Ένα μεγάλο γεωπολιτικό χτύπημα δέχεται η Ελλάδα και μάλιστα από… σύμμαχη χώρα, την Γαλλία, καθώς η γαλλική ΤotalEnergies αποχωρεί από τις δύο παραχωρήσεις νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης οι οποίες είχαν ως στόχο τις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων και όπως ανακοινώνει η δραστηριότητά της στην χώρα θα αφορά μόνο την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας!

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: «Μετά την ολοκλήρωση των μελετών που διεξήχθησαν σχετικά με τις περιοχές έρευνας στην “Δυτική Κρήτη” και “Νοτιοδυτική Κρήτη”, η TotalEnergies έλαβε την απόφαση να αποσυρθεί από τα δύο τεμάχια (blocks). Η TotalEnergies EP Greece ενημέρωσε τις αρχές και τους εταίρους της για αυτή την απόφαση. Η TotalEnergies παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Η TotalEnergies συνεχίζει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της TotalEnergies Marketing Hellas».

Πρόκειται για πλήγμα στην ελληνική ενεργειακή πολιτική. Αν ήταν από αλλού, π.χ. ΗΠΑ, θα ήταν πιο κατανοητό καθώς οι Αμερικανοί δεν θέλουν αντίπαλο για το δικό τους πανάκριβο LNG και θέλουν οι ευρωπαϊκές χώρες να εξαρτώνται από αυτό. Εδώ όμως πρόκειται για σύμμαχο χώρα, με την οποία έχει υπογραφεί συμφωνία αμυντικής συνδρομής και από την οποία η Ελλάδα έχει αγοράσει πολλά και σημαντικά οπλικά συστήματα, δηλαδή της έχει προσφέρει πολλά δισ. ευρώ και έχει διατηρήσει χιλιάδες θέσεις Γάλλων στις γαλλικές αμυντικές βιομηχανίες. Γιατί λοιπόν, η ΤΟΤΑL επέλεξε αυτό τον δρόμο; Όλοι ξέρουν ότι από πίσω κρύβεται γαλλική πολιτική απόφαση. Το Παρίσι επιλέγει τον δρόμο των Αμερικανών, να μην θιχτούν οι Τούρκοι και οι απαιτήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο;

Η απόφαση της γαλλικής εταιρείας έρχεται λίγες ημέρες μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης πως θα διευκολύνει και θα στηρίξει τις έρευνες για την εντόπιση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Η απόφαση της Total είχε ληφθεί εδώ και καιρό και στην κυβέρνηση έχουν ήδη αναθέσει στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (EΔΕΥ) να προσελκύσει νέους επενδυτές. Και στα δύο «οικόπεδα» στην Κρήτη, τις παραχωρήσεις είχε κερδίσει η κοινοπραξία Εxxon,Total και ΕΛΠΕ με ποστόστα 40%,40%, και 20% αντίστοιχα.

Η TotalEnergies Marketing Hellas S.A. είναι θυγατρική της TotalEnergies, για τον κλάδο Marketing and Services, για την Ελλάδα και Αλβανία, τα Σκόπια, τη Μάλτα, την Κύπρο, τη Γεωργία και την Αρμενία.

Το εύρος των δραστηριοτήτων της εστιάζεται στον εφοδιασμό της αγοράς με λιπαντικά και ψυκτικά υγρά για την αυτοκίνηση, τη βιομηχανία, τα μηχανήματα έργων και την αγροτική οικονομία και με χημικά για την αγροτική παραγωγή και τη βιομηχανία. Οι δραστηριότητες της TotalEnergies Marketing Hellas επεκτάθηκαν πρόσφατα και στον τομέα της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
 
Top