Ισχυρίστηκε ότι στοχοποιήθηκε από τη «δημοκρατία», με πρωτοσέλιδο που δημοσιεύτηκε δύο μήνες αφότου είχε υποβάλει την παραίτησή της!


Με συστηματικά ψεύδη πέραν κάθε φαντασίας, που αποδεικνύονται με τον πλέον απλό τρόπο, προσπάθησε η εισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου να ρίξει λάσπη και στη «δημοκρατία», και... μάλιστα από το βήμα του Ειδικού Δικαστηρίου που κρίνει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Η κυρία Ράικου, μπροστά στους 21 τακτικούς και αναπληρωματικούς ανώτατους δικαστές και εισαγγελείς, ξεδίπλωσε την περασμένη Πέμπτη το φαντασιακό αφήγημα ότι στην απόφασή της να υποβάλει αίτημα αντικατάστασής της από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, στις 24 Μαρτίου του 2017, βασικός παράγοντας στάθηκαν δύο δημοσιεύματα εφημερίδων, επειδή μέσω αυτών ένιωσε ότι στοχοποιείται.
Βασικό θέμα

Ενα εξ αυτών των δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα νοσηρά ψεύδη της κυρίας Ράικου, ήταν της «κυριακάτικης δημοκρατίας», αποτελούσε το βασικό θέμα σε πρωτοσέλιδο και αφορούσε τη βίλα του Γιάννου Παπαντωνίου στη Σύρο. Υπενθυμίζουμε ότι τον φάκελο των υποθέσεων του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ χειριζόταν η κυρία Ράικου από την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Επομένως, η κυρία εισαγγελέας προσπάθησε να στήσει το αφήγημα, ότι στοχοποιήθηκε για τους χειρισμούς της σε αυτή την υπόθεση.

Το πρόβλημα, ωστόσο, για την κυρία Ράικου είναι πως το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο θέμα δημοσιεύτηκε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 28 Μαΐου, δηλαδή πάνω από δύο μήνες μετά την επιστολή παραίτησής της και σίγουρα ακόμη μεγαλύτερο διάστημα από την περίοδο που άρχισε να σκέφτεται την αποχώρησή της από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Πραγματικά, δεν γνωρίζαμε ότι η κυρία εισαγγελέας διαθέτει κληρονομικό χάρισμα, ικανό να την κάνει να παραιτηθεί, επειδή τη βοήθησε να δει τον Μάρτιο του 2017 τι πρωτοσέλιδο θα κάναμε στα τέλη Μαΐου του 2017, όταν δηλαδή ακόμη ούτε εμείς οι ίδιοι δεν γνωρίζαμε.
«Ακίνητο πουλήθηκε πριν γίνει κατάσχεση με πλαστή φορολογική ενημερότητα» λέει η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου, αναφερόμενη στο δημοσίευμα. Και συνεχίζει: «Μετά το δημοσίευμα αυτό ζητάτε την αντικατάστασή σας στις 24 Μαρτίου;», με την κυρία Ράικου να της απαντά «ναι», βγάζοντας στη συνέχεια λογίδριο περί παράκεντρων εξουσίας και αποδίδοντας το δημοσίευμα στον κ. Παπαγγελόπουλο, επειδή, όπως τόνισε, είχε επαφές με τη «δημοκρατία».

Αποκάλυψη

Για την ιστορία, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η εφημερίδα τον Μάιο του 2017 είχε αποκαλύψει ότι το πολυτελές ακίνητο στη Σύρο είχε πουληθεί το 2016 αλλά εικονικά, επειδή το ζεύγος Παπαντωνίου δεν διέθετε φορολογική ενημερότητα, κάτι που αποτελεί ένδειξη για προσπάθεια ξεπλύματος μαύρου χρήματος.


Ως εκ τούτου η εφημερίδα μας είχε αναρωτηθεί πώς επέτρεψαν κάτι τέτοιο οι αρμόδιες φορολογικές Αρχές. Είχε απευθυνθεί επίσης σε έγκριτους δικαστικούς κύκλους, οι οποίοι είχαν αναρωτηθεί γιατί τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας (Παπαντωνίου) δεν είχαν δεσμευτεί από το 2013, όταν σχηματίστηκε δικογραφία από εισαγγελείς που υπηρετούσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία δικογραφία εν συνεχεία πέρασε στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ακόμη πως η περιουσία του Γιάννου Παπαντωνίου δεσμεύτηκε τελικά από την Ελένη Τουλουπάκη, λίγο διάστημα αφότου αντικατέστησε την Ελένη Ράικου ως επικεφαλής στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Για την υπόθεση της βίλας η κυρία Τουλουπάκη, μάλιστα, είχε προχωρήσει και σε άσκηση ποινικών διώξεων τόσο κατά υπαλλήλων ΔΟΥ όσο και κατά του πρώην υπουργού και της συζύγου του.
Έδωσε διαφορετικές καταθέσεις στον Άρειο Πάγο, στη Βουλή και στο Ειδικό Δικαστήριο



Τα ψεύδη της κυρίας Ράικου δεν προκαλούν πλέον εντύπωση. Στην ίδια κατάθεσή της παραδέχτηκε μόνη της πως άλλα είπε στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, άλλα είπε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής και άλλα στην ανακρίτρια της διαδικασίας του Ειδικού Δικαστηρίου.

Και, τελικά, ομολόγησε πως ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν της ζήτησε ποτέ να κατασκευάσει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis, αλλά πως αυτό το υπέθεσε η ίδια, ύστερα από ένα τηλεφώνημα που, όπως ισχυρίστηκε, της έκανε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός.




Παρεμπιπτόντως, στο Ειδικό Δικαστήριο που έχει συσταθεί κι επειδή η ίδια κατέθεσε τις υποθέσεις της και όχι πραγματικά στοιχεία στην προανακριτική, ξέχασε και το αφήγημα περί Ρασπούτιν… που τόσο περίτεχνα διέρρεε στον Τύπο περίπου την περίοδο που θα άρχιζε να γίνεται γνωστό πως ο σύζυγός της είχε λάβει εμβάσματα από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis.
Πότε κλήθηκε σε απολογία ο Γιάννος για την πώληση της έπαυλής τουΓιάννος Παπαντωνίου

Για την υπόθεση της πώλησης της έπαυλης, έκτασης περίπου 230 τετραγωνικών, που έχτισε το ζεύγος Παπαντωνίου το 2006, ο Γιάννος Παπαντωνίου κλήθηκε από την ανακρίτρια τελικά σε απολογία τον Ιούνιο του 2021.

Η πώληση του υπερπολυτελούς ακινήτου έχει πράγματι θεωρηθεί από τις δικαστικές Αρχές εικονική. Καταλογίζεται στον πρώην υπουργό πως έγινε προκειμένου να νομιμοποιηθεί παράνομο χρήμα που σχετίζεται με εξοπλιστικά προγράμματα.
 
Top