Οι μέρες μετά την παραίτηση Τρας περνούν και είναι η πρώτη φορά, μετά από μήνες, που κανένας δεν βιάζεται. Οξύμωρο. Η χώρα μέχρι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου πρέπει να βρει τον επόμενο πρωθυπουργό της και παρά την πίεση του χρόνου το Συντηρητικό Κόμμα δεν έχει καν εξασφαλίσει τους υποψηφίους για αυτή την μίνι κούρσα διαδοχής.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την 1922 Committee, την επιτροπή που εφαρμόζει το καταστατικό του συντηρητικού κόμματος, μέχρι τις 14:00 τοπική ώρα, της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου, οι υποψήφιοι για την ηγεσία θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει 100 βουλευτές που θα τους στηρίξουν σε αυτόν τον αγώνα. Μέχρι στιγμής ο μόνος που τους έχει επίσημα συγκεντρώσει είναι ο Ρίσι Σούνακ: ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Τζόνσον και ο άνθρωπος που έχασε τη νίκη μέσα από τα χέρια του στην προηγούμενη κούρσα διαδοχής από την παραιτηθείσα Λιζ Τρας. Όμως ο ίδιος παρά την στήριξη που λαμβάνει δεν έχει επίσημα ανακοινώσει τις προθέσεις του για το αν θέλει αναλάβει τελικά το κόμμα.

Η μόνη που έχει ανοιχτά θέσει τον εαυτό της διαθέσιμο είναι η Πένι Μόρνταντ. Εξίσου μια γνώριμη φιγούρα στις κούρσες διαδοχής, η οποία είχε χάσει με διαφορά την νίκη για την ηγεσία του κόμματος τερματίζοντας στη τρίτη θέση τον περασμένο Αύγουστο. Ένα ακόμα όνομα που παραδόξως επιστρέφει εκείνο του Μπόρις Τζόνσον. Αν και πολλοί δεν θέλουν την επιστροφή του, καθώς θεωρούν ότι πρώτα εκείνος έφερε το διχασμό στο κόμμα, έχει σταθερούς υποστηρικτές που θα μπορέσουν να του χαρίσουν ακόμα και την νίκη.

«Πολυπόθητος» Σούνακ – «Διαθέσιμη» Μόρνταντ – «Αμφιλεγόμενος» Τζόνσον

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα ότι ο «πολυπόθητος» Ρίσι Σούνακ έχει 102 βουλευτές, οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει επίσημα την υποστήριξή τους, η «διαθέσιμη» Πένι Μόρνταντ έχει φέρει στο πλευρό της μόλις 21 βουλευτές, ενώ ο «αμφιλεγόμενος» Τζόνσον έχει ήδη εξασφαλίσει 46 βουλευτές.

Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να κατηγορήσει τη διστακτικότητα που βλέπουμε σε αυτή την κούρσα διαδοχής. Όποιος και αν αναλάβει θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνει βορά μιας ακόμα επαναστατικής ομάδας των Τόριδων.
Ο νικητής πρέπει να σκεφτεί ότι έχει ένα βαθιά διχασμένο κόμμα που πρέπει να ενώσει, έχει συντηρητικούς ψηφοφόρους που πρέπει να πείσει ξανά να τον εμπιστευτούν και μια χώρα που ανεξαρτήτως πεποιθήσεων θα πρέπει να τον δεχτεί.

Η δημοσκόπηση People Polling για λογαριασμό της Telegraph δείχνει πως το Συντηρητικό Κόμμα βρίσκεται στη χαμηλότερη πρόθεση ψήφου όλων των εποχών, με 14 μονάδες έναντι 53 του Εργατικού Κόμματος (Labour) -δηλαδή διαφορά 39 ποσοστιαίων μονάδων.

Βρίσκονται οι αγορές υπό τον φόβο του Μπόρις;

Με τα δεδομένα αυτά οι Τόρις ξέρουν πως η νίκη των επόμενων εκλογών όλο και απομακρύνεται. Όμως σημασία για τους ίδιους και την χώρα έχει το παρόν. Η Λιζ Τρας έφυγε εξαιτίας της οικονομικής της πολιτικής και της αντίδρασης που είχαν οι αγορές, οι επενδυτές και η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) και σίγουρα το κόμμα δεν αντέχει ένα ακόμα «φιάσκο».

Άρθρο των Financial Times σήμερα παρατηρεί ότι αγορές, επενδυτές αλλά και Συντηρητικοί βουλευτές φοβούνται ακόμα και το άκουσμα του ονόματος Τζόνσον. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αν βγει νικητής η χώρα θα οδηγηθεί σε βαθύτερο πολιτικό και οικονομικό χάος με τον βετεράνο συντηρητικό βουλευτή Σερ Ρότζερ Γκέιλ να προβλέπει ότι αν ο Τζόνσον βγει νικητής «θα ψάχνουμε τον Ιανουάριο καινούριο πρωθυπουργό».

Επισημαίνεται ότι μόλις χθες ο οίκος αξιολόγησης Moody’s διατήρησε το βαθμό Aa3 αλλά έβαλε αρνητικό πρόσημο στις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας ενώ οι αγορά των κρατικών ομολόγων συνέχισε να καταγράφει μεγάλες διακυμάνσεις.

 
Top