Οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να είναι από τις χώρες που θα τολμήσουν...



Οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να είναι από τις χώρες που θα τολμήσουν και ότι απλώς επέλεξε να ακολουθήσει την υποκριτική και σολομώντεια απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκτιμά ότι το ύποπτο για καρκινογένεση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εντομοκτόνο κάνει κακό εάν η άδειά του ανανεωθεί για 15 χρόνια και… καλό εάν ανανεωθεί για επτά!

Η κρίσιμη απόφαση για το εάν θα ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας του εντομοκτόνου της Monsanto, άδεια η οποία λήγει τον Ιούνιο, θα ληφθεί στα μέσα Μαΐου από τους εθνικούς εμπειρογνώμονες με ειδική πλειοψηφία και, εάν δεν υπάρξει ειδική πλειοψηφία, τότε η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει, χωρίς να δεσμεύεται από καμιά απόφαση, για πόσα ακόμα χρόνια θα θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιμείνει στην αρχική της θέση, που είναι να ανανεωθεί η άδεια του επικίνδυνου εντομοκτόνου για 15 χρόνια!

Υποκριτική απόφαση από το Ε.Κ.

Οι ευρωβουλευτές, πάντως, δεν τόλμησαν να βρεθούν απέναντι στο ύποπτο για καρκινογένεση εντομοκτόνο της Monsanto και επέλεξαν με την ψήφο τους, αντί να κλείσουν την πόρτα της Ε.Ε., να την αφήσουν ανοικτή για επτά ακόμα χρόνια αντί για 15 που είναι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόταση που υιοθετήθηκε με 374 ψήφους υπέρ, 225 κατά και 102 αποχές, είναι επί της ουσίας υποκριτική αφού δέχεται μεν τις επισημάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά παράλληλα δεν απαγορεύει την κυκλοφορία του Glyphosate.

Πρόκειται για μια απόφαση που θέλει να ευχαριστήσει τους πάντες. Και τους επιστήμονες και τους πολίτες και την Κομισιόν και την πολυεθνική της βιοτεχνολογίας η οποία, εάν η Ε.Ε. δεν ανανεώσει την κυκλοφορία του πιο επιτυχημένου εμπορικά εντομοκτόνου της, θα δει τις μετοχές της και την αξιοπιστία της να κατρακυλούν στον βόρβορο.

Μόνο που όταν μια απόφαση προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πάντες, το μόνο που καταφέρνει, είναι να παίρνει διαζύγιο από την κοινή λογική.

Ολίγον από… καρκίνο

Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου κλήθηκαν να αποφασίσουν εάν το εντομοκτόνο Glyphosate θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στην Ε.Ε. ή όχι, μετά τις επιστημονικές αποκαλύψεις ότι προκαλεί καρκινογένεση και μετά την κατάταξή του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα «πιθανώς καρκινογόνα».

Το ίδιο το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποκαλύπτει την ιδιαίτερα υποκριτική λογική της απόφασης. Και αυτό γιατί αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εφόσον το ζιζανιοκτόνο Glyphosate θεωρείται ακόμη ύποπτο για καρκινογένεση και εμφάνιση διαταραχών του ενδοκρινικού συστήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του στην αγορά μόνο για επαγγελματική χρήση και μόνο για 7 έτη και όχι για 15 όπως έχει προταθεί»!

Τι μας λέει με απλά λόγια η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών; Ότι, αν και το εντομοκτόνο είναι ύποπτο για καρκινογένεση, δεν τρέχει τίποτα εάν ανανεωθεί η άδειά του για 7 χρόνια και όχι για 15!
Και ακόμα ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κοντά σε δημόσια πάρκα, δημόσιους χώρους αθλοπαιδιών και δημόσιους κήπους, αλλά μπορεί να χρησιμοποιείται σε καλλιέργειες!

Τα θετικά

Η αλήθεια είναι ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει και ορισμένα θετικά σημεία, εάν σκεφθεί κανείς ότι η πίεση που ασκούν οι λομπίστες των πολυεθνικών είναι τεράστια. Έτσι, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν:

♦ Να ξεκινήσει μια ανεξάρτητη αξιολόγηση και να αποκαλύψει όλα τα επιστημονικά στοιχεία που χρησιμοποίησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κατά την αξιολόγηση του Glyphosate.

♦ Να μην εγκρίνει μη επαγγελματικές χρήσεις του Glyphosate και να αξιολογήσει εκ νέου την έγκρισή του υπό το φως της εκκρεμούσας υποβολής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) φακέλου σχετικά με την εναρμονισμένη ταξινόμησή του.

♦ Να υποβάλει νέο σχέδιο εκτελεστικού κανονισμού για την καλύτερη διαχείριση της χρήσης των ζιζανιοκτόνων που περιέχουν Glyphosate και να εξασφαλίσει άμεσα την ανεξάρτητη επανεξέταση της συνολικής τοξικότητας και της ταξινόμησης του Glyphosate με βάση όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία.

Πηγή

 
Top