Την ετήσια ομιλία του ενώπιον του ρωσικού κοινοβουλίου για την κατάσταση του έθνους πραγματοποίησε ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στον απόηχο του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, για τον οποίο χώρες της Δύσης κατηγορούν το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν ξεκίνησε στις 12:13 τοπική ώρα (11:13 ώρα Ελλάδας) την ομιλία του και τελείωσε μετά από περίπου δύο ώρες. Σε αυτή, παρουσίασε το περίγραμμα της στρατηγικής της ρωσικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές όπου αναμένεται ευρέως ότι θα επανεκλεγεί, παραμένοντας στο Κρεμλίνο έως το 2030.

Σύμφωνα με το Sky News, στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο Πούτιν εστίασε σε δύο κυρίως θέματα: τον ισχυρισμό του ότι η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία αλλά και την πεποίθησή του ότι ο ρωσικός λαός και οι ρωσικές επιχειρήσεις στηρίζουν με θέρμη την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Δείτε την ομιλία του








Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ «ετοιμάζονται να πλήξουν ρωσικό έδαφος», επιστρατεύοντας για αυτόν τον σκοπό τα πιο αποτελεσματικά μέσα που διαθέτουν. Η μοίρα οποιασδήποτε χώρας επιτεθεί στη Ρωσία θα είναι «πολύ πιο τραγική» από οτιδήποτε μπορεί να αντιμετωπίσει η δική μας χώρα, σημείωσε ο Πούτιν. «Πρέπει να καταλάβουν ότι διαθέτουμε και εμείς όπλα, όπλα που θα μπορούσαν να τους νικήσουν στο δικό τους έδαφος», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι μια τέτοια επιθετική κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη χρήση πυρηνικών όπλων. «Δεν το καταλαβαίνουν αυτό;» διερωτήθηκε, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι η «η ρωσοφοβία τυφλώνει τους ανθρώπους και τους στερεί τη λογική τους ικανότητα».

Ο Πούτιν προειδοποίησε τις χώρες του ΝΑΤΟ πως κινδυνεύουν με πυρηνική σύγκρουση αν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, προσθέτοντας πως η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τον δυτικό στρατιωτικό τομέα της μετά την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Εμφανώς οργισμένος, κάλεσε τους πολιτικούς της Δύσης να θυμηθούν την τύχη που είχαν ο Αδόλφος Χίτλερ της ναζιστικής Γερμανίας και ο Ναπολέων Βοναπάρτης της Γαλλίας, που εισέβαλαν ανεπιτυχώς στη χώρα του κατά το παρελθόν. «Όμως τώρα οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο τραγικές», είπε ο Πούτιν. «Νομίζουν πως (ο πόλεμος) είναι κινούμενα σχέδια», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και σημαντικοί Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους δήλωσαν αυτήν την εβδομάδα πως δεν σχεδιάζουν να στείλουν χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία, αφού η Γαλλία υπαινίχθηκε το ενδεχόμενο αυτό.

Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της, είπε ο Πούτιν, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία ότι η Δύση προσπαθεί να καταστρέψει τη Ρωσία από μέσα. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα, αλλά απέρριψε οποιεσδήποτε προσπάθειες να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε συνομιλίες. Τόνισε ακόμη πως η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει προηγμένα οπλικά συστήματα, περιλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων Zircon, και πως έχει το στρατιωτικό πλεονέκτημα στην Ουκρανία.

Αναφορικά με την κατάσταση του ρωσικού έθνους, ο Ρώσος πρόεδρος καυχήθηκε για την πρόοδο της ρωσικής οικονομίας και προανήγγειλε την αύξηση του κατώτατου μισθού. Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι η Ρωσία θα γίνει στο κοντινό μέλλον η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο.


Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του ρυθμού των γεννήσεων στη χώρα του, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τάση που καταγράφεται παγκοσμίως, την οποία η ρωσική κυβέρνηση αγωνίζεται να αντιμετωπίσει. Ο Πούτιν κάλεσε τους πολίτες να κάνουν πολλά παιδιά, ανακοινώνοντας επιπλέον μέτρα στήριξης για τις πολύτεκνες οικογένειες.


Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως οι ρώσοι επιχειρηματίες θα πρέπει να επενδύουν στη Ρωσία και τα περιουσιακά στοιχεία και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματά τους θα πρέπει να προστατεύονται, ενώ οι φόροι για τις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις στη Ρωσία θα πρέπει να μειωθούν.

Περισσότεροι στρατιώτες στα δυτικά σύνορα
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τώρα την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και προωθούνται σε αρκετά σημεία, είπε ο Πούτιν. Η Ρωσία θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τα στρατεύματα που έχει αναπτύξει κατά μήκος των δυτικών συνόρων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.


Ο ηγέτης του Κρεμλίνου απέρριψε δυτικές δηλώσεις ότι τα ρωσικά στρατεύματα μπορεί να προχωρήσουν πέραν της Ουκρανίας και να επιτεθούν σε ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίζοντάς τις «ανοησίες». Είπε επίσης πως η Μόσχα δεν θα επαναλάβει το λάθος που έκανε η Σοβιετική Ένωση να επιτρέψει στη Δύση να τη "σύρει" σε μια κούρσα εξοπλισμών που θα ανάλωνε ένα υπερβολικά μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της.

«Ως εκ τούτου, η δουλειά μας είναι να αναπτύξουμε το αμυντικοβιομηχανικό σύμπλεγμα με τέτοιον τρόπο ώστε να αυξήσουμε τις επιστημονικές, τεχνολογικές και βιομηχανικές δυνατότητες της χώρας», είπε.

Ο Πούτιν είπε πως η Μόσχα είναι ανοικτή σε συζητήσεις για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά υπαινίχθηκε πως η Ουάσινγκτον δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τέτοιες συνομιλίες και εστιάζει περισσότερο στο να διατυπώνει ψευδείς ισχυρισμούς για τους υποτιθέμενους σκοπούς της Μόσχας.

«Πρόσφατα υπήρξαν ολοένα και περισσότερες ατεκμηρίωτες κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, για παράδειγμα ότι δήθεν πρόκειται να αναπτύξουμε πυρηνικά όπλα στο διάστημα. Τέτοια υπονοούμενα ... είναι μια συνωμοσία για να μας σύρουν σε διαπραγματεύσεις με τους όρους τους, που είναι ευνοϊκοί μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

«... Παραμονές των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, θέλουν απλώς να δείξουν στους πολίτες τους και σε όλους τους άλλους πως εξακολουθούν να κυβερνούν τον κόσμο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Με πληροφορίες από Sky News, ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Top