Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η είδηση πως το νέο αρχαιολογικό μουσείο στη Χαλέπα θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά «ολόκληρη την αρχαιολογική συλλογή αρχαιοτήτων Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη». 

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής ιστοσελίδας liberal.gr και της δημοσιογράφου Αγγελικής Κώττη, «το νέο αρχαιολογικό μουσείο στη Χαλέπα θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό, με μια υπέροχη έκθεση από εξαιρετικά τεχνουργήματα, όπου μεταξύ άλλων σημαντική θέση κατέχει η συλλογή αρχαιοτήτων Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη».

Σύμφωνα πάντα με την αρθρογράφο «η έκθεση αποτελείται από 3.500 αντικείμενα, εκ των οποίων περίπου 1.000 εκτίθενται για πρώτη φορά» και είναι μέρος της συλλογή Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη είχε παρουσιαστεί εν μέρει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, το 1992 και από το 2000 παρουσιαζόταν σε τρεις μικρές αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, μέχρι και τον Απρίλιο του ίδιους έτους όταν και περιήλθε η συλλογή της πρωθυπουργικής οικογένειας στο ελληνικό κράτος.

Αν και η αρχαιολογική συλλογή είναι νομιμοποιημένη, προκύπτουν ερωτηματικά από δημοσιεύματα της δεκαετίας του ’70, κυρίως από την εφημερίδα «Ποντίκι», σχετικά με τον τρόπο που περιήλθαν τα ευρήματα στην κατοχή της οικογένειας Μητσοτάκη.

Επίσης, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ δεν προκύπτει από πουθενά σε ποιο χώρο φυλάττονταν ως τώρα τα εν λόγω εκθέματα, ούτε ο λόγος για τον οποίο δεν είχαν εκτεθεί ως σήμερα, είκοσι και πλέον έτη μετά τη δωρεά της από τους κατόχους.

Ωστόσο, ο αριθμός των εκθεμάτων εντυπωσιάζει τόσο σε επίπεδο αριθμητικού μεγέθους (1062 αντικείμενα) όσο και σε επίπεδο αρχαιολογικής αξίας και χρονολογικής ευρύτητας (από το τέλος της 4ης χιλιετίας πριν από τη χρονολογία μας, μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ.).

Κατόπιν όλων των παραπάνω προκύπτει εύλογα το ερώτημα: Που βρήκε την αρχαιολογική συλλογή η οικογένεια Μητσοτάκη;


 
Top