Η Σταύρωση για την κοινωνία μας δεν πρόκειται να συνοδευτεί από Ανάσταση. Οι τελευταίες εξελίξεις, όποια συνέχεια κι αν έχουν, προοιωνίζονται Γολγοθά διαρκείας για τους Έλληνες που είχαν την ελπίδα ότι, ύστερα από έξι συνεχή χρόνια μνημονιακού μαρτυρίου, τα βάσανά τους θα σταματούσαν ή τουλάχιστον θα περιορίζονταν... 
Η εμπλοκή που τώρα παρουσιάστηκε στις... συζητήσεις με τους δανειστές, ανεξάρτητα από το πόσο πραγματική και ουσιαστική είναι, δημιουργεί σκηνικό κόλασης σε όλα τα επίπεδα. Πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά έρχονται μαύρες ημέρες χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα κανένα σημάδι αισιοδοξίας. 
Αυτή τη στιγμή τα ενδεχόμενα που προβάλλουν είναι δύο. Είτε να οριστικοποιηθεί το αδιέξοδο είτε να ξεπεραστούν τα προβλήματα και αμέσως μετά από το Πάσχα να κλείσει η συμφωνία. Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί ωστόσο τα πράγματα το ένα είναι πλέον χειρότερο από το άλλο. Και στις δύο περιπτώσεις, το φορτίο γίνεται αβάστακτο και οι παρενέργειες θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. 
Τις δραματικές διαστάσεις της κατάστασης είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος όταν δήλωνε, πριν από εβδομάδες, ότι αν φθάσει ο Μάιος δίχως συμφωνία «καήκαμε». Αυτό ακριβώς το σημείο είναι πολύ κοντά. Ήδη η αναταραχή που έχει προκληθεί είναι τεράστια, η αγωνία έχει ανεβεί κατακόρυφα, οι εφιαλτικές μνήμες του περσινού καλοκαιριού έχουν ξυπνήσει, η ψυχολογία της αγοράς βρίσκεται στο ναδίρ, η ατμόσφαιρα κάθε άλλο παρά εορταστική είναι και ο πανικός ελλοχεύει. 
Επίσης η κίνηση της κυβέρνησης να «σαρώσει» τα αποθεματικά που είχαν απομείνει σε νοσοκομεία, Βουλή και δημόσιους φορείς έχει αυξήσει τους φόβους ότι θα προχωρήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών τις επόμενες εβδομάδες μη καταβάλλοντας μισθούς και συντάξεις. Κυκλοφορεί και το τρομακτικό σενάριο διανομής κουπονιών στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους προκειμένου να μπορέσουν, ελλείψει χρημάτων, να προημηθευτούν τα προς το ζην. 
Παράλληλα μεγαλώνει η απειλή του πιστωτικού γεγονότος που θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Έτσι όμως μαζί με τις κατά καιρούς «προφητείες» ξένων εφημερίδων, επιβεβαιώνεται και ότι οι υποκλαπείσες συνομιλίες που δημοσίευσαν τα Wikileaks από το Χίλτον έκρυβαν μια μεγάλη αλήθεια: Την ομολογημένη επιδίωξη του Πολ Τόμσεν εκ μέρους του ΔΝΤ «να ενορχηστρώσει ένα πιστωτικό γεγονός το οποίο φέρνει την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας» όπως είχε επισημάνει και ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον. 
Ακόμη όμως κι αν επέλθει γρήγορα συμβιβασμός, τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν είναι τέτοια που οδηγούν, μέσω άλλης οδού, στο χάος. Οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί προ πολλού και η αποτυχία κάθε «προληπτικού» πακέτου θεωρείται και αυτή δεδομένη. Ως εκ τούτου ο φαύλος κύκλος μεγαλώνει ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν και τα σενάρια πολιτικής αστάθειας μέσω παραίτησης Τσίπρα, νέων εκλογών, δημοψηφίσματος κοκ...
www.dimokratianews.gr
 
Top