτευτές της ΝΔ. Κάνουν λάθος αν θεωρούν ότι δε θα δώσουν εξηγήσεις. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα φέρουμε άμεσα το θέμα στην Βουλή με επίκαιρη ερώτηση και θα καταθέσουμε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όλες τις καταγγελίες αποδήμων που έφθασαν στα γραφεία μας. Όλα στο φως!

H Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου αντέδρασε μέσω X: 
Παρατηρώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα δια του Προέδρου του θέλει να συνεχίσει να ασχολείται με ένα θέμα το οποίο έχει απαντηθεί από εμένα ήδη δημόσια δυο φορές. Οι λόγοι πιστεύω είναι προφανείς σε όλους.

Ερώτηση κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ήδη ερώτηση και αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων προς
την Υπουργό Εσωτερικών, την οποία κοινοποίησε στην αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα:
Κυρία Υπουργέ,
Την Παρασκευή 1/3/2024 και έκτοτε, είδαν το φως της δημοσιότητας πολλές καταγγελίες Ελλήνων εξωτερικού που είχαν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού ότι έλαβαν διαφημιστικό email από την νυν ευρωβουλευτή και υποψήφια ξανά της ΝΔ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, χωρίς ποτέ να έχουν δώσει σε αυτήν τα στοιχεία επικοινωνίας τους ή να έχουν συναινέσει στην επεξεργασία τους.
Είναι ενδιαφέρον ότι τα διαφημιστικά emails δεν στάλθηκαν σε Έλληνες μόνο μιας ή κάποιων κοινοτήτων Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά η αποστολή τους είχε έναν μαζικό χαρακτήρα, γεγονός που εγείρει ερωτήματα και υποψίες για κεντρική μεθόδευση και απόκτηση των εν λόγω διευθύνσεων.
Αρκετές από τις καταγγελίες αυτές αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο email το έδωσαν μόνο για να εγγραφούν στην πλατφόρμα για την ψήφο των αποδήμων και πουθενά αλλού.
Η προεκλογική επικοινωνία της κυρίας Ασημακοπούλου παραβιάζει κατάφορα τη νομοθεσία προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διαφημιστικό newsletter που έλαβαν όσοι εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, πέρα από την ενημέρωση για την καμπάνια της κυρίας Ασημακοπούλου και την υπόσχεση «θα επικοινωνώ μαζί σας τακτικά», καλούνται να εγγραφούν στο newsletter (γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είχαν εγγραφεί) και αν δεν θέλουν να συνεχίσουν να λαμβάνουν διαφημιστικό υλικό να κάνουν «απεγγραφή» από τη λίστα «Απόδημοι» (γεγονός που αποδεικνύει ότι χωρίς της συναίνεσή τους είχαν βρεθεί τα στοιχεία τους σε αυτή τη λίστα).
Οι καταγγελίες για παραβίαση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα προέρχονται από Έλληνες εξωτερικού, γεγονός που σημαίνει ότι με κάποιο τρόπο τα δεδομένα των εκλογέων που εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού διέρρευσαν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Δεν ισχύει, επομένως, η διαβεβαίωση του Υπουργείου Εσωτερικών, που είναι ο υπεύθυνος επεξεργασίας των εν λόγω δεδομένων ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (/2016/679/ΕΕ - ΓΚΠΔ) και της εθνικής νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων (ν. 4624/2019), ο σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων που έκαναν εγγραφή στην εφαρμογή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ήταν η διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό.
Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε:
1. Πως κατέληξαν τα στοιχεία που καταχώρησαν οι ψηφοφόροι εξωτερικού στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών στο πολιτικό γραφείο της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ;
2. Ποια τεχνικά και οργανωτικά μέτρα έχει λάβει το Υπουργείο σας ώστε να διασφαλίσει ότι η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εκλογέων είναι σύμφωνη με τον ΓΚΠΔ;
3. Ποια μέτρα έχει λάβει το Υπουργείο σας για να διασφαλίσει ότι είναι δυνατή η εκ των υστέρων επαλήθευση και ο προσδιορισμός του εάν και από ποιον έχουν εισαχθεί, τροποποιηθεί ή αφαιρεθεί τα προσωπικά δεδομένα;
4. Ποια μέτρα έχει λάβει το Υπουργείο σας για την ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης του προσωπικού που ασχολείται με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα;
5. Ποια εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας δεδομένων έχουν λάβει οι χειριστές των εν λόγω δεδομένων;
6. Γνωρίζει το Υπουργείο σας, ως οφείλει, πόσοι και ποιοι έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα (άτομα, είτε εταιρείες, είτε κρατικοί είτε ιδιωτικοί φορείς περιλαμβανομένων και των αναδόχων);
7. Κάθε πρόσωπο ή εταιρεία που έχει κάποια εργασία σε σχέση με τους εκλογικούς καταλόγους, έχει πρόσβαση στο σύνολο των δεδομένων ή η πρόσβαση είναι διαβαθμισμένη;
8. Η πληροφορία είναι διάσπαρτη σε πολλές βάσεις δεδομένων ή σε μία;
9. Στην σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία έχει προβλεφθεί ρήτρα για την περίπτωση διαρροής προσωπικών δεδομένων;
10. Εφόσον το Υπουργείο δεν μπορεί να διασφαλίσει καν το απόρρητο των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των ψηφοφόρων που εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, πως μπορεί να διασφαλίσει το απόρρητο των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εκλογέων και την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας με επιστολική ψήφο;
Και παρακαλούμε να προσκομίσετε
1. Τη σύμβαση με τον ανάδοχο δημιουργίας της πλατφόρμας για την επιστολική ψήφο.

ΣΥΡΙΖΑ: Δώρο ΝΔ στους ευρωβουλευτές τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων εξωτερικού
«Η εμπιστοσύνη στο σύστημα της εκλογικής διοίκησης από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα δέχεται το πιο ισχυρό πλήγμα επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τονίζει σε χθεσινή του ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως επισημαίνει, «στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποδήμων Ελλήνων ανά την υφήλιο, από την Αμερική έως την Ιαπωνία, παρελήφθησαν σήμερα μηνύματα από την ευρωβουλευτή της ΝΔ κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στο πλαίσιο της προσωπικής προεκλογικής της καμπάνιας εν όψει των Ευρωεκλογών.
Σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες Ελλήνων πολιτών καμία αποδοχή για λήψη διαφημιστικού υλικού από τη συγκεκριμένη εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως απαιτείται από το GDPR , δεν είχε προηγηθεί. Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι πολλοί από τους καταγγέλλοντες είχαν χρησιμοποιήσει τα email τους μόνο για την εγγραφή τους στους καταλόγους εκλογέων εξωτερικού.
Μετά την ψήφιση του ν. 4648/2019 για τους εκλογείς του εξωτερικού, έχουν δημιουργηθεί εφαρμογές με πληροφορίες για τους εκλογείς (emails, τηλεφωνικοί αριθμοί) που δεν διατίθενται όμως στα αντίτυπα των εκλογικών καταλόγων που λαμβάνουν τα κόμματα, λόγω της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Στα στοιχεία αυτά, που θα έπρεπε να κατέχει αποκλειστικά και μόνο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ και να τα προστατεύει, αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι ότι έχει πρόσβαση η εκλεκτή της κυβέρνησης Μητσοτάκη κα Ασημακοπούλου.

Τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών, που η ελληνική πολιτεία οφείλει βάσει της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας να διαφυλάσσει, προσφέρονται ως δώρο στην προεκλογική καμπάνια της κα Ασημακοπούλου από την κα Κεραμέως. Οι αμφιβολίες που είχε εκφράσει από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ως προς τη χρήση των δεδομένων των εκλογέων δυστυχώς επιβεβαιώνονται με εκκωφαντικό τρόπο.
Το γεγονός αποτελεί πολύ σοβαρό χτύπημα στο αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας και στην εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος, λίγο πριν τις εκλογές με τη νέα διαδικασία της επιστολικής ψήφου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται ότι θα ενημερώσει τόσο την Ελληνική Δικαιοσύνη όσο και τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα για να υπερασπιστεί την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, καθώς και τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος που ευτελίζει η διακυβέρνηση Μητσοτάκη, εν ονόματι όλων των πολιτών που έπεσαν θύματα μιας κατάφωρης παραβίασης των προσωπικών τους δεδομένων και κατήγγειλαν την παράνομη αυτή τακτική που ακολούθησε εν ενεργεία ευρωβουλευτής παραβιάζοντας έτσι το ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο με τη συνδρομή της πολιτικής ηγεσίας Υπουργείου Εσωτερικών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ασημακοπούλου: Δέχομαι επίθεση λάσπης
Απάντηση στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να δώσει με ανάρτησή της στα social media η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου:
«Σχετικά με την «επίθεση λάσπης» που δέχομαι από το πρωί, θέλω να διευκρινίσω ότι:
100 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές το γραφείο μου απέστειλε newsletter σε Έλληνες του εξωτερικού, με στοιχεία επικοινωνίας που συγκέντρωσα ως Ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, ώστε να ζητήσω την άδεια να επικοινωνώ τακτικά μαζί τους, όπως πράττω πάντοτε σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα και το GDPR από το 2018.
Ουδέποτε έλαβα προσωπικά δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών ή άλλο φορέα της κυβέρνησης που να αφορούν στους Έλληνες του εξωτερικού.
Θεωρίες συνομωσίας που συσχετίζουν τις εγγραφές για την επιστολική ψήφο με την προσωπική μου δράση, έχουν σκοπό να με χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν το θεσμό της επιστολικής ψήφου, της θεσμικής μεταρρύθμισης που θεσπίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τελικά μόνο με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν πτοούμαι και καλώ τους Έλληνες του εξωτερικού ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης να εγγραφούν στην πλατφόρμα http://epistoliki.ypes.gov.gr

 
Top