Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«Εμείς, στη Συρία, πληρώσαμε πολύ ακριβό τίμημα
για να διατηρήσουμε την...

πατρίδα μας»
Μπασάρ Αλ Άσαντ
Βλέπε, σε: "Είναι ο γιος του πατέρα του"!
«Η Συρία ανήκει στους Σύρους»

Σήμερα... 17 Απρίλη 2022, συμπληρώνονται 76 χρόνια Ανεξαρτησίας της Συρίας από τη γαλλική αποικιακή κυριαρχία.
Το 1920 ξέσπασε η Αραβική εξέγερση κι η Συρία κήρυξε ανεξαρτησία, αλλά η Γαλλία της αποικιοκρατίας -όπως ακριβώς σήμερα- εισβάλλει σ αυτήν και παρουσιάζει στην "Κοινωνία των Εθνών" (o σημερινός ΟΗΕ) το σχέδιό της για τη διχοτόμηση της περιοχής και τον διαμελισμό της Μεγάλης Συρίας των Σελευκιδών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Τα βιλαέτια του Χαλεπίου, της Βηρυτού, της Δαμασκού και του Ντέιρ Ελ Ζορ. αποσπάστηκαν από την Τουρκία το 1918, στη διάσκεψη του Σαν Ρέμο (25 Απρίλη 1920) παραδόθηκαν στη Γαλλία, η οποία χώρισε τη χώρα σε ομόσπονδα κράτη: το κράτος της Δαμασκού, το κράτος του Χαλεπίου, του Λιβάνου, το κράτος των Αλαουιτών.
Την 1η Γενάρη του 1925, η Δαμασκός και το Χαλέπι ενώθηκαν σε ένα ενιαίο κράτος με πρωτεύουσα τη Δαμασκό, περιλαμβάνοντας και την Αλεξανδρέττα (Αντιόχεια), ενώ τα εδάφη της Λαοδίκειας ἡ Πάραλος (σημερινή Λαττάκεια) θα διατηρήσουν την αυτονομία τους μέχρι τις 9 Σεπτέμβρη 1936.
Στις 23 Ιούνη του 1939 οι Γάλλοι αποικιοκράτες "παραχωρούν" Συριακή γη, ένα πολύ γόνιμο ιστορικό-γεωγραφικό-στρατηγικό κομμάτι στην Τουρκία: την Αλεξανδρέττα (Αντιόχειας), που μέχρι σήμερα ο Αραβικός πληθυσμός της είναι υπό Τουρκική κατοχή ως επαρχία Χατάι.
Να σημειωθεί πως το 3ο στην τιμητική τάξη μετά από τις Εκκλησίες Κωνσταντινουπόλεως και Αλεξανδρείας, το "Αυτοκέφαλο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας, Συρίας, Αραβίας, Κιλικίας, Ιβηρίας τε και Μεσοποταμίας και πάσης Ανατολής", διατηρεί ως Έδρα τη Δαμασκό κι αντιστέκεται στις πιέσεις Ερντογάν και του αξιωματικού του Τουρκικού στρατού Δημήτρη Αρχοντώνη (γνωστός και ως Βαρθολομαίος, ο υποτελής στους ιμπεριαλιστές πατριάρχης που αναγνώρισε ακόμη και σχισματική εκκλησία στο νεοναζιστικό Ουκρανικό καθεστώς), να μεταφερθεί στην κατεχόμενη Αντιοχεία και να είναι εξαρτημένο από το Τουρκικό καθεστώς και τους ιμπεριαλιστές.
Η Συρία θα απελευθερωθεί από τον γαλλικό αποικιοκρατικό ζυγό το 1946, μετά από έναν επίπονους αγώνες που κόστισαν καταστροφές, πείνα, θανάτους και φρικτά δεινά στο λαό της Συρίας.
Σήμερα και για έντεκα χρόνια (Μάρτης 2011) η Συρία υφίσταται την αποτρόπαια βία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού με τους δυτικούς συμμάχους (Ευρωπαϊκή Ένωση), την Τουρκία και τα αραβικά δικτατορικά καθεστώτα και τον ολοένα και πιο άγριο σιωνισμό με τους φονιάδες τρομοκράτες μισθοφόρους τους και έναν παράνομο αποκλεισμό (παράνομο εμπάργκο στο οποίο συμμετέχει η Νατοϊκή Ελλάδα με ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις της τα τελευταία 11 χρόνια, με "αριστερό" ή δεξιό πρόθεμα), ανάλογο μ' αυτό που επιβάλουν ενάντια στο λεγόμενο Διεθνές Δίκαιο τα "πολιτισμένα" ανθρωπόμορφα κτήνη της δύσης σε μια σειρά χώρες ανυπότακτες στον ιμπεριαλισμό: Ιράν, Κούβα, Βενεζουέλα, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, Νικαράγουα, Ρωσία κι αλλού.
«Ο Θεός να σε προστατεύει… ω Συρία * Allāh yahmiki yā Sūriya *  الله يحميكي يا سوريا
Όλοι για τη Συρία, ο καθένας με το θεό του»!»

 
«Οι αναμνήσεις μας είναι η δύναμή μας.
Ας μην αφήσουμε ποτέ να σβηστούν από τη μνήμη
οι ηρωικοί σταθμοί της Ιστορίας μας
κι όταν η νύχτα επιχειρεί να ξανάρθει
εμείς ας βάλουμε φωτιά στις μεγάλες επετείους,
όπως θα ανάβαμε πυρσούς»
Βίκτωρ Ουγκό, από γράμμα στον Λουί Μπλανκ (1877)

Σήμερα, 76 χρόνια από την Ανεξαρτησία της Συρίας αποκτάει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με την Ρωσική Επιχείρηση Αποναζιστικοποίησης στην Ουκρανία, να διαπιστώσουμε και να προβληματιστούμε για το πως -εκτός από τη διαχρονικά υποτελή και ξενόδουλη δεξιά- κι η ευρωπαϊκή Νατοϊκή αριστερά ("ανανεωτική ή στην Ελλάδα κι η αυτό-ονομαζόμενη "κομμουνιστική" που εφεύρε τον "Ρωσικό ιμπεριαλισμό"), συντάσσονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο Μέτωπο στήριξης του ιμπεριαλισμού.

Γιατί στη Λαοδίκεια (Λαττάκεια) διαδηλώνουν υπέρ της αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας στο πλευρό της Ρωσίας;

Γιατί ΜΟΝΟΝ στη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση και στο 18% του παγκόσμιου πληθυσμού η αντιρωσική υστερία στην τρόπο του λκέγειν "αριστερά" και στην Ελλάδα -ευτυχώς μόνον στην Ελλάδα- αυτή η Νατοϊκή ασθένεια που αντικατάστησε τον αντικουνμουνισμό έπληξε και το ΚΚΕ με τις κορώνες περί "Ρωσικού ιμπεριαλισμού";

Παρεκκλίνει η Παγκόσμια Επαναστατική αριστερά και δεν βλέπει αυτή την Ευρωπαϊκή; Οι Κουβανοιί Κομμουνιστές, για παράδειγμα, έχουν τρελαθεί; [ΟΥΚΡΑΝΙΑ! Η μοναξιά του ΚΚΕ κι ο αρραβώνας με τη δεξιά & τη Νατοϊκή αριστερά...]

النصر لروسيا والهزيمه لاعدائها Victory to Russia

Syrian Communist Party - الحزب الشيوعي السوري: Ο καπιταλισμός γεννά τους ναζί! Αφήστε τον να ξεκοπεί από τις ρίζες του! - الرأسمالية تولد النازية.. فلتقتلع من جذرها!

Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας - Syrian Communist Party - الحزب الشيوعي السوري
Ανακοίνωση του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος
«Ζήτω οι εθνικές μας γιορτές!
Γιορτάζουμε την 76η επέτειο της Ανεξαρτησίας, την εθνική μας εορτή σε δύσκολες συνθήκες για τη χώρα μας, την πατρίδα μας τη Συρία, που εξακολουθεί να είναι στόχος των συνωμοσιών των επιτιθέμενων ιμπεριαλιστών, σιωνιστών και όλων των εχθρών της πατρίδας μας.
Είναι χρέος μας να θυμόμαστε αυτούς που πέτυχαν αυτή τη νίκη, αυτούς που χωρίς τους οποίους δεν θα υπήρχε η πατρίδα και δεν θα είχε αξιοπρέπεια...
Ήταν ένας επικός, μακρύς αγώνας σε όλη τη χώρα με επαναστάσεις, εξεγέρσεις, απεργίες και ξεσηκωμούς για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα...
Τιμή και δόξα στους ήρωες του λαού μας: Yousef the Great, Salah Al-Ali, Ibrahim Hanano, Hassan Kharat, Ahmed Meroud, Mohamed Al-Ashmar, Ramadan Shalash και τον αρχιστράτηγο της Μεγάλης Συριακής Επανάστασης Sultan Al-Atrash, τους μάρτυρες της Βουλής, και Saadallah Al-Jabri, Abdul Rahman, Shari Al-Qutli, Khalid Bakdash και άλλους. Όλοι τους είναι φωτίζουν τον Πατριωτικό αγώνα...
Εμείς οι Σύροι Κομμουνιστές τονίζουμε αυτό που πάντα συνιστούσε ο ιστορικός ηγέτης του ιστορικού μας κόμματος μας σύντροφος Khaled Bakdash: "Η πατρίδα είναι πρώτα και πάνω από οτιδήποτε. Αν η Συρία χάσει την ανεξαρτησία της και την κυριαρχία της, όλη η συζήτηση για τον λαό δεν υπάρχει κι έτσι οι διεκδικήσεις γίνονται ανοησίες".
Η υπεράσπιση της Πατρίδας είναι η εκπλήρωση των διεκδικήσεων του λαού, το πραγματικό συμφέρον της απόλυτης ανεξαρτησίας και επιτυχίας, και είμαστε σίγουροι ότι ο λαός μας θα ξεπεράσει τα πιο δύσκολα με τιμή κι αξιοπρέπεια κι έτσι σηκώνουμε ψηλά το κεφάλι!
Ελευθερία στο κατεχόμενο Γκολάν μας από το βδέλυγμα της απεχθούς σιωνιστικής κατοχής, ελευθερία στους κατεχόμενους πράσινους λόφους από ΗΠΑ και Κούρδους κι όλη την ύπαιθρο του Χαλεπίου από τις εγκληματικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Ελευθερία σε όλα τα εδάφη της αγίας Πατρίδας μας.
Τιμή και δόξα στους αγωνιστές που ορθώνονται μπροστά στους κατακτητές.
Ζήτω η Συρία!
Το σύνθημα μας ήταν και εξακολουθεί να είναι: "Η Συρία δεν θα γονατίσει"!
Δαμασκός, 17 Απρίλη 2022, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα
»
 
«Αυτή η σημαία, στη διάρκεια της επιχείρησης απελευθέρωσης της Παλμύρας, την μετέφερε ένας κληρωτός Σύρος στρατιώτης, που έπεσε κι έγινε μάρτυρας της απελευθέρωσης. Αυτή η ιστορία κρύβεται πίσω από αυτή τη σημαία. Εμείς θελήσαμε να τιμήσουμε αυτό το γεγονός, για να μείνει στην ιστορία και για να εκφράσουμε την ενότητα των ελεύθερων ανθρώπων στον αγώνα και τη σύγκρουση εναντίον της τρομοκρατίας, που σήμερα αντιπροσωπεύει τη συνέχεια του φασισμού και του ναζισμού, αλλά κι όλων των μη ανθρωπιστικών κινημάτων που στη διάρκεια της ιστορίας δοκίμασαν να καταστρέψουν τον πολιτισμό και να εξαφανίσουν την ανθρωπότητα. Έτσι, αυτή η σημαία είναι ένα σύμβολο της προσπάθειας και του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, είναι ένα σύμβολο της ενότητας του Συριακού αίματος»
Ο Κομαντάντε του 3ου Τάγματος Εθελοντών στην Απελευθέρωση της Παλμύρας, εξήγησε και διηγήθηκε την ιστορία της κόκκινης σημαίας στην Παλμύρα [Βλέπε, 7 Μάρτη 2017, σε: Γιατί πενθεί η Ελλάδα κι η δύση, με την απελευθέρωση της Παλμύρας;]

Γιατί άραγε τα κομμουνιστικά κόμματα της γης έχουν μια διαφορετική άποψη και φυσικά ούτε κατά διάνοια δεν χρησιμοποιούν τη νατοϊκή ορολογία, το μύθευμα του ΚΚΕ περί "Ρωσικού ιμπεριαλισμού";

Η απάντηση είναι τόσο, μα τόσο απλή!

«Οι ιδέες της περεστρόικα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αναδιοργάνωσης του σοσιαλισμού και συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της σύγχρονης θεωρίας του σοσιαλισμού, ο σοσιαλισμός δεν ήταν ποτέ πιο ελκυστικός»
 
Αλέκα Παπαρήγα, Γ. Γραμματέας Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, "Πράβντα", 25 Ιούνη 1991

Μόνον το ΚΚΕ ήταν εκείνο το κομμουνιστικό κόμμα που στρατεύτηκε στον "ελκυστικό σοσιαλισμό" της Περεστρόικα του προδότη Γκορμπατσώφ. Για παράδειγμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας διέκοψε κάθε σχέση με την Περεστρόικα, όταν πανηγύριζαν οι ροζ "κομμουνιστές", η Νατοϊκή αριστερά κι αποτελούσε πολιτική αιχμής για τους εγχώριους κομμουνιστές.

«O λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφαλή του...»

"Όποιος νιώθει κι ασπάζεται τα ιδανικά των μαρξιστών-λενινιστών,
οφείλει να κάνει δικό του τον αγώνα του Συριακού λαού
και του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ...
Όποιος σήμερα στρέφει αλλού το πρόσωπό του,
θα κριθεί από την ιστορία...

Πως το σύνολο της Νατοϊκής αριστεράς στρατεύτηκε στο πλευρό των ιμπεριαλιστών εναντίον του λαού της Συρίας, είναι ένα ζήτημα που θα αναζητήσει τους πραγματικούς λόγους η Ιστορία:

Η περίπτωση Ελλάδα [Βλέπε, σε: Σε τι διαφέρει η "Ευρωπαϊκή Ένωση"... από τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ;] αποτελεί ένα πρωτοφανές φαινόμενο. Η ηγεσία της Συριακής Κοινότητας Αποδήμων, μοναδική εξαίρεση σ' ολόκληρο τον κόσμο, στρατεύτηκε εναντίον της πατρίδας τους από την πρώτη ημέρα της ιμπεριαλιστικής επίθεσης. Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Συρίας (Δεκέμβρης 2012), σε μια προβοκατόρικη διαδήλωση της εξωκοινοβουλευτικής Νατοϊκής "αριστεράς", ανταρσυα (Πέτρος Κωνσταντίνου - Έξω τώρα η Πρέσβης απ' την χώρα), του τότε Συνασπισμού (υπό την καθοδήγηση της εξωτερικής πολιτικής κάποιου Κώστα Ήσυχου, Νατοϊκότερου των Νατοϊκών [Βλέπε, σε: 5 Aπρίλη 2011... τα πρώτα επίσημα διαπιστευτήρια της Νατοϊκής "αριστεράς" για ν' αναλάβει κυβερνητικό ρόλο]), μαζί με φονιάδες αποκεφαλιστές του FSA... κατέστρεψαν στην κυριολεξία το κτίριο της Συριακής πρεσβείας στην Αθήνα, κραυγάζοντας: "Να φύγει τώρα η πρεσβεία - Να φύγει ο αιμοσταγής δικτάτορας Άσαντ" και λίγες μέρες ο Αβραμόπουλος έκανε πράξη το "αίτημά" τους.
«Δεν θα μπορέσουν να ψεύδονται αιωνίως.
Θα πρέπει αργά ή γρήγορα να λογοδοτήσουν στη λογική με λογική,
στις ιδέες με ιδέες, στο συναίσθημα με συναίσθημα.
Και τότε θα σιωπήσουν: το κάστρο των εκβιασμών τους.
της βίας και των ψεμάτων θα καταρρεύσει»
Pier Paolo Pasolini
[Βλέπε, σε: Ο Pier Paolo Pasolini "χαστουκίζει" τον αντιφασισμό απέναντι στο νεκρό φασισμό!]
 

 
Top