Ως μια «πολυπλόκαμη» υπόθεση αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το σκάνδαλο που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την διαγραφή του Ανδρέα Πάτση από την Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας. Για την αξιωματική... αντιπολίτευση, δεν αποτελεί απλά ένα ακόμη δείγμα κυβερνητικής διαφθοράς που έρχεται να σωρρευθεί, αλλά την «κορυφή του παγόβουνου» που δείχνει το βάθος μιας κυβέρνησης που λειτουργεί ως «ακρίδα» στο δημόσιο χρήμα. Ένα στοιχείο που όπως εκτιμάται στην Κουμουνδούρου, ενισχύει την οργή της κοινωνίας και ιδιαίτερα του τμήματος της που αποκαλείται «μεσαία τάξη».

Σύμβολο ρήξης με την μεσαία τάξη
Πέραν των προφανών στοιχείων του σκανδάλου, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει την υπόθεση αυτή ως ένα «σημείο ρήξης» της κυβέρνησης με τον χώρο της μεσαίας τάξης. Ακριβώς για το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» αφορά κατά κύριο λόγο αυτή την κοινωνική κατηγορία, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραδεχθεί ότι αναγκάστηκε λόγω των μνημονιακών συνθηκών να φορολογήσει κατά την διάρκεια της διακυβέρνησής του. Έτσι λοιπόν η υπόθεση ενός βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας που θέλησε να κερδοσκοπήσει με το αποτέλεσμα των πολιτικών συρρίκνωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και την αποσάρθρωση των προσδοκιών των μεσαίων εισοδημάτων αποτιμάται από την αξιωματική αντιπολίτευση ως συμβολικό. Κυρίως γιατί δείχνει ότι η Ν.Δ δεν έλεγε αλήθεια όταν απευθύνονταν στην μεσαία τάξη για να κερδίσει τις εκλογές του 2019.

Το θέμα ανέδειξε άλλωστε στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας. Αναφερόμενος στην μεσαία τάξης τόνισε: «Ποια είναι η μεγαλύτερη εξαπάτηση από αυτή; Δηλαδή είναι δυνατόν να μιλάμε για στήριξη της μεσαίας τάξης και να βγαίνει η περιουσία των ανθρώπων στο σφυρί; Είναι δυνατόν όταν εμείς ήμασταν κυβέρνηση και είχαμε την τρόικα πάνω απ’ το κεφάλι μας να είχαμε πτωχευτικό νόμο που προστάτευε την πρώτη κατοικία και σήμερα να έχουμε έναν πτωχευτικό νόμο που βγάζει στο σφυρί την πρώτη κατοικία; Είναι δυνατόν ακόμα και στην Κύπρο να δόθηκε η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να κουρευτεί το δάνειο τους και να μπορέσουν να ρυθμίσουν και εδώ να μην έχουμε καμία ρύθμιση και να μοιράζουμε τα κόκκινα δάνεια, τα σπίτια των ανθρώπων στους Πάτσηδες και στα τρωκτικά και στα funds και στους servicers για να τα βγάζουν σε πλειστηριασμούς;».

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε επιπρόσθετα σε συνέντευξή της και η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγγου. Επισήμανε πως από την υπόθεση Πάτση ανακύπτει το«ζήτημα της προστασίας των δανειοληπτών από τα funds» θύμίζοντας πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει θεσπίσει ένα πλαίσιο που προστάτευε την πρώτη κατοικία», παρά τα εμπόδια που έβαζε η τρόικα. Σήμερα όμως επισήμανε «έχουμε 44.000 πλειστηριασμούς μέσα στο 2022». Έδωσε μάλιστα συγκεκριμένο μήνυμα και στις οργανωμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «θα πρέπει να σταθούμε απέναντι» στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας» αφού «η οικονομική κρίση έχει αφαιμάξει τα εισοδήματα των πολιτών». Ανέδειξε μάλιστα το πακέτο προτάσεων που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη τονίζοντας ότι βασικός κορμός τους είναι «η ρύθμιση των χρεών, η διαγραφή μέρους τους, ιδιαίτερα αυτών που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία, η διασφάλιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Συμπαρασύρει πρωθυπουργό και υπουργούς
Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο που ανακύπτει από την υπόθεση του Ανδρέα Πάτση, είναι πως η δραστηριότητές του, δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές ως πρακτική ενός μεμονωμένου βουλευτή. Ούτε, συνακόλουθα, να «σταθεί» το επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας περί του … αργοπορημένου εντοπισμού του προβλήματος και των άμεσων αντανακλαστικών που είχαν ως αποτέλεσμα την διαγραφή τους.

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω των καταγγελιών του Μάριου Κάτση για τις απευθείας αναθέσεις των ΕΛΤΑ στον Ανδρέα Πάτση θεωρεί ότι εμπλέκεται άμεσα στην υπόθεση ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης. Ενώ ακόμη και αν τεθεί θέμα μη αρμοδιότητας του συγκεκριμένου υπουργού, λόγω της επιστασίας του υπερταμείου, τότε το θέμα περνά στον Χρήστο Σταϊκούρα που είναι επίσης κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης. Χθες ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «έβαλε στο κάδρο» και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «από υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει πλέον να γίνει ελεγχόμενος από τη Δικαιοσύνη, γιατί η γυναίκα που συμμετείχε σε εταιρεία μαζί με τον κ. Πάτση, από την οποία αποχώρησε δύο μήνες μετά την ονομαστική καταγγελία από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη». Μάλιστα η εμπλοκή του ονόματος του συγκεκριμένου δημοσιογράφου έχει οδηγήσει τον Δημήτρη Τζανακόπουλο στο να θέτει ερωτήματα σχετικά με αν υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στην υπόθεση Πάτση και το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η «διάχυση» του σκανδάλου Πάτση σε όλη την κυβέρνηση, οδηγεί «μαθηματικά» - όπως εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ – σε ένα σημείο: Το Μέγαρο Μαξίμου. Ευθέως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει όχι μόνον για εμπλοκή του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος στον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης αλλά υποστηρίζει ότι είναι στον …κήπο του Κυριάκου Μητσοτάκη που «ανθίζουν αυτά τα λουλούδια». Συναθροίζει τις πρακτικές των απευθείας αναθέσεων στον Ανδρέα Πάτση με την υπόθεση του Κώστα Μαραβέγια και την έγκριση κονδυλίων 4 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο των Δημόσιων Επενδύσεων, με τις υπέρογκες αμοιβές του διοικητή της ΔΕΗ Γ.Στάσση και των υπόλοιπων διορισμένων στελεχών, με τις απευθείας αναθέσεις της γ.αντεγκληματικής πολιτικής Σ.Νικολάου αλλά και με τα 7.5 δις απευθείας αναθέσεων που έχουν καταγραφεί δημοσιονομικά.

Με βάση αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως ότι συνέβη ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού και συνεχίζει να καλύπτεται από αυτόν, ενώ ο ίδιος επικαλείται άγνοια. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο Γιώργος Μπαλάφας «είναι κωμικοτραγική η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να φανεί για άλλη μια φορά ότι δεν γνώριζε. Δεν γνώριζε για τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, δεν γνώριζε για την κλοπή του βουλευτή του, δεν γνωρίζει γενικώς». Μάλιστα αναφέρθηκε και στο ειδησεογραφικό «θάψιμο» της υπόθεσης. Όπως είπε «όταν μία είδηση ενοχλεί τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του απλά «εξαφανίζεται» από τα καλοταϊσμένα από τις λίστες Πέτσα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Τα χρήματα του ελληνικού λαού, όμως, δεν είναι στη διάθεση του κ. Μητσοτάκη και του κ. Πέτσα για να αγνοούν ειδήσεις και να φιμώνουν την ελευθεροτυπία. Βέβαια, αν δεν υπήρχε αυτή η στήριξη-κάλυψη από τα συγκεκριμένα ΜΜΕ δεν θα μπορούσε να «καλο-ημερεύσει» ως πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκη ούτε η κυβέρνησή του»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr
 
Top