Αδιανόητα υψηλό το 42% της ακροδεξιάς στην καρδιά της Ευρώπης τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ... 

Αδιανόητα υψηλό για την ακροδεξιά και μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης χαρακτηρίζει το ποσοστό του 42% της Μαρίν Λεπέν ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης υπογραμμίζοντας ότι παρά τη μεγάλη ανακούφιση που αισθάνεται η Ευρώπη, θέτει το ερώτημα αν ο Εμμαμουέλ Μακρόν θα καταφέρει να ελέγξει τη Βουλή στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Πολύ δύσκολο
Αναφερόμενος στην επανεκλογή του προέδρου Μακρόν ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι το βέβαιο είναι ότι έχουμε μια μεγάλη νίκη του Μακρόν, πάνω από τις δημοσκοπήσεις, που του δίνει μία άνεση και μια αυξημένη νομιμοποίηση.

Ο διεθνολόγος και «γαλάζιος» βουλευτής, μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτει ωστόσο ότι «προφανώς η ακροδεξιά πέτυχε ένα υψηλό ποσοστό που δεν είναι λίγο στην καρδιά της Ευρώπης, στη δημοκρατική Γαλλία. Αυτό το 42% θα ήταν αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια».

Ο κ. Καιρίδης επεσήμανε ότι «τις επόμενες 24 ώρες, θα έχουμε νέο Γάλλο πρωθυπουργό καθώς η θητεία Καστέξ τελειώνει. Ο Μακρόν θα διαλέξει κάποιον λαϊκό, κάποιον που θα μπορεί να μαζέψει ψήφους ώστε να τρέξει την προεκλογική εκστρατεία τον επόμενο 1, 5 μήνα για να δούμε αν θα καταφέρει να ελέγξει ξανά τη Βουλή όπως το είχε κάνει το 2017».

«Είναι πολύ πιο δύσκολο τώρα καθώς έχει πίσω του μια κυβερνητική θητεία, δεν έχει τον αέρα του νέου και γιατί οι Γάλλοι αρέσκονται στο να μοιράζουν τις εξουσίες. Να θυμίσουμε ότι μέχρι το 2002 όταν η προεδρική θητεία ήταν 7ετής και η βουλευτική 5ετής είχαμε πολλές “συγκατοικήσεις”.

»Από το 2002 όταν η θητεία του προέδρου μειώθηκε στα 5 χρόνια και συμπίπτει με τις βουλευτικές και οι βουλευτικές έπονται των προεδρικών, πάντοτε είχαμε προεδρική πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά δεν είχαμε επανεκλογή προέδρου. Δηλαδή δώσανε πλειοψηφία στον Σιράκ, δώσανε πλειοψηφία στον Σαρκοζί, δώσανε πλειοψηφία στη συνέχεια στον Ολάντ, αλλά δεν τους επανεκλέξανε τους δυο τελευταίους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Καιρίδης.

Η Ευρώπη αισθάνεται μια μεγάλη ανακούφιση
«Να αναφέρουμε ότι σε ένα βαθμό η στρατηγική του Μακρόν πέτυχε, δηλαδή συνέβαλε στη διάλυση των παραδοσιακών κομμάτων, κατέστησε μόνη αντιπολίτευση τα άκρα τα οποία θεωρεί -κι επιβεβαιώθηκε κι εχθές- μη εκλέξιμα ώστε να μπορεί να εκλέγεται ο ίδιος όπως εξελέγη το 2017, όπως εξελέγη κι εχθές με αυτό το πολύ υψηλό ποσοστό του 58,5%, ένα ποσοστό που θα ζήλευαν οι περισσότεροι των πολιτικών στην Ευρώπη.

»Ωστόσο αυτό έχει έναν κίνδυνο γιατί το κάνεις μια, το κάνεις δυο και κάποια στιγμή μπορεί αυτά τα άκρα, αυτά τα αντισυστημικά κόμματα να περάσουν το κατώφλι και τότε να έχεις το μεγάλο πρόβλημα. Δεν έγινε χθες.

»Η Ευρώπη αισθάνεται μια μεγάλη ανακούφιση, την οποία σχεδόν ακούσαμε από τη Ρώμη, από το Βερολίνο, από τη Μαδρίτη, αν θέλετε κι από την Αθήνα. Έσπευσαν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συγχαρούν τον Μακρόν γιατί προφανώς παίζει έναν πολύ κεντρικό ρόλο η Γαλλία κι ο Μακρόν πρωταγωνίστησε στα ευρωπαϊκά όπως δεν το είχαν κάνει άλλοι Γάλλοι πρόεδροι τα τελευταία χρόνια» σημείωσε επίσης ο βουλευτής της ΝΔ.
 
Top