...νοικοκυριών και επιχειρήσεων...

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά συνολικά 206 αρτοποιεία έχουν βάλει λουκέτο τους τελευταίους μήνες σ’ ολόκληρη τη χώρα λόγω της ανεξέλεγκτης ακρίβειας που καθιστά τις επιχειρήσεις άρτου μη βιώσιμες.

Για το λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με την... Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος στη Λυκόβρυση. Η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τους αρτοποιούς εντάσσεται σε μία σειρά επαφών που έχει το τελευταίο διάστημα με κλάδους που δοκιμάζονται από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση και οι οποίοι αποτελούν την ραχοκοκαλιά της μεσαίας τάξης αλλά και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Στην Κουμουνδούρου τονίζουν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί με ψέματα και προπαγάνδα να αποκρύψει την αλήθεια σε σχέση με την ακρίβεια στη χώρα μας αλλά και τις τιμές του ρεύματος την ώρα που τα επίσημα στοιχεία την διαψεύδουν.

Ο κίνδυνος φτώχειας αυξάνεται ραγδαία και τα ασθενέστερα νοικοκυριά όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ξοδεύουν το 80% του εισοδήματός τους σε ενοίκιο και τρόφιμα. Επίσης το 71% των εργαζομένων έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής (στοιχεία από το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ), ενώ η Ελλάδα παραμένει μία από τις 4 χώρες στην Ευρώπη που σύμφωνα με την Eurostat το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αυξάνεται από το 2019 έως και το 2021, ενώ είχε μειωθεί σημαντικά από το 2016 έως το 2019.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 3.100.000 πολίτες, δηλαδή περίπου το 30% του ελληνικού πληθυσμού ζει στο φάσμα της φτώχειας. Οι Έλληνες χρειάζονται πια δύο κατώτατους μισθούς για να καλύψουν αυξήσεις στο ρεύμα και η δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών για ρεύμα και φυσικό αέριο είναι η τρίτη υψηλότερη στην Ευρώπη. Επιπλέον, η προσχηματική κατάργηση της παράνομης ρήτρας αναπροσαρμογής οδήγησε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος τελικά σε αύξηση αντί για μείωση και σε υπερκέρδη ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Και όλα αυτά, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οφείλονται στην πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ και να την μετατρέψει από εγγυητή της κοινής ωφέλειας σε πρωταγωνιστή της αισχροκέρδειας και αφετέρου στο γεγονός ότι δεν μειώνει έμμεσους φόρους σε τρόφιμα-καύσιμα και στο ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένας έλεγχος τιμών στην αγορά.

«Αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της στήριξης της κερδοσκοπίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί στο 12%» σημειώνει η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Σβίγκου. Και προσθέτει πως η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη στο κόστος προμήθειας ρεύματος και τρίτη στην ευρωζώνη με ενεργειακό πληθωρισμό με 53%...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr
 
Top