Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τίθεται και πάλι το σκάνδαλο Predator, μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών να προχωρήσει στη επιβολή κυρώσεων κατά δύο ατόμων και πέντε επιχειρηματικών οργανισμών που είχαν σχέση με την κοινοπραξία της Intellexa, ένα δίκτυο που βρέθηκε πίσω από την πώληση λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε για κατασκοπευτική δράση.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ρητά ότι η εταιρεία προέβη στην ανάπτυξη και πώληση τεχνολογίας κατασκοπευτικού λογισμικού που παγίδευσε τόσο Αμερικανούς πολίτες, ανάμεσά τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους, καθώς και πολιτικούς παράγοντες.

Μάλιστα, η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και αποτροπής από την αμερικανική Κυβέρνηση τέτοιων φαινομένων, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες των πολιτών, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ποιοι είναι οι εμπλεκόμεν
οι
Εν προκειμένω σχετικά με τα φυσικά πρόσωπα, οι βαριές κυρώσεις αφορούν τον ιδρυτή της Intellexa, Tal Jonathan Dilian, καθώς και τη Sara Aleksandra Fayssal Hamou, ειδική σε εταιρείες offshore που συνδεόταν με την Κοινοπραξία Intellexa.

Σχετικά με τους επιχειρηματικούς οργανισμούς που τίθενται στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, με την επιβολή κυρώσεων επίσης, πρόκειται για τις εταιρείες:
– Intellexa SA,
-Intellexa Limited,
-Cytrox AD Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings ZRT), καθώς και
– Thalestris Limited.
Να σημειωθεί ότι η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει, από πέρυσι, ελέγχους εξαγωγών σε τέσσερις από τις εταιρείες.

Τι περιλαμβάνουν οι κυρώσεις
Πιο αναλυτικά, η λήψη των παραπάνω μέτρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες σημαίνει για τους εμπλεκόμενους ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία των συγκεκριμένων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικών οργανισμών -είτε βρίσκονται στις ΗΠΑ είτε υπάρχει κατοχή είτε έλεγχος υπηκόων των ΗΠΑ- «παγώνουν» κυριολεκτικά είτε πρόκειται για κινητή, ακίνητη περιουσία είτε για μετοχές.

Υπάρχει ενδεχόμενο και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που είχαν εμπλοκή με τις συναλλαγές ή τις δραστηριότητες των παραπάνω προσώπων και οργανισμών να υποστούν κυρώσεις. Αυτό έχει να κάνει με τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα που τυχόν είχαν συναλλαγές ή και με τους συνεργάτες από την Ελλάδα.

State Department – Τι μέτρα έχει λάβει για τη βίζα
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το State Department στο πλαίσιο της πολιτικής του, είχε ανακοινώσει μέτρα που επιβάλλουν περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε άτομα που εμπλέκονται με την κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού, καθώς και σε όσους ενθαρρύνουν, βοηθούν τέτοιες ενέργειες ή αποκομίζουν όφελος από αυτές.
Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία είχε έρθει να προστεθεί τον περασμένο μήνα, σε μία σειρά κινήσεων στις οποίες έχουν προβεί οι ΗΠΑ, προκειμένου να καταπολεμήσουν το διεθνές εμπόριο κατασκοπευτικού λογισμικού.
 
Top