Δεν είναι έτοιμη ακόμα η Σαουδική Αραβία, για να δεχθεί γυναίκες πίσω από το τιμόνι, δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν βάζοντας...


 τέλος στις ελπίδες για πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο υπερσυντηρητικό κράτος του Κόλπου.
Ο πρίγκιπας που για πολλούς είναι ο βασικός μοχλός άσκησης εξουσίας πίσω από το θρόνο της χώρας, ανακοίνωσε πως το θεοκρατικό βασίλειο δεν είναι ακόμη έτοιμο να επιτρέψει στις γυναίκες να οδηγούν.
«Δεν πρόκειται για θρησκευτικό ζήτημα τόσο, όσο σχετίζεται με την ίδια την κοινωνία και κατά πόσο μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο», υποστήριξε ο Σαουδάραβας σε συνέντευξή του για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.
«Η κοινωνία δεν είναι ακόμη πεπεισμένη πως οι γυναίκες μπορούν να είναι οδηγοί». συμπλήρωσε.
Ωστόσο, ο Μπιν Σαλμάν τόνισε πως σκοπεύει να αυξήσει τη συμμετοχή γυναικών στο εργατικό δυναμικό της χώρας από 22% που είναι σήμερα στο 30%. Άλλωστε, ο ίδιος τόνισε πως το κράτος πιστεύει ότι οι γυναίκες έχουν δικαιώματα στο Ισλάμ, τα οποία μένει να αποκτήσουν.
«Τέτοιες αλλαγές θα μπορούσαν να συμβούν στο μέλλον και πάντα ελπίζουμε σε θετικές αλλαγές».
Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις (134 από 145 κράτη) σε ότι αφορά την ισότητα των δύο φύλων.
Τον περασμένο Δεκέμβριο οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επέτρεψαν για πρώτη φορά να συμμετάσχουν γυναίκες (ως ψηφοφόροι και υποψήφιες) στις τοπικές εκλογές. Η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στη Σαουδική Αραβία, η Σάλμα μπεν Χιζάμπ αλ-Οτέιμπι, επικράτησε στις τοπικές εκλογές του 2015, στο δημοτικό συμβούλιο της Μάντρακαχ, μιας τοποθεσίας στην περιφέρεια της Μέκκας, του πιο ιερού τόπου του Ισλάμ. Στην περιφέρειά της, η Σάλμα μπεντ Χιζάμπ αλ-Οτέιμπι είχε αντιπάλους επτά άνδρες και δύο γυναίκες.
Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία σήμερα χρειάζονται τη συγκατάθεση κηδεμόνα προκειμένου να λάβουν διαβατήριο, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή ακόμη και να παντρευτούν. Οι όποιες προσπάθειες να επεκταθούν τα δικαιώματα του γυναικείου φύλου θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις στενές σχέσεις της βασιλικής οικογένειας με του Wahhabi κληρικούς.
Ο μέγας μουφτής Αμπντουλασίζ μπιν Αμπτουλάχ αλ-Σεήχ άλλωστε, αναφερόμενος στο θέμα της άδειας οδήγησης σε γυναίκες, σημείωσε πως είναι «επικίνδυνο που δεν πρέπει να επιτραπεί».

 
Top