Με τη συμμετοχή πολλών χιλιάδων πολιτών, το ΚΚΕ πραγματοποίησε αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

 «Απόψε εδώ, από το Σύνταγμα, ένα σύνθημα τραντάζει ολόκληρη την Αθήνα και ο αντίλαλος του ακούγεται σε όλη την Ελλάδα: «Δε διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών, διαλέγουμε το στρατόπεδο των λαών». Λέμε «Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Απαιτούμε να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας. Δε δεχόμαστε να πληρώσει ο λαός τον λογαριασμό του πολέμου. Αυτό είναι το πιο δυνατό «Όχι στον πόλεμο», που συνεχίζεται πάνω από ένα μήνα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε απερίφραστα» υπογράμμισε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας,
Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, τους «υπηρέτες του άδικου που ξερνούν μίσος και χολή για το δίκιο και την αλήθεια», τους ενοχλεί «πάνω από όλα που στην Ελλάδα υπάρχει το ΚΚΕ, που με συνέπεια εδώ και χρόνια, ακόμη και σε ανέφελες στιγμές μιας φαινομενικής ειρήνης μελετούσε τις εξελίξεις, προειδοποιούσε και το πιο σημαντικό έδειχνε τον μοναδικό πατριωτικό και διεθνιστικό δρόμο, αυτόν της απεμπλοκής από τα πολεμοκάπηλα σχέδια και της αποδέσμευσης από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που συμμετέχει η χώρα μας». «Γι’ αυτό το λόγο ανοίξανε πάλι τα αραχνιασμένα μπαούλα του αντικομμουνισμού για να ξεθάψουν τις γνωστές γελοιότητες. Γέμισαν οι εφημερίδες και τα κανάλια με Παπαρατσένκο κάθε απόχρωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτοί που ρίχνουν σήμερα το ανάθεμα στον Πούτιν είναι οι ίδιοι που το 1991 χειροκροτούσαν την κλίκα Γκορμπατσόφ, Γιέλτσιν, Πούτιν και Σία, όταν αυτοί διέλυαν τη Σοβιετική Ένωση» υπενθύμισε, προσθέτοντας «δεν ξεγελάνε κανέναν! Κι αν σήμερα στηρίζουν την ουκρανική κυβέρνηση και προσκαλούν τον πρόεδρό της να μιλήσει στη Βουλή, δεν είναι γιατί τους έπιασε ο πόνος για το δράμα που ζει ο λαός της Ουκρανίας, είναι γιατί συμπλέουν με το στρατόπεδο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση Ζελένσκι». «Λες και δεν ξέρουν πως η αντιδραστική κυβέρνηση Ζελέσνκι ευθύνεται και αυτή, όπως η Ρωσία, για το δράμα του λαού της Ουκρανίας, εδώ και χρόνια έχει στηρίξει κι ενσωματώσει ναζιστικές οργανώσεις, διώκει και φυλακίζει κομμουνιστές, έχει θέσει εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας, έχει ευθύνες για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων που ζουν στην Ουκρανία, ανάμεσά τους και η ελληνική. Λες και δεν ξέρουν πως στελέχη του ΚΚΕ στην Ουκρανία θεωρούνται ανεπιθύμητα πρόσωπα. Γιατί με την ιδιότητα του βουλευτή και του ευρωβουλευτή, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Ουκρανίας και στους διωκόμενους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές. Όλοι τους -κυβερνητικά στελέχη και τσιράκια τους κονδυλοφόροι – οι οποίοι δήθεν εγκαλούν το ΚΚΕ για τη στάση του, τα γνωρίζουν πολύ καλά όλα αυτά. Όπως τα γνωρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜΕΡΑ 25, που πιάνουν στασίδι στη Βουλή για να χειροκροτήσουν τον Ζελένσκι, γιατί όλοι τους έχουν ένα μόνιμο στασίδι στο ευρωτλαντικό στρατόπεδο» υπογράμμισε.Τόνισε οτι «η συνεπής στάση του ΚΚΕ εκφράζει και την πραγματική αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας που δοκιμάζεται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». «Τον πόλεμο μπορούμε να τον κατανοήσουμε μόνο ως συνέχεια της πολιτικής με άλλα βίαια μέσα» είπε, αναφερόμενος στη συνέχεια σε όσα, επί χρόνια, προηγήθηκαν της 24ης Φεβρουαρίου 2022. Συγκεκριμένα, μίλησε για το πραξικόπημα στην Ουκρανία «στο οποίο ηγήθηκαν μεγαλοκαπιταλιστές για να ανατραπεί μια κυβέρνηση φιλική προς τη Ρωσία», στην επικράτηση της φιλοδυτικής μερίδας της αστικής τάξης στην Ουκρανία «που επιτεύχθηκε με την άμεση παρέμβαση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, χωρών της ΕΕ, που στήριξαν αυτή την μερίδα, εξόπλισαν και εκπαίδευσαν φασιστικές, νεοναζιστικές, μισθοφορικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις, όπως το τάγμα του Αζόφ, κ.ά, που όλα τα μετέπειτα χρόνια σκότωναν και τρομοκρατούσαν το λαό της Ουκρανίας, ιδιαίτερα κομμουνιστές, εργάτες, συνδικάτα και το ρωσόφωνο κομμάτι στις περιοχές του Ντονμπάς». «Και μετά απ’ όλα αυτά έχουν το θράσος να λένε ότι ο Ουκρανικός λαός μπορεί ελεύθερα να αποφασίσει αν θα μπει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» σημείωσε.

«Βέβαια για εμάς είναι παραπάνω από ξεκάθαρο: Ούτε ο Πούτιν έχει δικαίωμα να σηκώνει τη σημαία του αντιφασισμού, να μιλάει για την αποναζιστικόποιηση της Ουκρανίας, όταν η ίδια η καπιταλιστική Ρωσία, διατηρεί φιλικές σχέσεις με ακροδεξιά μορφώματα σε πολλές χώρες και η ηγεσία της εκθειάζει δημόσια τους ιδεολόγους του ρωσικού φασισμού. Γιατί, το μόνο που θέλει είναι να εκμεταλλευτεί το αντιφασιστικό φρόνημα των Ρώσων και όλων των λαών, που πλήρωσαν με εκατομμύρια νεκρών την πάλη ενάντια στο φασισμό – ναζισμό» τόνισε.

Επισήμανε ότι «ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι η συνέχεια της «εσωτερικής» και όχι μόνο «εξωτερικής» πολιτικής του κάθε καπιταλιστικού κράτους, είναι συνέχεια της οικονομικής και κρατικής πολιτικής σε συνθήκες ειρήνης» και σημείωσε: «όπως πάντα, έτσι και τώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε σχεδιασμούς που προϋπήρχαν».

Σχετικά με την εμπλοκή της Ελλάδας είπε ότι «δεν μιλάμε μόνο για την αποστολή στρατιωτικού υλικού, μερικών άχρηστων καλάσνικοφ στην Ουκρανία, όπως λέει η κυβέρνηση και σκόπιμα επαναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε για τη στήριξη που παρείχαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις στις ΝΑΤΟϊκές αποφάσεις και τα σχέδια που αφορούν τη διεύρυνση αυτού του δολοφονικού οργανισμού». Αναφέρθηκε στην «στήριξη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, της απόφασης του ΝΑΤΟ για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα» καθώς και στις «νέες βάσεις που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ». «Όταν μιλάμε για εμπλοκή, εννοούμε ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης με την άμεση συμμετοχή του ΝΑΤΟ, η χώρα δεσμεύεται να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις, που ήδη ετοιμάζονται. Και τότε θα δούμε πού θα καταλήξουν τα χρυσοπληρωμένα από το λαό Ραφάλ και Μπελχάρα, που μας έλεγαν πως ήταν δήθεν για την άμυνα της χώρας» σημείωσε. Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, «καμιά αμφιβολία για τον βρώμικο ρόλο που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να έχουν όσοι νιώθουν αριστεροί, προοδευτικοί». Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι η πλούσια πείρα του λαού υπαγορεύει αυτός «να μην έχει καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ, σε καμιά αστική κυβέρνηση».

Αναφέρθηκε στα σενάρια περί κυβερνήσεων συνεργασίας σημειώνοντας «απ’ ό,τι φαίνεται αυτό επιβάλει η εφαρμογή της κοινής αντιλαϊκής στρατηγικής, η χειραγώγηση λαϊκών αντιδράσεων, η «ιερή» σταθερότητα του συστήματος. Μόνο που για το λαό «σταθερότητα» σημαίνει αστάθεια για τη ζωή και τα δικαιώματά του, νέα οικονομικά βάρη, εμπλοκή σε επικίνδυνους ευρωΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς». «Η εργατική τάξη, ο λαός, μπορούν και πρέπει να χαράξουν τη δική τους αυτοτελή, ανεξάρτητη γραμμή, μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια, με τους δικούς τους στόχους, το δικό τους σχέδιο για να κάνουν επιτελούς πράξη το δικό τους όραμα για μια ζωή χωρίς φτώχεια και πολέμους» υπογράμμισε.

«Στο κρίσιμο ερώτημα τι πρέπει να κάνει ο λαός μας στον πόλεμο μια είναι η απάντηση: Να πάρει τη θέση του στον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή κάθε χώρας. Αυτή η επιλογή τον βάζει στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και όχι η επιλογή να στρατευτεί στο πλευρό του ενός ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου απέναντι στο άλλο. Η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι ο αγώνας σε κάθε χώρα ενάντια στον πόλεμο. Είναι η καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας, αλλά και η καταδίκη των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ που πυροδοτούν τον πόλεμο. Είναι η πάλη για να κλείσουν τώρα όλες οι βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας. Για να μη σταλεί κανένας στρατευμένος, αξιωματικός ή υπαξιωματικός, εκτός συνόρων» τόνισε.

Κάλεσε σε αγώνα «να υπερασπίσουμε τη ζωή μας, τα παιδιά μας, από τη μεγαλύτερη φτώχεια που φέρνουν ο πόλεμος και η εμπλοκή, η ακρίβεια και η φτωχοποίηση». «Τώρα είναι η ώρα που δεν πρέπει να περάσει η θέληση του κεφαλαίου να εντείνει την εκμετάλλευση» είπε, τονίζοντας ότι «η φωνή των εργαζομένων «πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά στην απεργία στις 6 του Απρίλη, παντού σε όλη την Ελλάδα».

«Σε ανάλογες δύσκολες, κρίσιμες στιγμές, που όλα έμοιαζαν χαμένα, που οι δυνάμεις ήταν ελάχιστες, μέσα σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, όπως είναι ο πόλεμος, ο λαός μας βρήκε τη δύναμη και έκανε δυνατό αυτό που πριν έμοιαζε αδύνατο! Έγραψε χρυσές σελίδες ηρωισμού και δόξας, ανέδειξε το μέγεθος της εργατικής – λαϊκής δύναμης. Το ίδιο μπορεί να κάνει και τώρα! Να γράψει τη δική του ιστορία, παίρνοντας τη θέση του δίπλα στο ΚΚΕ, που βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, στο δρόμο της ελπίδας και της ανατροπής, με την εργατική τάξη, το λαό στην εξουσία, το σοσιαλισμό. Με το ΚΚΕ μπροστά μπορεί να ανασάνει η εργατιά. Υπερδύναμη δεν είναι ΝΑΤΟ – Ρώσοι – Αμερικανοί! Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!» κατέληξε στην ομιλία του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.
 
Top