Τα εγκλήματα πολέμου του Ζελένσκι: Τα υπερεθνικιστικά τάγματα θανάτου σαρώνουν την ουκρανική ύπαιθρο κατά τη διάρκεια του πολέμου για την εξόντωση της πολιτικής αντιπολίτευσης, κομμουνιστών, ακτιβιστών και ανεξάρτητων δημοσιογράφων

Ενώ ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται τη δημοκρατία, ο Ουκρανός, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει θέσει εκτός νόμου την αντιπολίτευσή του, διέταξε τη σύλληψη των αντιπάλων του και επέβλεπε την εξαφάνιση και τη δολοφονία αντιφρονούντων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας χαρακτήρισε τον πόλεμο της χώρας του εναντίον της Ρωσίας ως μάχη για την ίδια τη δημοκρατία. Σε μια προσεκτικά χορογραφημένη ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ στις 16 Μαρτίου, ο Ζελένσκι δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, η μοίρα της χώρας μας αποφασίζεται. Η μοίρα του λαού μας, αν οι Ουκρανοί θα είναι ελεύθεροι, αν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη δημοκρατία τους».


Τα αμερικανικά εταιρικά ΜΜΕ απάντησαν εκθειάζοντας τον Ζελένσκι, υποκινώντας μια εκστρατεία για την υποψηφιότητά του για το Νόμπελ Ειρήνης και εμπνέοντας έναν επιβλητικό μουσικό φόρο τιμής στον ίδιο και στον ουκρανικό στρατό κατά την τελετή απονομής των βραβείων Grammy 2022 στις 3 Απριλίου.

Ωστόσο, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης κοίταξαν αντίθετα, καθώς ο Ζελένσκι και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του έχουν εγκρίνει μια εκστρατεία απαγωγών, βασανιστηρίων και δολοφονιών τοπικών Ουκρανών νομοθετών που κατηγορούνται για συνεργασία με τη Ρωσία. Αρκετοί δήμαρχοι και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου, πολλοί από τους οποίους από πράκτορες του ουκρανικού κράτους μετά τη συμμετοχή τους σε συνομιλίες αποκλιμάκωσης με τη Ρωσία, αναφέρει το The Grayzone.

«Υπάρχει ένας λιγότερος προδότης στην Ουκρανία», δήλωσε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, Anton Geraschenko, υποστηρίζοντας τη δολοφονία ενός Ουκρανού δημάρχου που κατηγορείται για συνεργασία με τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι εκμεταλλεύτηκε περαιτέρω την ατμόσφαιρα πολέμου για να θέσει εκτός νόμου μια σειρά από κόμματα της αντιπολίτευσης και να διατάξει τη σύλληψη των κορυφαίων αντιπάλων του. Τα αυταρχικά του διατάγματα προκάλεσαν την εξαφάνιση, τα βασανιστήρια και ακόμη και τη δολοφονία μιας σειράς ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κομμουνιστών και αριστερών οργανωτών, δημοσιογράφων και κυβερνητικών αξιωματούχων που κατηγορούνται για «φιλορωσικές» συμπεριφορές.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας SBU έχουν χρησιμεύσει ως ο βραχίονας επιβολής της επίσημα εξουσιοδοτημένης εκστρατείας καταστολής. Με εκπαίδευση από τη CIA και στενό συντονισμό με τους υποστηριζόμενους από το κράτος νεοναζί παραστρατιωτικούς της Ουκρανίας, η SBU πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες γεμίζοντας το τεράστιο αρχιπέλαγος από μπουντρούμια βασανιστηρίων με πολιτικούς αντιφρονούντες.

Στο πεδίο της μάχης, εν τω μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός έχει εμπλακεί σε μια σειρά θηριωδιών κατά των αιχμαλωτισμένων ρωσικών στρατευμάτων και εξέθεσε με περηφάνια τις σαδιστικές του πράξεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και εδώ, οι δράστες των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φαίνεται να έχουν λάβει έγκριση από τα ανώτερα κλιμάκια της ουκρανικής ηγεσίας.

Ενώ ο Ζελένσκι εκτοξεύει λογύδρια για την υπεράσπιση της δημοκρατίας ενώπιον του δυτικού κοινού που πλέον τον λατρεύει, χρησιμοποιεί τον πόλεμο ως θέατρο για να πραγματοποιήσει μια αιματοβαμμένη εκκαθάριση πολιτικών αντιπάλων, αντιφρονούντων και κριτικών.

«Ο πόλεμος χρησιμοποιείται για την απαγωγή, τη φυλάκιση και ακόμη και τη δολοφονία μελών της αντιπολίτευσης που εκφράζονται επικριτικά για την κυβέρνηση», σχολίασε τον Απρίλιο ένας αριστερός ακτιβιστής που ξυλοκοπήθηκε και διώχθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας. «Πρέπει όλοι να φοβόμαστε για την ελευθερία και τις ζωές μας».

Τα βασανιστήρια και οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις «κοινές πρακτικές» της SBU
Όταν μια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση κατέλαβε την εξουσία στο Κίεβο μετά την επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος του Euromaidan το 2013-14, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ξεκίνησε μια εθνική εκκαθάριση πολιτικών στοιχείων που θεωρούνταν φιλορωσικά ή ανεπαρκώς εθνικιστικά. Η ψήφιση των νόμων για την «αποκομμουνιστικοποίηση» από το ουκρανικό κοινοβούλιο διευκόλυνε περαιτέρω τη δίωξη αριστερών στοιχείων και τη δίωξη ακτιβιστών για πολιτικό λόγο.

Το καθεστώς μετά το Μαϊντάν έχει επικεντρώσει την οργή του στους Ουκρανούς που έχουν υποστηρίξει μια ειρηνευτική διευθέτηση με φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας, σε αυτούς που έχουν τεκμηριώσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον ουκρανικό στρατό και μέλη κομμουνιστικών οργανώσεων. Τα αντιφρονούντα στοιχεία έχουν αντιμετωπίσει τη συνεχή απειλή της υπερεθνικιστικής βίας, φυλάκισης, ακόμη και δολοφονίας.

Η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας γνωστή ως SBU έχει χρησιμεύσει ως ο κύριος επιτελεστής της εκστρατείας εσωτερικής πολιτικής καταστολής της κυβέρνησης μετά το Μαϊντάν. Φιλοδυτικοί παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών (UN OHCR) και της Human Rights Watch, κατηγόρησαν την SBU ότι βασανίζει συστηματικά πολιτικούς αντιπάλους και Ουκρανούς αντιφρονούντες με σχεδόν πλήρη ατιμωρησία.

Η UN OHCR διαπίστωσε το 2016 ότι «η αυθαίρετη κράτηση, οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση κρατουμένων που σχετίζονται με συγκρούσεις ήταν κοινή πρακτική της SBU… Ένας πρώην αξιωματικός της SBU του Χάρκοβο εξήγησε: «Για την SBU, ο νόμος ουσιαστικά δεν υπάρχει καθώς οτιδήποτε είναι παράνομο μπορεί είτε να ταξινομηθεί είτε να εξηγηθεί με αναφορά στην κρατική αναγκαιότητα».

Ο Γιεβχέν Κάρας, ο ιδρυτής της διαβόητης νεοναζιστικής μονάδας C14, ανέφερε λεπτομερώς τη στενή σχέση που είχε η συμμορία του και άλλες ακροδεξιές φατρίες με την SBU. «Η SBU ενημερώνει όχι μόνο εμάς, αλλά και το Αζόφ, τον Δεξιό Τομέα και ούτω καθεξής», καυχήθηκε ο Karas σε συνέντευξή του το 2017.

Το Κίεβο επιδοκιμάζει επίσημα τη δολοφονία Ουκρανών δημάρχων για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία, η SBU έχει κυνηγήσει τοπικούς αξιωματούχους που αποφάσισαν να δεχτούν ανθρωπιστικές προμήθειες από τη Ρωσία ή διαπραγματεύτηκαν με τις ρωσικές δυνάμεις για να οργανώσουν διαδρόμους για εκκένωση πολιτών.

Την 1η Μαρτίου, για παράδειγμα, ο Βολοντίμιρ Στροκ, δήμαρχος της ανατολικής πόλης Κρεμίννα, στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία πλευρά του Λούγκανσκ, απήχθη από άνδρες με στρατιωτική στολή, σύμφωνα με τη σύζυγό του, και πυροβολήθηκε στην καρδιά.

Στις 3 Μαρτίου, εμφανίστηκαν φωτογραφίες του εμφανώς βασανισμένου σώματος του Στροκ. Μια μέρα πριν από τη δολοφονία του, ο Στροκ φέρεται να είχε προτρέψει τους Ουκρανούς συναδέλφους του να διαπραγματευτούν με φιλορώσους αξιωματούχους.

Ο Αντόν Γκεράστσενκο, σύμβουλος του Ουκρανικού Υπουργείου Εσωτερικών, χαιρέτισε τη δολοφονία του δημάρχου, δηλώνοντας στη σελίδα του στο Telegram (βλ. παρακάτω): «Υπάρχει ένας προδότης λιγότερος στην Ουκρανία. Ο δήμαρχος της Κρεμίννας στην περιοχή του Λουγκάνσκ, πρώην βουλευτής του κοινοβουλίου του Λουχάνσκ βρέθηκε σκοτωμένος».

Σύμφωνα με τον Γκεράστσενκο, ο Στροκ είχε κριθεί από το «λαϊκό δικαστήριο».Ως εκ τούτου, ο Ουκρανός αξιωματούχος έδωσε ένα ανατριχιαστικό μήνυμα σε όποιον επιλέγει να αναζητήσει συνεργασία με τη Ρωσία: κάντε το και θα χάσετε τη ζωή σας.

Στις 7 Μαρτίου, ο δήμαρχος του Γκοστόμελ, Γιούρι Πριλίπκο, βρέθηκε δολοφονημένος. Ο Πριλίπκο φέρεται να είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον ρωσικό στρατό για να οργανώσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για την εκκένωση των κατοίκων της πόλης του - μια κόκκινη γραμμή για τους Ουκρανούς υπερεθνικιστές που είχαν από καιρό έρθει σε ρήξη με το γραφείο του δημάρχου.

Στη συνέχεια, στις 24 Μαρτίου, ο Γκενάντι Ματσεγκόρα, ο δήμαρχος του Κουπιάνσκ στη βορειοανατολική Ουκρανία, δημοσίευσε ένα βίντεο κάνοντας έκκληση στον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τη διοίκησή του για την απελευθέρωση της κόρης του, η οποία κρατήθηκε όμηρος από πράκτορες της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών SBU.

Στη συνέχεια, υπήρξε η δολοφονία του Ντένις Κιρέεφ, κορυφαίου στελέχους της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, ο οποίος σκοτώθηκε το μεσημέρι στο Κίεβο μετά τον πρώτο γύρο συνομιλιών με τη Ρωσία. Ο Κιρέεφ στη συνέχεια κατηγορήθηκε σε τοπικά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης για «προδοσία».

Η δήλωση του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι «θα υπάρξουν συνέπειες για τους συνεργάτες» υποδηλώνει ότι αυτές οι φρικαλεότητες έχουν εγκριθεί από τα ανώτατα κυβερνητικά επίπεδα.

Από σήμερα αγνοούνται έντεκα δήμαρχοι από διάφορες πόλεις της Ουκρανίας. Δυτικά μέσα ενημέρωσης ακολουθούν ανεξαιρέτως τη γραμμή του Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι όλοι οι δήμαρχοι συνελήφθησαν από τον ρωσικό στρατό. Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε την κατηγορία και υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη γραμμή του Κιέβου σχετικά με τους αγνοούμενους δημάρχους.

Ο Ζελένσκι θέτει εκτός νόμου την αντιπολίτευση, εξουσιοδοτεί τη σύλληψη αντιπάλων και την πολεμική προπαγάνδα

Όταν ξέσπασε πόλεμος με τη Ρωσία τον Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέδωσε μια σειρά διαταγμάτων που επισημοποιούσαν την εκστρατεία του Κιέβου κατά της πολιτικής αντιπολίτευσης και των αντιφρονούντων.

Σε εκτελεστικό διάταγμα της 19ης Μαρτίου, ο Ζελένσκι επικαλέστηκε τον στρατιωτικό νόμο για να απαγορεύσει 11 κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα παράνομα κόμματα αποτελούνταν από ολόκληρο το αριστερό, σοσιαλιστικό ή αντιΝΑΤΟϊκό φάσμα στην Ουκρανία. Περιλάμβαναν το Κόμμα Για Τη Ζωή, την Αριστερή Αντιπολίτευση, το Προοδευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ουκρανίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ουκρανίας, την Ένωση Αριστερών Δυνάμεων, τους Σοσιαλιστές, το Κόμμα του Shariy, το Μπλοκ Της Αντιπολίτευσης και Το Μπλοκ Βολοντίμιρ Σάλντο. Ωστόσο, τα ανοιχτά φασιστικά και φιλοναζιστικά κόμματα όπως το Εθνικό Σώμα του Αζόφ έμειναν ανέγγιχτα από το προεδρικό διάταγμα.

«Οι δραστηριότητες αυτών των πολιτικών που στοχεύουν σε διχασμό ή συμπαιγνία δεν θα επιτύχουν, αλλά θα λάβουν σκληρή απάντηση», δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Καθώς εξαφάνιζε τους αντιφρονούντες, ο Ζελένσκι διέταξε μια άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία εγχώριας προπαγάνδας για την εθνικοποίηση όλων των τηλεοπτικών ειδήσεων και τη συνένωση όλων των καναλιών σε ένα ενιαίο κανάλι 24 ωρών που ονομάζεται «United News» για να «πει την αλήθεια για τον πόλεμο».

Στη συνέχεια, στις 12 Απριλίου, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τη σύλληψη του κύριου πολιτικού του αντιπάλου, Βίκτορ Μεντβεντσούν, από τις υπηρεσίες ασφαλείας SBU της Ουκρανίας.

Ο ιδρυτής του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στην Ουκρανία, των πλέον παράνομων Patriots for Life, Μεντβεντσούκ είναι ο de facto εκπρόσωπος του ρωσικού πληθυσμού της χώρας. Αν και το Patriots for Life θεωρείται «φιλορωσικό», εν μέρει λόγω των στενών του σχέσεων με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο νέος πρόεδρος του κόμματος καταδίκασε την «επιθετικότητα» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Μέλη του Εθνικού Σώματος του Νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ επιτέθηκαν στο σπίτι του Μεντβεντσούκ τον Μάρτιο του 2019, κατηγορώντας τον για προδοσία και απαιτώντας τη σύλληψή του. Τον Αύγουστο του 2020, το Εθνικό Σώμα του Αζόφ άνοιξε πυρ εναντίον λεωφορείου που μετέφερε εκπροσώπους του κόμματος του Μεντβεντσούκ, τραυματίζοντας αρκετούς με χαλύβδινες σφαίρες επικαλυμμένες με καουτσούκ.

Η κυβέρνηση του Ζελένσκι κλιμάκωσε την επίθεση στον κορυφαίο αντίπαλό του τον Φεβρουάριο του 2021, όταν έκλεισε πολλά μέσα ενημέρωσης που ελέγχονταν από τον Μεντβεντσούκ. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε ανοιχτά την κίνηση του προέδρου, δηλώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας να αντιμετωπίσουν την κακόβουλη επιρροή της Ρωσίας…». Τρεις μήνες αργότερα, το Κίεβο φυλάκισε τον Μεντβεντσούκ και τον κατηγόρησε για προδοσία. Ο Ζελένσκι δικαιολόγησε το κλείδωμα του κορυφαίου αντιπάλου του με το σκεπτικό ότι έπρεπε να «παλέψει ενάντια στον κίνδυνο της ρωσικής επιθετικότητας στην αρένα των πληροφοριών». Ο Μεντβεντσούκ διέφυγε από τον κατ' οίκον περιορισμό κατά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά είναι αιχμάλωτος για άλλη μια φορά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για μια μεταπολεμική ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία.

Υπό το βλέμμα του Ζελένσκι, «ο πόλεμος χρησιμοποιείται για απαγωγή, φυλάκιση και δολοφονία μελών της αντιπολίτευσης»

Από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η υπηρεσία ασφαλείας SBU της Ουκρανίας ήταν σε έξαρση ενάντια σε οποιεσδήποτε και όλες τις επαναλήψεις εσωτερικής πολιτικής αντιπολίτευσης. Αριστεροί Ουκρανοί ακτιβιστές έχουν αντιμετωπίσει ιδιαίτερα σκληρή μεταχείριση, συμπεριλαμβανομένων απαγωγών και βασανιστηρίων.

Στις 3 Μαρτίου στην πόλη Ντνίπρο, αξιωματικοί της SBU συνοδευόμενοι από υπερεθνικιστές του Αζόφ εισέβαλαν στο σπίτι ακτιβιστών της οργάνωσης Livizja (Αριστερά), η οποία έχει οργανωθεί ενάντια στις περικοπές των κοινωνικών δαπανών και την προπαγάνδα των δεξιών μέσων ενημέρωσης. Ενώ ένας ακτιβιστής είπε ότι το μέλος του Αζόφ «μου έκοψε τα μαλλιά με ένα μαχαίρι», οι πράκτορες της κρατικής ασφάλειας βασάνισαν τον σύζυγό της, Αλεξάντερ Ματζουστσένκο, πιέζοντάς του μια κάννη όπλου στο κεφάλι και αναγκάζοντάς τον να φωνάξει επανειλημμένα τον εθνικιστικό χαιρετισμό, «Σλάβα Ουκρανία!»

«Μετά μας έβαλαν σακούλες πάνω από τα κεφάλια μας, μας έδεσαν τα χέρια με ταινία και μας πήγαν στο κτίριο της SBU με ένα αυτοκίνητο. Εκεί συνέχισαν να μας ανακρίνουν και απείλησαν ότι θα μας κόψουν τα αυτιά», είπε η σύζυγος του Ματζουστσένκο στο αριστερό γερμανικό έντυπο Junge Welt. Τα μέλη του Αζόφ και οι πράκτορες της SBU κατέγραψαν τη συνεδρία βασανιστηρίων και δημοσίευσαν εικόνες του ματωμένου προσώπου του Ματζουστσένκο στο Διαδίκτυο.Ο Ματζουστσένκο φυλακίστηκε με το σκεπτικό ότι «διεξήγαγε επιθετικό πόλεμο ή στρατιωτική επιχείρηση» και τώρα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 10 έως 15 ετών. Παρά το γεγονός ότι υπέστη πολλά σπασμένα πλευρά από τον ξυλοδαρμό από υπερεθνικιστές που υποστηρίζονται από το κράτος, του αρνήθηκαν την εγγύηση. Εν τω μεταξύ, δεκάδες άλλοι αριστεροί έχουν φυλακιστεί με παρόμοιες κατηγορίες στη Ντνίπρο.

Μεταξύ εκείνων που στοχοποιήθηκαν από την SBU ήταν οι Μιχαήλ και Αλεξάντερ Κονόνοβιτς, μέλη της παράνομης Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας της Ουκρανίας. Και οι δύο συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν στις 6 Μαρτίου και κατηγορήθηκαν για «διάδοση φιλορωσικών απόψεων».

Τις επόμενες ημέρες, η SBU συνέλαβε τον δημοσιογράφο Γιαν Ταξιούρ και τον κατηγόρησε για προδοσία. Την Έλενα Βιατσεσλάβοβα, υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της οποίας ο πατέρας, ο Μιχαήλ, κάηκε μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια της επίθεσης υπερεθνικιστών όχλων στις 2 Μαΐου 2014 σε διαδηλωτές κατά του Μαϊντάν έξω από το Σώμα των Συνδικάτων της Οδησσού. Τον ανεξάρτητο δημοσιογράφο Γιούρι Τκάτσεφ, ο οποίος κατηγορήθηκε για προδοσία, και άπειροι άλλοι. Τον ακτιβιστή για τα δικαιώματα των αναπήρων Όλεγκ Νοβίκοφ, ο οποίος φυλακίστηκε για τρία χρόνια τον Απρίλιο με το σκεπτικό ότι υποστήριζε τον «αποσχισμό».

Οι παραπάνω αποτελούν ένα δείγμα της καταστολής, ωστόσο ο κατάλογος των φυλακισμένων από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας από το ξέσπασμα του πολέμου μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και είναι πολύ εκτενής για να αναπαραχθεί εδώ.

Ίσως το πιο φρικτό περιστατικό καταστολής έλαβε χώρα όταν νεοναζί με την υποστήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης απήγαγαν τον Μαξίμ Ρίντοφσκιι, έναν επαγγελματία μαχητή MMA, και τον βασάνισαν βάναυσα για το έγκλημα της εκπαίδευσης με Ρώσους μαχητές σε ένα γυμναστήριο στην Τσετσενία. Ο Ρίντοφσκιι έτυχε επίσης να είναι Εβραίος, με ένα αστέρι του Δαβίδ σε τατουάζ στο πόδι του, και είχε μιλήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία.

Η SBU της Ουκρανίας έχει κυνηγήσει ακόμη και στελέχη της αντιπολίτευσης εκτός των συνόρων της χώρας. Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Νταν Κοέν, ο Ανατόλι Σαρίι του πρόσφατα απαγορευμένου Party of Shariy είπε ότι ήταν στόχος μιας πρόσφατης απόπειρας δολοφονίας της SBU. Ο Σαρίι υπήρξε ειλικρινής αντίπαλος του καθεστώτος του Maidan που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και έχει αναγκαστεί να φύγει στην εξορία μετά από χρόνια παρενόχλησης από εθνικιστές.

Αυτόν τον Μάρτιο, ο ελευθεριακός πολιτικός και διαδικτυακός ειδήμονας έλαβε ένα email από έναν φίλο, τον «Ιγκόρ», που ήθελε να κανονίσει μια συνάντηση. Στη συνέχεια έμαθε ότι ο Ιγκόρ κρατούνταν από την SBU εκείνη την εποχή και χρησιμοποιήθηκε για να παραπλανήσει τον Σαρίι να αποκαλύψει την τοποθεσία του. Από την πλευρά του, ο Σαρίι έχει τοποθετηθεί στη διαβόητη δημόσια μαύρη λίστα Myrotvorets των «εχθρών του κράτους» που ίδρυσε ο Αντόν Γκεράστσενκο – ο σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών που ενέκρινε τη δολοφονία Ουκρανών βουλευτών που κατηγορούνται για ρωσικές συμπάθειες. Αρκετοί δημοσιογράφοι και Ουκρανοί αντιφρονούντες, συμπεριλαμβανομένου του εξέχοντος αρθρογράφου Όλες Μπουζίνα, δολοφονήθηκαν από τα υποστηριζόμενα από το κράτος τάγματα θανάτου αφού τα ονόματά τους εμφανίστηκαν στον κατάλογο.

Οι κοινοί Ουκρανοί πολίτες έχουν επίσης υποστεί βασανιστήρια από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο. Φαινομενικά αμέτρητα βίντεο έχουν εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν πολίτες δεμένους με καλώδια, συχνά με τα γεννητικά τους όργανα εκτεθειμένα ή τα πρόσωπά τους βαμμένα με πράσινο χρώμα. Αυτές οι πράξεις ταπείνωσης και βασανιστηρίων, που πραγματοποιήθηκαν από εθελοντές της Εδαφικής Άμυνας, επιφορτισμένες με την επιβολή του νόμου και της τάξης κατά τη διάρκεια του πολέμου, έχουν στοχεύσει όλους, από κατηγορούμενους Ρώσους συμπαθούντες έως Ρομά έως υποτιθέμενους κλέφτες.

Η SBU της Ουκρανίας μελετά βασανιστήρια και δολοφονίες από τη CIA
Ο Βασίλι Προζόροφ, πρώην αξιωματικός της SBU που αυτομόλησε στη Ρωσία μετά το πραξικόπημα του Euromaidan, εξήγησε τη συστημική εξάρτηση των υπηρεσιών ασφαλείας μετά το Maidan στα βασανιστήρια για να συντρίψουν την πολιτική αντιπολίτευση και να εκφοβίσουν πολίτες που κατηγορούνται για ρωσικές συμπάθειες.

Σύμφωνα με τον Προζόροφ, τον πρώην αξιωματικό της SBU, οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας ενημερώθηκαν απευθείας από τη CIA από το 2014. «Οι υπάλληλοι της CIA είναι παρόντες στο Κίεβο από το 2014. Διαμένουν σε μυστικά διαμερίσματα και προαστιακά σπίτια», είπε. «Ωστόσο, έρχονται συχνά στο κεντρικό γραφείο της SBU για να πραγματοποιήσουν, για παράδειγμα, συγκεκριμένες συναντήσεις ή να σχεδιάσουν μυστικές επιχειρήσεις».

Παρακάτω, το ρωσικό RIA Novosti παρουσίασε το προφίλ του Προζόροφ και κάλυψε τις αποκαλύψεις του σε μια ειδική έκθεση του 2019.

Ο δημοσιογράφος Νταν Κοέν πήρε συνέντευξη από έναν Ουκρανό επιχειρηματία ονόματι Ιγκόρ, ο οποίος συνελήφθη από την SBU για τους οικονομικούς δεσμούς του με ρωσικές εταιρείες και κρατήθηκε τον Μάρτιο στα διαβόητα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας ασφαλείας στο κέντρο του Κιέβου. Ο Ιγκόρ είπε ότι άκουσε Ρώσους αιχμαλώτους να ξυλοκοπούνται με σωλήνες από εθελοντές της Εδαφικής Άμυνας που καθοδηγούνταν από αξιωματικούς της SBU. Χτυπημένοι υπό τον ήχο του εθνικού ύμνου της Ουκρανίας, οι Ρώσοι κρατούμενοι δέχτηκαν βαναυσότητα μέχρι που ομολόγησαν το μίσος τους για τον Πούτιν. Μετά ήρθε η σειρά του Ιγκόρ. «Χρησιμοποιούσαν έναν αναπτήρα για να ζεστάνουν μια βελόνα και μετά την έβαλαν κάτω από τα νύχια μου», είπε στον Κοέν. «Το χειρότερο ήταν όταν μου έβαλαν μια πλαστική σακούλα πάνω από το κεφάλι μου και με έπνιξαν και όταν μου κράτησαν το ρύγχος ενός τουφεκιού Καλάσνικοφ στο κεφάλι και με ανάγκασαν να απαντήσω στις ερωτήσεις τους».

Ο Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο, ο πρώτος επικεφαλής της SBU μετά την επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος Euromaidan το 2013-14, έθρεψε στενούς δεσμούς με την Ουάσιγκτον όταν υπηρέτησε ως γενικός πρόξενος στην πρεσβεία της Ουκρανίας στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Ναλιβαϊτσένκο στρατολογήθηκε από τη CIA, σύμφωνα με τον προκάτοχό του στην SBU, Αλεξάντερ Γιακιμένκο, ο οποίος υπηρέτησε υπό τη φιλορωσική κυβέρνηση του έκπτωτου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Το 2021, ο Ζελένσκι διόρισε μια από τις πιο διαβόητες προσωπικότητες των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, τον Ολεξάντερ Ποκλάντ, να ηγηθεί του τμήματος αντικατασκοπείας της SBU. Ο Πόκλαντ έχει το παρατσούκλι «Ο Στραγγαλιστής», μια αναφορά στη φήμη του ότι χρησιμοποιεί βασανιστήρια και διάφορα βρώμικα κόλπα για να στήσει τους πολιτικούς αντιπάλους των αφεντικών του με κατηγορίες για προδοσία. Αυτόν τον Απρίλιο, εμφανίστηκε μια ζωντανή απεικόνιση της βαρβαρότητας της SBU με τη μορφή βίντεο (παρακάτω) που δείχνει τους πράκτορες της να σφυροκοπούν μια ομάδα ανδρών που κατηγορούνται για συμπάθειες της Ρωσίας στην πόλη Ντνίπρο.

«Δεν θα αιχμαλωτίσουμε ποτέ Ρώσους στρατιώτες»: Ο στρατός της Ουκρανίας επιδεικνύει τα εγκλήματα πολέμου
Ενώ τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν επικεντρωθεί καθαρά σε υποτιθέμενες ρωσικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το ξέσπασμα του πολέμου, οι Ουκρανοί στρατιώτες και οι φιλοουκρανικοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δείξει περήφανα σαδιστικά εγκλήματα πολέμου, από εκτελέσεις πεδίου μέχρι βασανιστήρια αιχμαλώτων στρατιωτών.

Αυτόν τον Μάρτιο, ένα φιλοουκρανικό κανάλι Telegram με το όνομα White Lives Matter κυκλοφόρησε ένα βίντεο ενός Ουκρανού στρατιώτη να τηλεφωνεί στην αρραβωνιαστικιά ενός Ρώσου αιχμάλωτου πολέμου, που φαίνεται παρακάτω, και να την κοροϊδεύει με υποσχέσεις να ευνουχίσει την αιχμάλωτη.

Η χρήση των κινητών τηλεφώνων των νεκρών Ρώσων στρατιωτών από τους Ουκρανούς στρατιώτες για να κοροϊδεύουν τους συγγενείς τους φαίνεται να είναι κοινή πρακτική. Στην πραγματικότητα, η ουκρανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί διαβόητη επεμβατική τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου από την Clearview AI, μια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας, για να εντοπίσει Ρώσους και να χλευάσει τους συγγενείς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτόν τον Απρίλιο, ένα φιλοουκρανικό κανάλι Telegram με το όνομα fckrussia2022 δημοσίευσε ένα βίντεο που απεικονίζει έναν Ρώσο στρατιώτη με το ένα του μάτι δεμένο, υποδηλώνοντας ότι είχε κοπεί κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων και τον κορόιδευε ως «μονόφθαλμο» γουρούνι. Ίσως η πιο φρικιαστική εικόνα που έχει εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες εβδομάδες είναι η φωτογραφία ενός βασανισμένου Ρώσου στρατιώτη που του είχαν βγάλει το ένα του μάτι πριν σκοτωθεί. Η συνοδευτική ανάρτηση είχε λεζάντα, «ψάχνοντας ναζί».Επίσης, τον Απρίλιο εμφανίστηκε βίντεο που δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να πυροβολούν ανυπεράσπιστους Ρώσους αιχμαλώτους στα πόδια έξω από την πόλη του Χάρκοβο. Ένα ξεχωριστό βίντεο που δημοσιεύτηκε από στρατιώτες της Γεωργιανής Λεγεώνας που υποστηρίζονται από την Ουκρανία και τις ΗΠΑ δείχνει τους μαχητές να πραγματοποιούν εκτελέσεις στο πεδίο τραυματισμένων Ρώσων αιχμαλώτων κοντά σε ένα χωριό έξω από το Κίεβο.

Είναι πιθανό ότι αυτοί οι στρατιώτες είχαν ενθαρρυνθεί από τις ευλογίες των ανωτέρων τους. Ο Μάμουλα Μαμουλασβίλι, ο διοικητής της Γεωργιανής Λεγεώνας, που συμμετείχε στις εκτελέσεις στο πεδίο των τραυματισμένων Ρώσων αιχμαλώτων, καυχήθηκε αυτόν τον Απρίλιο ότι η μονάδα του εμπλέκεται ελεύθερα σε εγκλήματα πολέμου: «Ναι, τους δένουμε τα χέρια και τα πόδια μερικές φορές. Μιλάω για τη γεωργιανή Λεγεώνα, δεν θα πάρουμε ποτέ Ρώσους στρατιώτες αιχμάλωτους. Ούτε ένας από αυτούς δεν θα αιχμαλωτιστεί».

Ομοίως, ο Γκενάντιι Ντρούζενκο, επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής ιατρικής υπηρεσίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ukraine 24 ότι «εξέδωσε εντολή να ευνουχιστούν όλοι οι Ρώσοι άνδρες επειδή ήταν υπάνθρωποι και χειρότεροι από κατσαρίδες».
Ουκρανοί αξιωματούχοι παρουσιάζουν γυναίκα που βασανίστηκε και σκοτώθηκε από το Αζόφ ως θύμα της Ρωσίας

Ενώ τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται στις ρωσικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό και εντός της Ουκρανίας, η ουκρανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει μια προπαγανδιστική εκστρατεία γνωστή ως «Ολόκληρος Πόλεμος» που περιλαμβάνει τη φύτευση ψεύτικων εικόνων και ψευδών ιστοριών για περαιτέρω εμπλοκή της Ρωσίας.

Σε ένα ιδιαίτερα κυνικό παράδειγμα της στρατηγικής, το Ukraine 24 - ένα τηλεοπτικό κανάλι όπου οι καλεσμένοι έχουν ζητήσει τη γενοκτονική εξόντωση των Ρώσων παιδιών - δημοσίευσε μια φωτογραφία τον Απρίλιο που απεικονίζει ένα γυναικείο πτώμα με μια ματωμένη σβάστικα στο στομάχι της. Το Ukraine 24 ισχυρίστηκε ότι βρήκε αυτή τη γυναίκα στο Γκοστόμελ, μια από τις περιοχές της περιφέρειας του Κιέβου που εκκενώθηκαν οι Ρώσοι στις 29 Μαρτίου.

Η Λέσια Βασιλένκο, ουκρανίδα βουλευτής και ο Ολεξίι Αρέστοβιτς, ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, δημοσίευσαν τη φωτογραφία του γυναικείου πτώματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ ο Βασιλένκο άφησε τη φωτογραφία στο Διαδίκτυο, ο Αρέστοβιτς τη διέγραψε οκτώ ώρες μετά την ανάρτησή του.

Στην πραγματικότητα, η εικόνα προήλθε από πλάνα που κατέγραψε αρχικά ο Πάτρικ Λάνκαστερ, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος με έδρα το Ντόνιετσκ, ο οποίος είχε βιντεοσκοπήσει το πτώμα μιας γυναίκας που βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από μέλη του ουκρανικού τάγματος Αζόφ σε ένα υπόγειο σχολείου της Μαριούπολης που είχαν μετατρέψει σε βάση.


Καθώς τα όπλα ξεχύνονται στην Ουκρανία από τα κράτη του ΝΑΤΟ και ο πόλεμος εντείνεται, οι φρικαλεότητες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συσσωρευτούν – και με την ευλογία της ηγεσίας στο Κίεβο. Όπως δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην πόλη Μπούσα τον Απρίλιο, «αν δεν βρούμε μια πολιτισμένη διέξοδο, ξέρετε τον λαό μας – θα βρούμε μια απολίτιστη διέξοδο».
 
Top