Σε δύσκολη θέση το Ισραήλ, αντιδρά η Δύση! Ραγδαίες οι εξελίξεις παντού... 

Και ενώ τα παγκόσμια γεγονότα τρέχουν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από το Ισραήλ να παραχωρήσει στην χώρα του τον έλεγχο της Αυλής του Αλεξάνδρου στην Ιερουσαλήμ, όπως είχε υποσχεθεί η προηγούμενη ισραηλινή κυβέρνηση, σε επιστολή που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό Naftali Bennett την Κυριακή, την ώρα μάλιστα που η νέα ισραηλινή εξουσία έψεξε την Μόσχα για το θέμα της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η Jerusalem Post, η επιστολή του Πούτιν ήρθε μόλις μια ημέρα αφότου το υπουργείο Εξωτερικών στην Μόσχα επέκρινε τον Υπουργό Εξωτερικών Yair Lapid ότι κατηγόρησε την Ρωσία για υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να καλύψει τη δική του σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε επίσης τον Ισραηλινό πρεσβευτή Alexander Ben Zvi για επίπληξη την Κυριακή, καθώς το ισραηλινό κράτος υιοθέτησε την ρητορική  του Κίεβου.

Η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της εκκλησιαστικής γης θα μπορούσε να προκαλέσει διπλωματικά προβλήματα στο Ισραήλ σε μια περίοδο που οι δυτικοί σύμμαχοί έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Αυλή του Αλεξάνδρου, γνωστή και ως Εκκλησία Alexander Nevsky και ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας, βρίσκεται στη χριστιανική συνοικία της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποσχέθηκε στον Πούτιν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναλάβει τον έλεγχο το 2020, ως μία από μια σειρά χειρονομιών που αποσκοπούσαν στην απελευθέρωση της Ναάμα Ισαχάρ , μιας Ισραηλινής που κρατείται σε ρωσική φυλακή για κατηγορίες ναρκωτικών. Αμέσως μετά, ο επίτροπος του Κτηματολογίου του Ισραήλ κατέταξε τη ρωσική κυβέρνηση ως ιδιοκτήτη της εκκλησίας.Το προαύλιο ήταν μέρος μιας διαμάχης μεταξύ οργανώσεων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ Μορντεχάι Καντουρί ακύρωσε την μεταβίβαση της ιδιοκτησίας στη ρωσική κυβέρνηση τον Μάρτιο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστήριξε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ο διάδοχος της Ρωσικής Αυτοκρατορικής Κυβέρνησης, η οποία είχε εγγραφεί ως ιδιοκτήτης κατά την Οθωμανική κυριαρχία.

Η Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Εταιρεία των Αγίων Τόπων, στην οποία ανήκε ο χώρος μέχρι να παραχωρηθεί στην σημερινή ρωσική κυβέρνηση, άσκησε μήνυση, υποστηρίζοντας ότι η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας ήταν πολιτικής φύσεως. Ο Καντουρί είπε ότι ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ θα πρέπει να αποφασίσει, γιατί είναι διπλωματικό θέμα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Sergei Stepashin, πρόεδρος της Imperial Orthodox Palestine Society, δήλωσε κατά την διάρκεια επίσκεψης στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες ότι η Ρωσία «παλεύει για την επιστροφή του συγκροτήματος αλλά συναντά δυσκολίες.» Ο Stepashin κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «παίζει σε διπλό ταμπλό» για το θέμα. Να λοιπόν που από το πουθενά και ενώ από την μία βρίσκεται σε εξέλιξη πόλεμος στην Ουκρανία, αφετέρου κλιμακώθηκε η σύγκρουση στο Όρος του Ναού, η Μόσχα ζητά μέρος της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ αν παραχωρηθεί στην Ρωσία, η οποία «χώνεται» για τα καλά στην παγκόσμια συζήτηση για την ιερή πόλη...
 
Top