Ολοκληρώθηκε η διαδικασία στη Βουλή. Κατά της πρότασης μομφής ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο ο Χάρης Κατσιβαρδάς, ανεξάρτητος πρώην «Σπαρτιάτης».

Σε δήλωσή του μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε:
O κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ώστε να παραπεμφθεί ο Κώστας Αχ.Καραμανλής στη Δικαιοσύνη. Κάλυψε τον κ. Καραμανλή και μοιράστηκε τις ευθύνες μαζί του. Δεν απάντησε αν γνώριζε για τα παραποιηθέντα ηχητικά ντοκουμέντα. Δεν είπε τίποτα για τα αίσχη του κ. Φλωρίδη και τις ανακρίβειες του κ. Τριαντοπούλου για το μπάζωμα. Και δεν είπε τίποτα για τις παραιτήσεις των δύο υπουργών του, οι οποίες απέδειξαν ότι είναι βάσιμο το αίτημα μας για εκλογές.

Μητσοτάκης: Δεν υπήρξε καμία συγκάλυψη
Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Δεν αμφισβητείται ότι έγιναν 7 παραβιάσεις του κανονισμού ασφαλείας. Δεν υπήρξε καμία συγκάλυψη.
Παράλληλα δήλωσε ότι δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο, τον τόπο κυβερνά ο λαός και όχι κάποια φουσκωμένα πορτοφόλια. Αν κάποιος μεγαλοεπιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις να εμφανιστεί στην αρένα, όχι δια αντιπροσώπου, είπε.

Φάμελλος: Να αρθεί η υπουργική ασυλία Κ. Καραμανλή για να δικαστεί
Να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα σε συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής με αντικείμενο την άρση της υπουργικής ασυλίας του Κώστα Αχ. Καραμανλή ώστε να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.
Αυτή την πρόταση κατέθεσε, όπως αναμενόταν, ο Σωκράτης Φάμελλος, εξηγώντας ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών-Υποδομών κακώς δεσμεύεται ότι “δεν θα κρυφτεί πίσω από την βουλευτική του ασυλία” διότι αυτό που τον αφορά είναι η υπουργική ασυλία.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ “πυροβόλησε” την κυβέρνηση και, προσωπικά, τον πρωθυπουργό, για την επιχείρηση συγκάλυψης της τραγωδίας στα Τέμπη και για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου που έχουν αποκαλυφθεί, όπως οι τηλεφωνικές υποκλοπές ή οι διαρροές προσωπικών δεδομένων εκλογέων από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ανδρουλάκης: Να γιατί ζήτησα την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση
Το σκεπτικό που τον οδήγησε στην πρωτοβουλία για πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση ανέπτυξε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης, εστιάζοντας τόσο στην επιχείρηση συγκάλυψης της τραγωδίας στα Τέμπη όσο και στις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές και τις διαρροές στοιχείων εκλογέων από το υπουργείο Εσωτερικών.
Σε κάποιο σημείο μάλιστα συνέδεσε το “χέρι” που οργάνωσε το μοντάρισμα των συνομιλιών (σταθμάρχη και μηχανοδηγών) με εκείνο που, αντίστοιχα, οργάνωσε τις τηλεφωνικές υποκλοπές.
Για άλλη μία φορά, ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει ποιος έδωσε την εντολή να γίνει αυτό το μοντάρισμα “την ώρα που ακόμα έκαιγαν οι λαμαρίνες στο σημείο της τραγωδίες και όλη η χώρα βρισκόταν σε σοκ”, ώστε να ξεκινήσει το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους.

Κουτσούμπας: Υπερψηφίζουμε την πρόταση μομφής, άθλια προσπάθεια συγκάλυψης
«Μομφή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, και όχι μόνο μία, αλλά πολλές μομφές», είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ στη χθεσινή ομιλία του. Εξήγησε ότι «η μομφή του ΚΚΕ αφορά το έγκλημα των Τεμπών και την άθλια, αποκρουστική, κατάπτυση προσπάθεια συγκάλυψής του» και έκανε λόγο για «συγκάλυψη από τότε που η κυβέρνηση έτρεξε να μπαζώσει τον χώρο του εγκλήματος και να μοντάρει».
Και σημείωσε: «Θέλατε να κρύψετε την πολιτική που βάζει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια και τις ζωές των ανθρώπων, μια πολιτική την οποία έχετε υπηρετήσει τόσο εσείς όσο και προηγούμενες κυβερνήσεις, μια πολιτική που ακολουθείται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες ακόμα και τις πιο ανεπτυγμένες».

Στίγκας: Οι νεκροί πρέπει να δικαιωθούν, συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής
«Οι οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους δεν μπορούν ακόμη να συνέλθουν. Και δεν θα συνέλθουν ποτέ. Η δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη αποδοθεί», είπε ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών".
«Όλοι όσοι κυβέρνησαν τη χώρα πήραν στο λαιμό τους 57 ψυχές», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στίγκας, ενώ προσέθεσε: «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι τα τρία κόμματα που έσυραν την Ελλάδα στη δίνη των μνημονίων, του υπέρογκου χρέους και της απόλυτης καταστροφής.
Η συμφορά των Τεμπών ήρθε, λοιπόν, να χαράξει μια βαθιά τομή στον εμπαιγμό του ελληνικού λαού. Η επί χρόνια κοροϊδία τους έπιασε ταβάνι. Τα παραμύθια των κακών λύκων έφθασαν να είναι τόσο κραυγαλέα που πλέον δεν πείθουν κανέναν».

Βελόπουλος: Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει το δυστύχημα
«Δεν κάνατε τίποτα για να αποτρέψετε το δυστύχημα. Δεν κάνατε τίποτα όλοι σας για να έχει αξιόλογο σιδηρόδρομο η Ελλάδα. Πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι εδώ μέσα για την κατάντια του κράτους», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ επανέλαβε ότι το εμπορικό τρένο μετέφερε επικίνδυνα εμπορεύματα. «Βρέθηκαν από ένα μέχρι έξι δοχεία διαλυτών καυσίμων», είπε.
«Αυτά έκαψαν τα παιδιά. Οι παράνομοι λαθρέμποροι που δεν θέλετε να αποκαλύψετε» τόνισε και ρώτησε «ποιον καλύπτετε; ποιον φοβάστε; ποιον ολιγάρχη; Ποιον λαθρέμπορο;».
Χαρακτήρισε «μεγάλο πολιτικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης» καθώς όπως είπε αυτή την περίοδο καταρρέει δημοσκοπικά. «Συσπειρώσατε μία παραπαίουσα κυβέρνηση;» ανέφερε.

Νατσιός: Χυδαιότητα είναι η συγκάλυψη του δολοφονικού εγκλήματος στα Τέμπη
«Χυδαιότητα είναι η συγκάλυψη του δολοφονικού εγκλήματος από τον κύριο Καραμανλή, όχι η ομολογία της αλήθειας από την αρχηγό πολιτικού κόμματος που "έσπασε τα νεύρα" του προέδρου της Βουλής», είπε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός,.
«Ο Πρόεδρος ενοχλήθηκε από την κυρία Κωνσταντοπούλου και όχι από την απεγνωσμένη και απολύτως απρόσφορη προσπάθεια της κυβέρνησης να μας πείσει ότι όντως αποφάσισε η δικαιοσύνη και όχι η κυβερνητική πλειοψηφία», πρόσθεσε.
«Συνειδητά και ο κύριος Καραμανλής απέφυγε να κοιτάξει οπουδήποτε αλλού πέρα από τους θερμούς υποστηρικτές του. Ίσως αυτό να είναι και άλλη μια τρανή απόδειξη της ενοχής του».

Κωνσταντοπούλου: Γνωρίζατε αυτά που οι πολίτες, οι φοιτητές δεν γνώριζαν
«Διαφημίζατε το έργο σας στο σιδηρόδρομο, διαφημίζατε την ασφάλεια, ενώ γνωρίζατε αυτά που οι απλοί πολίτες, οι φοιτητές δεν γνώριζαν» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στην παρέμβασή του ο πρώην υπουργού Μεταφορών, Κ. Καραμανλή «δεν ζήτησε συγγνώμη, δεν ανέλαβε την πραγματική ευθύνη. Χειροκροτήθηκε σαν πρωθυπουργός. Και αυτό αντικατοπτρίζει τη γραμμή του κ. Μητσοτάκη: 'προστατεύστε τον'» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, λέγοντας επίσης, πως υπάρχει κίνδυνος να δούμε τον υπαίτιο για τους 57 θανάτους, «ακόμα και πρωθυπουργό».
Εκανε αναφορά και στη δήλωση του υπουργού Εργασίας, Άδωνη Γεωργιάδη ότι «αν λέγαμε ότι υπήρχε πρόβλημα, δεν θα έμπαινε κανείς στα στα τρένα». Για την κυβέρνηση ήταν «υπέρτερο αγαθό το εισιτήριο από την ανθρώπινη ζωή» σχολίασε.

Αλέξης Χαρίτσης: Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει
«Η σημερινή κυβέρνηση της Δεξιάς έχει καθοριστική ευθύνη. Πορεύθηκε με αλαζονεία και έπαρση. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει. Να τελειώνουμε καθεστώς ανομίας και προσβολής της Δημοκρατίας», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
«Ο υπουργός Δικαιοσύνης έφτασε στο σημείο να πει πως όποιος μιλάει για μπάζωμα είναι για τα μπάζα», πρόσθεσε, αναδεικνύοντας την ανάγκη τιμωρίας των υπευθύνων και καλώντας τον Γιώργο Φλωρίδη να παραιτηθεί άμεσα.
Επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Σιδηροδρόμων, ενώ ανέδειξε και τη μαζική διαρροή προσωπικών στοιχείων εκλογέων από το υπουργείο Εσωτερικών.
 
Top