Οι Φινλανδοί βουλευτές συζήτησαν την Μεγάλη Πέμπτη για το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από την οικονομική και νομισματική ένωση, μετά τη συγκέντρωση 53.000 υπογραφών, που κατέστησε υποχρεωτική τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής...



Η συλλογή των υπογραφών, παρόλο που θεωρείται απίθανο να οδηγήσει στην έξοδο από το ευρώ, αντανακλά την απογοήτευση των πολιτών για την οικονομική κατάσταση, εν μέσω της αυξανόμενης ανεργίας, των δυσμενών προοπτικών για την οικονομία και των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Οι υπογράφοντες την αίτηση ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα την παραμονή ή μη της χώρας στην οικονομική και νομισματική ένωση, αλλά για να διεξαχθεί μια τέτοια ψηφοφορία θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από το κοινοβούλιο.

Παρόλο που κανένα πολιτικό κόμμα δεν προτείνει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, κάποιοι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές χαρακτήρισαν πρόβλημα το έλλειμμα ανεξαρτησίας στην χάραξη νομισματικής πολιτικής και υποστήριξαν πως η Φινλανδία θα έπρεπε να είχε διεξαγάγει δημοψήφισμα πριν υιοθετήσει το ευρώ το 1998.

Οι πολίτες σε γειτονικές χώρες, η Σουηδία και η Δανία, είχαν ταχθεί ενάντια στην υιοθέτηση του ευρώ λίγα χρόνια νωρίτερα.

«Το ευρώ είναι πολύ φτηνό νόμισμα για την Γερμανία και πολύ ακριβό για την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για μια βέλτιστη νομισματική ένωση», δήλωσε ο Σάιμον Έλο, βουλευτής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Φινλανδών, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Πολλοί οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως οι προοπτικές της χώρας θα βελτιωθούν αν επιλέξει την επιστροφή στο μάρκα, το εθνικό της νόμισμα.

Η κυβέρνηση επισήμως δηλώνει πως παραμένει πιστή στο ευρώ και ο υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ τόνισε στην βουλή πως πιστεύει πως ένα πιθανό «Fixit» (σ.σ. η αποχώρηση της Φιλανδίας από το ευρώ) θα έχει περισσότερες αρνητικές συνέπειες από ό,τι οφέλη.

«Η διεθνή θέση της χώρας ενδεχομένως θα αποδυναμωθεί, η συναλλαγµατική ισοτιµία θα γίνει μη βιώσιμη... ο κίνδυνος θα είναι υψηλός για τη χώρα και πιθανότατα θα οδηγηθεί σε μια κατάσταση όπου τα επιτόκια θα αυξηθούν», επισήμανε ο Στουμπ.

Η συλλογή υπογραφών θα πρέπει να συζητηθεί από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα χρειαστεί να περάσει αρκετά στάδια πριν τεθεί σε ψήφιση στην ολομέλεια και να διοργανωθεί δημοψήφισμα.

Σύμφωνα, πάντως, με δημοσκόπηση που διεξήχθη το Δεκέμβριο για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης YLE, το 54% των Φινλανδών τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, ενώ το 31% επιθυμεί την αποχώρηση. Η Φινλανδία θα είναι καλύτερα εκτός ευρωζώνης πιστεύει το 44%.
 
Top