Δεν είναι μόνο απαράδεκτη αλλά και εθνικά επικίνδυνη η δήλωση την οποία έκανε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Από το βήμα της Βουλής μάλιστα -στο πλαίσιο συζήτησης για την κύρωση συμφωνιών περί της δομής του ΝΑΤΟ- ο υπουργός εκστόμισε το καινοφανές ότι «δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, γιατί οι σύμμαχοι θέλουν να εξασφαλίσουν ότι αυτή θα παραμείνει προσδεδεμένη στο ΝΑΤΟ, βεβαίως εμείς θα αιτιολογούμε πάντα τις ενστάσεις μας και θα ζητάμε να μεταβάλει η Τουρκία τη συμπεριφορά της».

Είναι πραγματικά μια ανήκουστη δήλωση το αρνητικό ειδικό βάρος της οποίας γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από τη στιγμή που προέρχεται από τα χείλη όχι απλώς κάποιου πολιτικού αλλά του υπουργού που έχει καθήκον την άμυνα και την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Το ηττοπαθές μιας τέτοιας διατύπωσης είναι πρόδηλο αν και συνολικά η κυβέρνηση -προεξάρχοντος του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη- έχει διολισθήσει σε λογικές υποχωρήσεων και απαράδεκτου γκριζαρίσματος των εθνικών μας θέσεων παραβιάζοντας τη μία μετά την άλλη τις κόκκινες γραμμές.

Αυτό το οποίο είπε χθες όμως ο κ. Παναγιωτόπουλος σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Δεν έστειλε μόνο το μήνυμα ότι εμείς είμαστε τα “καλά παιδιά” της υπόθεσης, την ώρα που άπαντες οι άλλοι -και πρωτίστως οι γείτονες μας- έχουν “ξεσαλώσει” στην επιθετικότητα και τις προκλήσεις. Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας παραδέχτηκε και ότι η Τουρκία αντιμετωπίζεται περίπου ως “πολύφερνη νύφη” από τη Δύση και το ΝΑΤΟ που της ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις για να παραμείνει προσδεδεμένη στο άρμα τους. Μας είπε, με άλλα λόγια, ότι η τακτική αφενός του ταραχοποιού και αφετέρου του επιτήδειου ουδέτερου που ακολουθεί η Άγκυρα, της αποδίδει οφέλη και την καθιστούν χρήσιμη έναντι των συμμάχων οι οποίοι δεν θέλουν με τίποτε να “στενοχωριέται”...

Αυτή δεν είναι η επιτομή της ηττοπάθειας. Είναι ταυτόχρονα και η πιο κραυγαλέα ομολογία αποτυχίας της τακτικής που ακολουθεί η ελληνική πλευρά η οποία κάνει τα εντελώς αντίθετα από την Τουρκία έχοντας την αφέλεια ότι κάποια στιγμή θα ...επιβραβευτεί.

Ύστερα και από τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Άμυνας δεν έχουμε παρά να περιμένουμε δυστυχώς περαιτέρω αποθράσυνση των Τούρκων καθότι πια τους διαβεβαιώσαμε πως δεν θα “λέμε” ούτε καν λέξη εναντίον τους...
 
Top