Η άρνηση στο αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίρπα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκάλεσε τα σχόλια του σημερινού γερμανόφωνου τύπου. Επιστροφή στο ελληνικό δράμα βλέπουν αρκετοί από τους αρθρογράφους...






Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αξιολογεί την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα ως εξής: «Για άλλη μια φορά (ο Αλέξης Τσίπρας) προσπαθεί να μεταφέρει τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, από τους υπουργούς Οικονομικών που κάνουν σκληρούς υπολογισμούς στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που είναι πολιτικά διαλλακτικοί». Στο άρθρο που φέρει τον τίτλο «Ο Τσίπρας παραμένει Τσίπρας» ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι «Στους χρηματοδότες δημιουργείται η εντύπωση ότι ο Τσίπρας δεν ήθελε ποτέ να τηρήσει τους όρους του τρίτου προγράμματος στήριξης. Γιατί όμως να προσεγγίσουν τον Τσίπρα και να χρηματοδοτήσουν την ιδεολογικά αριστερή πολιτική του;»

Πολλοί σχολιαστές κάνουν λόγο για την επιστροφή της ελληνικής κρίσης στο προσκήνιο, όπως για παράδειγμα η εφημερίδα Κölner Stadt-Anzeiger. «Εδώ και μήνες η Ελλάδα δίνει μάχη μαζί με τους πιστωτές για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Τώρα οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ακυρώθηκε. ‘Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο’ ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Την ίδια ώρα στην Αθήνα για άλλη μια φορά τελειώνουν τα χρήματα».

Το déjà-vu του ελληνικού δράματος
Επιστρέφει το ελληνικό δράμα στο ευρωπαϊκό προσκήνιο;

Επιστρέφει το ελληνικό δράμα στο ευρωπαϊκό προσκήνιο;

Στο ίδιο ύφος κινείται και η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung. «Προάγγελοι ενός καλοκαιριού κρίσης στην Αθήνα» είναι ο τίτλος ενός από τα τρία άρθρα που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα αναφορικά με την Ελλάδα.
«Και πάλι ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου εναντίον του χρόνου. Θα πρέπει να συμφωνήσουν Ελλάδα και θεσμοί ώστε να ολοκληρώσουν σύντομα την αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος στήριξης. Διαφορετικά η Αθήνα θα έχει το αργότερο τον Ιούλιο σοβαρές δυσκολίες πληρωμής».

Στη συνέχει ο αρθρογράφος επισημαίνει, ότι η Ευρώπη μπορεί να ζήσει κάτι σαν déjà-vu αυτό το καλοκαίρι: «Δε φαίνεται να αποκλείεται μια επανέκδοση του ελληνικού δράματος που το περασμένο καλοκαίρι κράτησε για μήνες την Ευρώπη με κομμένη την ανάσα. Ωστόσο όλοι οι συμμετέχοντες έχουν κίνητρο να κάνουν παραχωρήσεις. Εν όψει του δημοψηφίσματος για το Brexit στις 23 Ιουνίου, η ΕΕ δεν θα θέλει να διακινδυνεύσει μια κλιμάκωση. Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης μια λύση στη ‘διαμάχη της λιτότητας'. Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα υπάρξουν συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους. Ο Τσίπρας θα ήθελε πάρα πολύ να δημιουργήσει το προφίλ του αρχηγού κράτους που απελευθερώνει την Ελλάδα από παλιά οικονομικά βάρη. Επομένως υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να αντιμετωπιστεί η και πάλι αναδυόμενη κρίση με έναν συμβιβασμό – ακόμη και αν αυτό γίνει σε έκτακτη σύνοδο που θα συγκληθεί αργότερα στις Βρυξέλλες».

Χυλόπιτα στον Τσίπρα
Αρνητική απάντηση έδωσε η γερμανίδα καγκελάριος στον έλληνα πρωθυπουργό όσον αφορά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Αρνητική απάντηση έδωσε η γερμανίδα καγκελάριος στον έλληνα πρωθυπουργό όσον αφορά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Πιο σκληρά λόγια βρίσκει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Η Μέρκελ έριξε χυλόπιτα στον Τσίπρα» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος. Στο άρθρο ο δημοσιογράφος διαπιστώνει, ότι «Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν θέλουν να διαμεσολαβήσουν στη διαμάχη με την τρόικα. Μέσα στην ανάγκη του ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το τηλέφωνο και κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών λόγω ελάχιστων πιθανοτήτων συμφωνίας, ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Ωστόσο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν κρίνει απαραίτητο να κάνει το ελληνικό οικονομικό δράμα πάλι θέμα πρώτης προτεραιότητας».

Τέλος, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung καταλήγει σε ένα πιο μετριοπαθές συμπέρασμα. «Και οι δύο πλευρές πρέπει να υποχωρήσουν. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να περάσει από τη βουλή τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Οι πιστωτές από την άλλη πλευρά πρέπει να σταματήσουν να φορτώνουν στην Αθήνα επιπλέον έκτακτα προγράμματα λιτότητας που έχουν μόνο ένα σκοπό: οι ευρωπαίοι εταίροι προσπαθούν έτσι να διασφαλίσουν το ΔΝΤ ως δανειοδότη. Όποιος το θέλει όμως αυτό πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί και ελαφρύνσεις».

Deutsche Welle: Αλεξάνδρα Κοσμά

 
Top