Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση και στην εκτίμηση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών καταγράφεται στην δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis για λογαριασμό του Mega.

Διαφαίνεται επίσης και μικρή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ χωρίς να αλλάζουν θέση, μικρή υποχώρηση του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης και το ενδεχόμενο να προστεθεί και το ΜέΡΑ25 στα κόμματα που θα αγγίξουν το 3%.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου τα κόμματα συγκεντρώνουν:
ΝΔ 25,4%
ΣΥΡΙΖΑ 12,9%
ΠΑΣΟΚ 10,5%
ΚΚΕ 6,4%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 6%
ΝΙΚΗ 3,1%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3,4%
ΜεΡΑ25 2,7%
Νέα Αριστερά 2,5%
Φωνή Λογικής 2%
Δημοκράτες 1,8%
Λοιπά κόμματα 5,1%
Αδιευκρίνιστη ψήφος 11,2%

Ταυτόχρονα, οι συσπειρώσεις των κομμάτων δεν είναι στα πλέον υψηλά επίπεδα, με την ΝΔ στο 66,3% βλέποντας διαρροές προς τα δεξιά, κυρίως προς την Ελληνική Λύση, αλλά και προς τη Φωνή της Λογικής (Λατινοπούλου). Ο ΣΥΡΙΖΑ με συσπείρωση 59% εξακολουθεί να έχει προφανώς τις διαρροές και προς τη Νέα Αριστερά και προς το ΠΑΣΟΚ και προς το ΚΚΕ αλλά και προς το ΜέΡΑ25. Το ΠΑΣΟΚ έχει την υψηλότερη συσπείρωση με 72,9%, όμως και εδώ υπάρχουν διάφορες διαρροές σύμφωνα με την δημοσκόπηση.
Την ίδια στιγμή διατηρούνται από τα στοιχεία όλοι οι προφανείς δείκτες κοινωνικής δυσαρέσκειας, με την ακρίβεια να παραμένει το σοβαρότερο πρόβλημα, παράλληλα με μια σταθερά αρνητική γνώμη για κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και για τη συνολική πορεία της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα τo 40% θεωρεί την ακρίβεια το πρώτο από τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα της χώρας. Ακολουθεί η οικονομία με 25%, η ανεργία και η κρίση θεσμών με 5% και η εξωτερική πολιτική με 3%.
Ως προς το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές η έρευνα δείχνει ελαφρά μείωση σε σχέση με το 2019 και υποχώρηση ως προς τη βεβαιότητα της ψήφου, πιθανώς προϊδεάζοντας για μειωμένη συμμετοχή των εκλογέων, την ίδια ώρα που καταγράφεται και σχετική απαισιοδοξία για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παραμένει πλειοψηφική η αίσθηση ότι τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο, αφού αυτό πιστεύει το 61% των ερωτηθέντων την ώρα που το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι πάνε προς την καλύτερη ανακάμπτει ελαφρά αλλά με 33% παραμένει πιο χαμηλό σε σχέση με τον χειμώνα του 2023.
 
Top