Οι ουκρανικές απώλειες συνεχώς μεγεθύνονται καθώς οι οχυρωμένοι και ενισχυμένοι Ρώσοι πλέον δεν κάνουν βήμα πίσω, με αποτέλεσμα η ουκρανικές προσπάθειες να καταλάβουν εκ νέου εδάφη που πλέον ανήκουν το ρωσικό κράτος να πέφτουν στο κενό και τον... Ουκρανό ΥΠΑΜ να προσπαθεί να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι για όλα φταίει η… λάσπη.
Οι ουκρανικές απώλειες από την έναρξη της μεγάλης αντεπίθεσης και ειδικότερα από την 1η Σεπτεμβρίου αγγίζουν τους 15.000 νεκρούς και προσπαθούν με κάθε επίστρατο και μισθοφόρο να εκτελέσουν τις αμερικανικές οδηγίες για επιθέσεις συνεχώς μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές με αποτέλεσμα να πέφτουν μπροστά στο ρωσικό “τείχος”.
Αναφερόμενος στην ουκρανική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Χερσώνα, ο Ουκρανός υπουργός άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ τόνισε ότι αυτή η αντεπίθεση αποδεικνύεται λόγω του υγρού καιρού και του εδάφους πιο δύσκολη από ό,τι εκείνη στα βορειοανατολικά.
«Πρώτα και κύρια, το νότιο τμήμα της Ουκρανίας είναι μια αγροτική περιοχή και έχουμε πολλά κανάλια άρδευσης και ύδρευσης και οι Ρώσοι τα χρησιμοποιούν σαν χαρακώματα», είπε ο Ρέζνικοφ σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι πιο βολικό για αυτούς».
«Ο δεύτερος λόγος είναι οι καιρικές συνθήκες. Αυτή είναι η περίοδος των βροχών και είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθούν τροχοφόρα οχήματα μάχης», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό μειώνει τις επιλογές για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
«Η εκστρατεία αντεπίθεσης προς την κατεύθυνση της Χερσώνας είναι πιο δύσκολη από ό,τι στην κατεύθυνση του Χαρκόβου», πρόσθεσε. Ο Ρέζνικοφ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες όταν ρωτήθηκε πιεστικά για τα σχέδια του Κιέβου στον νότο.
Οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν πολύ κάτω από το μηδέν το χειμώνα και το Κίεβο προέτρεψε τους ξένους εταίρους να εντείνουν τις παραδόσεις συστημάτων αεράμυνας για να βοηθήσουν καθώς τα ιρανικά drone των ευτελών ποσών θερίζουν κυριολεκτικά κάθε ουκρανική προσπάθεια συγκέντρωσης δυνάμεων.
Από την άλλη πλευρά οι ρωσικές δυνάμεις μέσα στο Νοέμβριο θα έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση των επιστράτων που θα τους επιτρέψει να αποδεσμεύουν τουλάχιστον 200.000 επαγγελματίες στρατιώτες από τα μετόπισθεν να σταλούν στην πρώτη γραμμή, ενώ την ίδια στιγμή τα εργοστάσια που πλέον δουλεύουν με συνεχές ωράριο στέλνουν συνεχώς νέο εξοπλισμό για την αναπλήρωση κάθε απώλειας (το προνόμιο των κολοσσιαίων αποθηκών που κληρονόμησε η Ρωσία από την Σοβιετική Ένωση).