Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Το άγαλμα του Λένιν δεσπόζει μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης
στην Τυράσπολη, την
...

πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας...
Από την ειδησιογραφία:

Ρίψη πυρών «από το ουκρανικό έδαφος» στις ημέρες αργίας στην Υπερδνειστερία, λόγω των εορτασμών για το Πάσχα της Ορθοδοξίας... καταγγέλλουν οι αρχές της Υπερδνειστερίας.

Η Υπερδνειστερία, μια περιοχή περίπου 600.000 ανθρώπων, αποσχίσθηκε από τη Μολδαβία το 1990, διαθέτει δικό της εθνικό νόμισμα (το ρούβλι της Υπερδνειστερίας), δική της κυβέρνηση, δικές της δυνάμεις ασφαλείας.

Υπάρχει και παραμένει ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ της Υπερδνειστερίας και της Ρωσίας. Η Ρωσία προσφέρει οικονομική βοήθεια ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία στην Υπερδνειστερία: διαθέτει στρατιωτικό σώμα περίπου 1.500 ατόμων σταθμευμένο στην Υπερδνειστερία, πληρώνει πρόσθετη σύνταξη στους ηλικιωμένους της Υπερδνειστερίας και τους προμηθεύει με φυσικό αέριο σε μηδαμινές τιμές.
Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μιλάει ρωσικά και νιώθει πατρίδα την ΕΣΣΔ, χρησιμοποιείται το κυριλλικό αλφάβητο.

Η Υπερδνειστερία εξακολουθεί να διατηρεί έναν δεσμό με τη Σοβιετική Ένωση, αδιανόητο για τους δυτικούς "εγκεφάλους", αλλά και για όσους σήμερα υποστηρίζουν το ΝΑΤΟ με τον φερετζέ του "Ρωσικού ιμπεριαλισμού".

Η επίσημη σημαία διαθέτει το σφυροδρέπανο, ένα σύμβολο που επαναλαμβάνεται επίσης σε δημόσια κτίρια και πινακίδες.

Η Τυράσπολη, η πρωτεύουσα, είναι γεμάτη με αγάλματα αφιερωμένα στους σοβιετικούς στρατηγούς, τους ήρωες του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, συμπεριλαμβανομένου ενός γιγάντιου του Λένιν μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο.

Ο κίνδυνος εμπλοκής στη σύγκρουση μεταξύ Υπερδνειστερίας και Μολδαβίας (Ρουμανία) είναι υπαρκτός κι εντάσσεται στους Νατοϊκούς σχεδιασμούς: τρεις (3) τρομοκρατικές επιθέσεις τις τελευταίες μέρες και δήθεν ουκρανικής έμπνευσης, αλλά ουσιαστικά με δυτική καθοδήγηση.

Τι "πονάει" περισσότερο σε πολιτικό επίπεδο στην Υπερδνειστερία τη Νατοϊκή πολιτική κι εκείνη της Νατοϊκής ευρωπαϊκής αριστεράς (συμπεριλαμβανομένων των ευτυχώς λίγων επονομαζόμενων κομουνιστικών κομμάτων που εφεύραν τον "Ρωσικό ιμπεριαλισμό");

Ιδού:

Στην Υπερδνειστερία στο πλευρό της Ρωσίας για την επιχείρηση αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας...

Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Υπερδνειστερίας

«1. Δηλώνει την υποστήριξή της στις ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας που αποσκοπούν στην προστασία του πληθυσμού των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, τη διασφάλιση των νόμιμων γεωπολιτικών συμφερόντων της ρωσικής Ομοσπονδίας και τη διάσωση του λαού της Ουκρανίας με την πτώση του Ναζισμού.

2. Καλεί δημόσιους οργανισμούς, εταιρείες και ιδιώτες της Υπερδνειστερίας να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια σε πρόσφυγες και πολίτες που υποφέρουν από τον πόλεμο, ανεξάρτητα από το πού ζουν.
 
3. Καταδικάζει απόλυτα εκείνα τα πολιτικά και δημόσια πρόσωπα που, έχοντας ξεχάσει τα διδάγματα της ιστορίας, σηκώθηκαν με ιδιοτέλεια για την αναζωπύρωση του Ναζισμού.
 
4. Απευθύνει έκκληση στους πολίτες της Υπερδνειστερίας να μην πιστεύουν στη ναζιστική προπαγάνδα, να μην την υποστηρίζουν και να μην διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για τα γεγονότα στην Ουκρανία.
 
Εκφράζουμε την πεποίθηση ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η πολυαναμενόμενη ειρήνη να φτάσει στο ουκρανικό έδαφος.»
 
Εκεί στον Περισσό, ακούτε, βλέπε, διαβάζετε;
Μετά την αντίθεση και διαδήλωση εναντίον του "Ρωσικού ιμπεριαλισμού"... τώρα, χθες απαιτείται "τη μη εμπλοκή τής πατρίδος μας στις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία επειδή ανέβηκε η τιμή τού ρεύματος και στο καλάθι της νοικοκυράς"... χωρίς να ντρέπεστε;
Αυτή είναι κομουνιστική η Νατοϊκή αντιπολίτευση στη δεξιά;

✔  O Γκενάντι Ζιουγκάνοφ (ΚΚΡωσίας)... "καλεί" Κουτσούμπα (ΚΚΕ)... τον "αντιιμπεριαλιστή"!

 
Top