Μια σημαντική επιστημονική ημερίδα του ομίλου «Αριστόβουλος Μάνεσης» με συμμετοχή και της Ολγας Κεφαλογιάννη από τη Ν.Δ.
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα... αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, πραγματοποίησε την Πέμπτη στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ο όμιλος «Αριστόβουλος Μάνεσης», επιβεβαιώνοντας ότι όσο και αν το μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να συγκαλύψει και να κλείσει άρον άρον την υπόθεση, αυτή δεν κλείνει με τίποτα.

Πρόκειται για μια εκδήλωση που μας προσέφερε δύο πολύ σημαντικά συμπεράσματα: πρώτον, την επιβεβαίωση ότι όλος ο συνταγματικός και νομικός κόσμος βρίσκεται σε μεγάλη ομοθυμία και σύγκλιση απέναντι στις πρωθυπουργικές ευθύνες για το σκάνδαλο, γεγονός που απομονώνει απολύτως το μέγαρο Μαξίμου και τους ισχυρισμούς του. Και, δεύτερον, την επισημοποίηση -μέσω της παρουσίας στην ημερίδα της Ολγας Κεφαλογιάννη- του πολύ μεγάλου ρήγματος που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της Ν.Δ. μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και το οποίο έγινε δημοσίως ορατό σε όλες του τις διαστάσεις με την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος απέρριψε συνολικά το αφήγημα Μητσοτάκη για τις υποκλοπές.

Ως προς το πρώτο ο πρόεδρος του ομίλου, καθηγητής Γιώργος Σωτηρέλης, σημείωσε πως στον χώρο της επιστήμης του Συνταγματικού Δικαίου «δεν υπάρχει απόκλιση ως προς την αντισυνταγματικότητα των παρακολουθήσεων, έστω και με διαφορετική αιτιολογία. Ως προς τη βαρύτατη πολιτική ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού, που σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι αντικειμενική και μη μεταβιβάσιμη.
Ως προς το ότι έπρεπε οπωσδήποτε να αποκαλυφθεί η αλήθεια, έστω και με άδεια του πρωθυπουργού, ενώπιον των αρμόδιων οργάνων της Βουλής. Ως προς το ποιοι έπρεπε να κληθούν για να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή». Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του υπέρ της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό με άμεση παραίτηση, ενώ τόνισε πως ο όμιλος «αποφάσισε τελικά να μη συμμορφωθεί προς τα υποδείξεις, οι οποίεςπου κορυφώθηκαν με το «Υποκλοπές τέλος» που σάλπισε με πρόσφατο πρωτοσέλιδο μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα».

Η Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία έχει συνταχθεί με τη θέση του Κώστα Καραμανλή κατά της χρήσης του «απορρήτου» της δράσης των μυστικών υπηρεσιών για τη συγκάλυψη του σκανδάλου, τόνισε ότι η Επιτροπή Θεσμών έχει ήδη τις εγγυήσεις για «να έχει πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία», τασσόμενη υπέρ της ενίσχυσής τους και υπογράμμισε πως «αν προτάξουμε το απόρρητο στη λειτουργία της ΑΔΑΕ, τότε αυτή δεν έχει λόγο ύπαρξης», ενώ άφησε νέες αιχμές προς το Μαξίμου, επισημαίνοντας ότι «σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου δεν νοείται να υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες που δεν ελέγχονται και δεν λογοδοτούν». Τάχθηκε ακόμα υπέρ της «αποσαφήνισης της έννοιας της εθνικής ασφάλειας», αλλά και υπέρ του να «επιτραπεί στο πρόσωπο το οποίο αφορά η επισύνδεση, εφόσον δεν προκύπτει κάτι, να μπορεί να μάθει ότι παρακολουθήθηκε και γιατί», τασσόμενη έτσι υπέρ της κατάργησης της περιβόητης κυβερνητικής τροπολογίας του 2021 που απαγόρευσε στους παρακολουθούμενους για λόγους «εθνικής ασφάλειας» αυτή τη δυνατότητα.

Ο Μιχάλης Καλογήρου (ΣΥΡΙΖΑ), μεταξύ άλλων, αποδόμησε αναλυτικά τη δήλωση Μητσοτάκη περί «νόμιμης αλλά λάθος επισύνδεσης», τονίζοντας ότι «η ίδια η δήλωση δεν είναι σύμφωνη με το γράμμα του νόμου, γιατί προκαταλαμβάνει τον έλεγχο που γίνεται από τη Δικαιοσύνη, από την ΑΔΑΕ και το Κοινοβούλιο», ενώ το περί «λάθους», όπως σημείωσε, «αναιρεί την προηγούμενη φράση του» περί «νομιμότητας», καθώς «η παρακολούθηση είναι νόμιμη όταν είναι απολύτως αναγκαία. Εάν ήταν απολύτως αναγκαία, τότε δεν θα μπορούσε να είναι λάθος».

Ο Χάρης Καστανίδης (ΠΑΣΟΚ) επισήμανε ότι «με τις ήδη ισχύουσες διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής δεν τίθεται κανένα θέμα για το εάν μπορούν κρατικοί λειτουργοί, όπως πρώην και νυν διοικητές της ΕΥΠ ή η αρμόδια εισαγγελέας να επικαλεστούν το απόρρητο. Δεν μπορούν και έχουν παρανομήσει».

Στην ημερίδα εισηγητές ήταν οι καθηγητές Χ. Ανθόπουλος, Σ. Βλαχόπουλος και Κ. Γιαννακόπουλος, παρέμβαση πραγματοποίησε ακόμα το μέλος της ΑΔΑΕ, Αικ. Παπανικολάου, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δ. Βερβεσός, ενώ το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι Ν. Ανδρουλάκης, Γ. Κατρούγκαλος, Χρ. Σπίρτζης, Κ. Αρβανίτης, Δ. Μάντζος.

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr
 
Top