Η εφημερίδα Guardian δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα μια διεθνή δημοσκόπηση με τίτλο «Οι δυτικοί λαοί ανυποχώρητοι ως προς την Ρωσία» του Πούτιν.
Η Βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι οκτώ μήνες μετά τον πόλεμο..«σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του YouGov-Cambridge , οι πολίτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να γίνουν παραχωρήσεις προς τη Ρωσία, ως μέρος μιας τελικής συμφωνίας για να σταματήσει ο πόλεμος».
Στη δημοσκόπηση, ρωτήθηκαν πολίτες από 25 χώρες και στα περισσότερα δυτικά κράτη «φαίνεται να τηρούν ανυποχώρητη τάση, παρότι σε πολλές χώρες ο κόσμος δείχνει να αμφιταλαντεύεται ή και να τρέφει αισθήματα συμπαθείας προς τη Ρωσία», αναφέρει το βρετανικό μέσο ενημέρωσης.

Ο Joel Rogers de Waal, διευθυντής του φορέα που έκανε τη δημοσκόπηση δήλωσε στον Guardian ότι «εάν ο Πούτιν ποντάρει στην φθορά της δυτικής αποφασιστικότητας, η έρευνα δεν του φέρνει καλά νέα, παρότι δεν υπάρχει πάντως ομοφωνία διεθνώς».

Η δημοσκόπηση έγινε από τις 24 Αυγούστου μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου και «διαπίστωσε ότι σε 13 δυτικές ή αγγλόφωνες χώρες ένας πυρήνας δέκα κρατών στηρίζει την συνέχιση των οικονομικών κυρώσεων προς την Ρωσία, ενώ η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ιταλία διαφοροποιούνται».

Οι δέκα χώρες που η πλειοψηφία των ερωτηθέντων φέρεται να συμφωνεί στη σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας, είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Δανία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Πάντως και στις χώρες που συμφωνούν να συνεχιστούν οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας δεν είναι ταυτόσημα τα ποσοστά.

Συμφωνούν στην Γαλλία και στη Γερμανία το 58%, στον Καναδά το 60%, στις ΗΠΑ το 62%, στην Πολωνία το 65% και στη Βρετανία, Σουηδία και Δανία το 70%.

Στις χώρες όπου διαφωνεί η πλειοψηφία, αναλυτικά συντάσσεται με τις κυρώσεις το 25% στην Ινδονησία, το 32% στην Ουγγαρία, το 34% στην Αίγυπτο και το 35% στην Τουρκία και στη Σαουδική Αραβία.



Σε κάποιες χώρες υπάρχει και η άποψη ότι οι κυρώσεις δεν ήταν αρκετά αυστηρές. Αυτό πιστεύει το 62% των Πολωνών, το 57% των Σουηδών, το 50% των Βρετανών και το 40% έως 60% των Γάλλων, Γερμανών, Ισπανών και Αμερικανών.

Μάλιστα εκείνοι που έκαναν την δημοσκόπηση θεωρούν ότι «πολλοί ψηφοφόροι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν και το τίμημα των μέτρων αυτών» και αναφέρουν ότι θα ήθελαν πιο αυστηρά μέτρα, ακόμα και αν αυξανόταν ελαφρά οι τιμές στα βασικά αγαθά.



Όταν όμως οι ίδιοι ρωτήθηκαν αν θα στήριζαν τις κυρώσεις σε περίπτωση που είχαν μεγάλες αυξήσεις τα αγαθά, η υποστήριξη προς τις κυρώσεις μειώθηκε κατά 10%.

Στις χώρες που η πλειοψηφία δεν ενέκρινε ούτως ή άλλως τις κυρώσεις που επηρεάζουν το βιοτικό επίπεδο της δικής της πατρίδας, υπήρχε και ένα περίπου 30% που θεωρούσε ότι οι κυρώσεις πρέπει να επιβληθούν πάση θυσία.

Με κόκκινο είναι η έγκριση των ερωτηθέντων προς τις κυρώσεις όταν οι συνεπαγόμενες αυξήσεις στις τιμές των αγαθών είναι μικρές και με γκρι, όταν οι αυξήσεις στις τιμές των αγαθών είναι μεγάλες.

Δεν ξέρουμε τι απάντησαν οι Έλληνες επ’ αυτού, όπου η κυβέρνηση έχει επιλέξει την στήριξη της «σωστής πλευράς της ιστορίας», όπως έχει δηλώσει.

Στο ερώτημα αν υποστηρίζουν την στρατιωτική ανάμιξη του ΝΑΤΟ οι περισσότεροι διαφώνησαν, όμως στήριξαν τον «πόλεμο κατά της ρωσικής προπαγάνδας» και την εν γένει στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας.

Στο θέμα της αποστολή όπλων εμφανίζεται στον πίνακα αυτό και η Ελλάδα, που οι ερωτηθέντες πολίτες της φέρονται να συμφωνούν σε ποσοστό περίπου 30%. Τεκμαίρεται ότι το 70% διαφωνεί, όμως υπάρχει σε όλες τις δημοσκοπήσεις και το ποσοστό «δεν ξέρω/δεν απαντώ» ή και άλλες διαβαθμίσεις.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τις εν προκειμένω διαβαθμίσεις και κατά συνέπεια το ότι διαφωνεί το 70%, είναι στην ουσία αυθαίρετο. Δυστυχώς δεν έχουμε την πλήρη εικόνα.

Αυτοί που έκαναν την έρευνα ρώτησαν αν θα έπρεπε να γίνουν παραχωρήσεις προς τη Ρωσία για να πάρει τέλος ο πόλεμος, όπως να παύσουν οι κυρώσεις εις βάρος της, να της αναγνωριστεί η προσάρτηση της Κριμαίας και η αυτονομία του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ και να της δοθεί η εγγύηση ότι η Ουκρανία δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ.

Λεπτομέρειες δεν διαθέτουμε πέραν όσων αναφέρονται στην Guardian, που γράφει ότι το 13% των Γάλλων είναι υπέρ του να αναγνωριστεί η ρωσική επικυριαρχία στην Κριμαία.

Το ποσοστό φθάνει το 17%, αν η Ρωσία αποδώσει στην Ουκρανία τα άλλα εδάφη που κατέλαβε.

Στη Γερμανία η ίδια απάντηση δόθηκε σε ποσοστό 17% και 20% αντίστοιχα.

Στο ερώτημα αν το ΝΑΤΟ υπερβάλλει στην στήριξη της Ουκρανίας, απαντά «ναι» το 7% των Δανών, Πολωνών και Βρετανών, αλλά το 22% των Ιταλών, το 23% των Ελλήνων και το 31% των Ούγγρων.

Επίσης η εφημερίδα αναφέρει ότι «ναι μεν το 37% των Ελλήνων και το 32% των Ούγγρων υποστηρίζει την διατήρηση των κυρώσεων, αλλά ήταν οι μισοί από όσοι σε άλλες χώρες, και μόνον το 20% των Ελλήνων και των Ούγγρων υποστηρίζουν την αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία, κάτι που απεναντίας στηρίζει το 44% των Γάλλων, το 57% των Βρετανών και το 65% των Πολωνών».

Το ποσοστό των Ιταλών δεν αναφέρεται εν προκειμένω, παρά μόνον το σχόλιο ότι «οι Ιταλοί είναι περίπου στο μέσο όρο Ελλάδας και Ουγγαρίας».

Παρομοίως, αναφέρει ο Guardian, «η Ελλάδα η Ουγγαρία και η Ιταλία είναι πιο δεκτικές στο να αναγνωριστεί η επικυριαρχία της Ρωσίας στην Κριμαία ακόμα κι αν δεν εκχωρήσει κανένα από τα καταληφθέντα εδάφη: 32% των Ελλήνων, 28% των Ούγγρων και 23% των Ιταλών είναι υπέρ της αναγνώρισης». Το ποσοστό που έδωσε την ίδια απάντηση είναι 8% στη Δανία και 6% στη Βρετανία. Σύμφωνα με εκείνους που έκαναν την έρευνα, για το θέμα αυτό ερωτήθηκαν και πολίτες στη Βραζιλία, στο Μεξικό, στην Ιαπωνία, στην Ταϊλάνδη, στην Κένυα, στη Νιγηρία, στη Νότιο Αφρική και «πολλές άλλες χώρες ήταν πιο έντονα φιλορωσικές».



Το συμπέρασμα της έρευνας πάντως είναι ότι μόνον μειοψηφίες σε 25 χώρες θεωρούν ότι ο κόσμος θα ήταν ασφαλέστερος, αν η Ρωσία πετύχαινε τους στόχους της στο ουκρανικό ζήτημα.

Αναφέρει ότι αυτή την άποψη την στηρίζει 3% των Βρετανών, αλλά το 22% των Ινδών.

Στο αν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία για να προστατεύσει τους Ρώσους πολίτες από γενοκτονία, απαντά «ναι» το 8% των Βρετανών και το 20% διαφόρων δυτικών κρατών αναφέρει η εφημερίδα, χωρίς όμως αναλυτικούς πίνακες.

Επίσης χωρίς πίνακες, αναφέρεται ότι το 25% δέχεται πως η Ουκρανία εξέπεσε στην επήρεια των ναζί και ότι η Δύση χρησιμοποίησε την Ουκρανία ως βάση για να απειλήσει τη Ρωσία.

Οι Έλληνες το πιστεύουν πάντως σε ποσοστό 43% και το 41% των Ούγγρων. Μόνον το 37% των Ελλήνων και το 35% των Ούγγρων πιστεύει ότι ο βασικός υπαίτιος του πολέμου είναι η Ρωσία.

Με κόκκινο είναι το ποσοστό όσων θεωρούν υπαίτια την Ρωσία και με μπλε το ποσοστό όσων θεωρούν υπαίτια την Δύση.



https://fonaklas.blogspot.com/2022/10/25-10.html
 
Top