«Επιχείρηση Δαγκάνα» ονομάστηκε η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ για την εξουδετέρωση των κούρδων ανταρτών του PKK, η οποία συνοδεύεται από τις προσευχές... της συζύγου του τούρκου προέδρου. 

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την «Επιχείρηση Δαγκάνα», εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.

Να σώσουν την Τουρκία
Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι είναι αποφασισμένοι να σώσουν την Τουρκία από την τρομοκρατία μετά από 40 χρόνια.

Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας υποστηρίζει ότι το ΡΚΚ σχεδίαζε ευρείας κλίμακας επίθεση και γι’ αυτό αναπτύχθηκαν αεροπορικές και επίγειες δυνάμεις στην περιοχή, μεταδίδει το sigmalive.com.

Η επιχείρηση, σύμφωνα με την Αγκυρα, εντάσσεται στο πλαίσιο της αυτοάμυνας, που προβλέπει το Αρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν κρησφύγετα του ΡΚΚ στις περιοχές Μετίνα, Ζαπ και Αβασίν-Μπασιάν, εξουδετερώθηκαν 19 τρομοκράτες και επλήγησαν 170 στόχοι του.

Οι τουρκικές δυνάμεις εισήλθαν επίσης στις σήραγγες που έχουν κατασκευάσει εκεί οι Γάλλοι.

Στο μεταξύ, οι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του ΡΚΚ και στο Ντιγιαρμπακίρ.


   Φωτογραφία του κουρδικού πρακτορείου ειδήσεων kurdpress.com

Τη στήριξή του στη νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά του ΡΚΚ έδωσε κι ο αρχηγός του αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Να συγκαλύψουμε την πείνα»
Το στέλεχος του φιλο-κουρδικού κόμματος HDP, Μεράλ Ντανίς Μπεστάς, από την άλλη πλευρά, εκτίμησε ότι η πολεμική πολιτική είναι ένας «τρόπος για να συγκαλύψουμε την πείνα, τη φτώχεια, την ανεργία και τις δολοφονίες. Ο λόγος πίσω από αυτόν τον πόλεμο είναι η ανεπίλυτη εσωτερική κρίση [της Τουρκίας]».

Το Κέντρο Τύπου των Δυνάμεων Λαϊκής Αμυνας – HPG, ανακοίνωσε ότι 12 εισβολείς τιμωρήθηκαν όταν προσπάθησαν να προχωρήσουν στο Werxelê της περιοχής Αβασίν του βορείου Ιράκ, μεταδίδει το επίσημα κουρδικό πρακτορείο kurdpress.com.

«Στις 18 Απριλίου, στις 9.40 π.μ., οι εισβολείς που ήθελαν να προχωρήσουν στο Werxelê στην περιοχή Αβασίν χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις μας με ατομικό οπλισμό και χειροβομβίδες. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, 12 εισβολείς τιμωρήθηκαν» ανέφεραν οι HPG.

Οι προσευχές της Εμινέ
Η σύζυγος του προέδρου της Τουρκίας, Εμινέ Ερντογάν, ευχήθηκε για τη νίκη του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ εναντίον των κούρδων αυτονομιστών.

«Οι προσευχές μας είναι με τους στρατιώτες μας στην επιχείρηση “Πέντσε – Κιλίτ”, που ξεκίνησε στο βόρειο Ιράκ, και είθε ο Αλλάχ να δώσει τη νίκη στον ένδοξο στρατό μας» έγραψε στο Twitter.


 
Top