Η αποκατάσταση άμεσου διαύλου με την Τουρκία, μετά τη συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με το Χουλουσί Ακάρ στο... περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δημιουργεί προσδοκίες στην Αθήνα για εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο.

Τη συνάντηση ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες η τουρκική πλευρά. Η Αθήνα βεβαίως ανταποκρίθηκε άμεσα, καθώς όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου: “Κάθε συνάντηση, κάθε βήμα διαλόγου, είναι ένα βήμα εκτόνωσης της έντασης και μία έμπρακτη απόδειξη ότι συνειδητοποιούν οι γείτονες το αδιέξοδο της προκλητικής στρατηγικής που ακολουθούν”.

Παναγιωτόπουλος- Ακάρ είχαν συναντηθεί τελευταία φορά τον Ιούνιο και πάλι στο περιθώριο Συνόδου του ΝΑΤΟ. Έκτοτε βέβαια όχι μόνο δε σταμάτησαν οι τουρκικές προκλήσεις, αλλά η ένταση κλιμακωνόταν διαρκώς. Και κανείς βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Ωστόσο η ύπαρξη ενός άμεσου διαύλου επικοινωνίας και δη σε επίπεδο υπουργών Άμυνας μπορεί να αποβεί κρίσιμη για την αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου.

Η συνάντηση διήρκεσε μάλιστα 40 λεπτά και κατά τη διάρκεια της ο κ. Παναγιωτόπουλος διεμήνυσε ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί όσο η τουρκική πλευρά συνεχίζει να διατυπώνει επιθετική ρητορική και απειλές που φθάνουν μέχρι την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Ο υπουργός Άμυνας νωρίτερα είχε συναντηθεί και με τον Αμερικανό ομολόγο του, Λόιντ Όστιν, με τον οποίον συζήτησαν θέματα “περιφερειακής σταθερότητας”. Στην Αθήνα εν τω μεταξύ εκτιμούν και προσδοκούν ότι δεν έχει λήξει η μάχη για επιβολή όρων σε ενδεχόμενη πώληση αμερικανικών F16 στην Τουρκία, καθώς ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ απειλεί με βέτο σε μία συμφωνία, παρά τη μη υιοθέτηση της τροπολογίας του.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χθες είχε συναντηθεί και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, γνωστό για την τακτική των ίσων αποστάσεων. Η Συμμαχία φαίνεται πάντως ότι δεν θέλει ένταση μεταξύ δύο μελών της, τη στιγμή που η αντιπαράθεση με τη Ρωσία κορυφώνεται και λαμβάνει ακόμη και… πυρηνικές διαστάσεις.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάντως φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Και ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τη σειρά του αναδεικνύει την Τουρκία σε ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου. Μία δυνατότητα που η Άγκυρα απειλεί να χρησιμοποιήσει και κατά της χώρας μας κλείνοντας τη στρόφιγγα, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη ακόμη και για το ακραίο σενάριο πλήρους διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου...

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr
 
Top