«Σεισμό» έχει προκαλέσει στην Τουρκία η δήλωση του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Ισμαήλ Καχραμάν, ο οποίος μιλώντας για τη συνταγματική αναθεώρηση που επιδιώκει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για ένα νέο «θρησκευτικό Σύνταγμα που έχει ανάγκη η χώρα»...
Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία δέχεται επικρίσεις αλλά και καταδικάζεται από ευρωπαϊκά όργανα για αυταρχικότητα σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και όπως είναι αναμενόμενο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και μελών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Η ιδέα του «θρησκευτικού Συντάγματος» βάζει στο στόχαστρο την κοσμικότητα του σύγχρονου τουρκικού κράτους, η οποία είναι μία από τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες αυτό φτιάχτηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Μάλιστα ο Καχραμάν, ο οποίος ως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης είναι επιφορτισμένος με την επίβλεψη της σύνταξης του νέου Συντάγματος, στη δήλωσή του έκανε αναφορά στην κοσμικότητα λέγοντας: «Είμαστε μια μουσουλμανική χώρα και ως εκ τούτου χρειαζόμαστε θρησκευτικό Σύνταγμα. Στο νέο Σύνταγμα δεν θα πρέπει να παίζει πια ρόλο ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους». Λίγο μετά τις δηλώσεις ο Μουσταφά Σεντόπ, επίσης του AKP και επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής για τη σύνταξη του νέου κειμένου της συνταγματικής αναθεώρησης, δήλωσε πως στο προσχέδιο που συντάσσεται υπάρχει ρητή αναφορά στην κοσμικότητα του κράτους και το κόμμα του δεν έχει κάνει καμία σχετική συζήτηση για αφαίρεση αυτής της αναφοράς.
Διαδηλώσεις
Η αντιπολίτευση από την πλευρά της και συγκεκριμένα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το εθνικιστικό MHP αντέδρασαν ασκώντας έντονη κριτική στον Καχραμάν και στην κυβέρνηση, ενώ έγιναν και συγκεντρώσεις με αφορμή το θέμα, κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν και συλλήψεις από την αστυνομία. Βλέποντας τις αντιδράσεις ο Καχραμάν προσπάθησε να ανασκευάσει υποστηρίζοντας σε νέες δηλώσεις του πως «η ιδέα της κοσμικότητας έχει χρησιμοποιηθεί στην Τουρκία για τον περιορισμό των ελευθεριών και ένας πιο ξεκάθαρος ορισμός που δεν στρέφει το κράτος απέναντι στον λαό και τον λαό απέναντι στο κράτος θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο νέο Σύνταγμα».
Σημειώνεται εδώ ότι η συνταγματική αναθεώρηση που προωθείται έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προεδρικού αξιώματος και άρα την εκχώρηση ακόμη μεγαλύτερων εξουσιών στον «σουλτάνο» Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία για να κάνει ακόμη μία επίδειξη δύναμης.
Η Ευρώπη
Η αυταρχικότητα με την οποία αντιμετωπίζει μια σειρά ζητημάτων η τουρκική ηγεσία έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στην ΕΕ, παρά την πρόσφατη υποχώρηση της Μέρκελ στο αίτημα για τη δίωξη κωμικού επειδή «γελοιοποίησε» τον πρόεδρο Ερντογάν. Πιο συγκεκριμένα, χθες ο πρόεδρος της Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σχολιάζοντας τις πρόσφατες απαγορεύσεις εισόδου στην Τουρκία δημοσιογράφων τόνισε: «Μαύρες λίστες με ονόματα δημοσιογράφων δεν έχουν θέση σε μια Δημοκρατία». Η δήλωση αυτή έγινε λίγες ώρες αφότου απαγορεύτηκε σε φωτορεπόρτερ της Bild η είσοδος στην Τουρκία και λίγες μέρες μετά την αντίστοιχη απαγόρευση σε δημοσιογράφο του ARD.
Η εξέλιξη πάντως που αναμένεται να «πονέσει» περισσότερο την τουρκική ηγεσία είναι η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR), με την οποία αναγνωρίζεται ότι η θρησκευτική μειονότητα των Αλεβιτών στην Τουρκία δεν τυγχάνει ίσης μεταχείρισης από το κράτος.
Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική απόφαση τονίζεται ότι παραβιάζεται το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας της δεύτερης μεγαλύτερης θρησκευτικής κοινότητας της Τουρκίας που είναι οι Αλεβίτες και οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται καν ως θρησκευτική μειονότητα από το τουρκικό κράτος.
ΓΕΝΕΥΗ
Ελβετικό χαστούκι στον σουλτάνο
Ανάστημα απέναντι στον αυταρχικό κατήφορο που έχουν πάρει η τουρκική κυβέρνηση και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όρθωσαν χθες οι Αρχές της Γενεύης, ενώ την ίδια ώρα η ολλανδική εφημερίδα «De Telegraaf» δίνει συνέχεια με εμπρηστικό σκίτσο στην κόντρα των ολλανδικών ΜΜΕ με την Τουρκία που ξέσπασε μετά τη δίωξη της δημοσιογράφου Εμπρού Ομάρ.
Στη Γενεύη, ο δήμος της πόλης αποφάσισε να μην αποσυρθεί φωτογραφία του Ντεμίρ Σενμέζ, από έκθεση φωτογραφίας στην Πλατεία των Εθνών, όπως ζήτησε η τουρκική κυβέρνηση. Η φωτογραφία έδειχνε πλήθος από πορεία στην Τουρκία το οποίο κρατούσε πανό με το πρόσωπο του Μπερκίν Ελβάν (του νεαρού που έχασε τη ζωή του από ευθεία βολή δακρυγόνου στο κεφάλι κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Γκεζί το 2013) και με το σύνθημα «Ονομάζομαι Μπερκίν Ελβάν, η αστυνομία με σκότωσε κατ' εντολήν του πρωθυπουργού».
Η φωτογραφία
Η παρουσίαση της φωτογραφίας στο πλαίσιο της έκθεσης, με τη λεζάντα «Τιμή στον Μπερκίν Ελβάν που τραυματίστηκε από την τουρκική αστυνομία και πέθανε στην Κωνσταντινούπολη μετά από 269 μέρες σε κώμα», είχε προκαλέσει την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης που είχε ζητήσει την απόσυρσή της.
Την ίδια ώρα, η ολλανδική «De Telegraaf» κυκλοφόρησε με σκίτσο στο πρωτοσέλιδό της, στο οποίο παρουσιάζεται το χέρι του Ερντογάν που έχει τη μορφή πιθήκου να συνθλίβει με την παλάμη την τουρκικής καταγωγής Ολλανδή δημοσιογράφο Εμπρού Ομάρ.
Η Ομάρ είχε συλληφθεί προσφάτως καθώς σε άρθρο της στην εφημερίδα «Metro» είχε χαρακτηρίσει τον Ερντογάν «μεγαλομανή δικτάτορα» και «Σουλτάνο». Η δημοσιογράφος πλέον είναι ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και δεν μπορεί να εγκαταλείψει το έδαφος της Τουρκίας.
πηγή: Εθνος