Με κύριο κατηγορούμενο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορούν ως ηθικό αυτουργό στη συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη, υποβλήθηκε σήμερα στο δικαστικό μέγαρο Λάρισας από τον Χρήστο Κωνσταντινίδη, σύζυγο της Βασιλικής Χλωρού, νέα μήνυση από συγγενείς των θυμάτων και Έλληνες πολίτες, συνολικά 170 άτομα.
Για πρώτη φορά, μηνύονται οι δικαστικοί πραγματογνώμονες και ζητείται η ποινική δίωξη των αρχικών διορισθέντων δικαστικών λειτουργών που δεν προστάτευσαν τον τόπο του εγκλήματος όπως απαιτείται από τον νόμο.


Επιπλέον, μηνύονται διάφορα πολιτικά πρόσωπα και μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για παραποίηση στοιχείων και συγκάλυψη του αρχικού εγκλήματος στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Ο πρωθυπουργός κατεύθυνε μεθοδευμένα τη συγκάλυψη


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ως πρωτεργάτης της συγκάλυψης και ως εκ τούτου μηνύεται, καθώς όπως προκύπτει από την έγκληση έδρασε και κατεύθυνε μεθοδευμένα την συγκάλυψη.

Για τον ίδιο οι μηνυτές καταθέτουν μεταξύ άλλων τα εξής:

«είναι αυτουργός και ηθικός αυτουργός των ως άνω αδικημάτων-(σφετερισμού και κατάχρησης της εκτελεστικής εξουσίας με σκοπό και αποτέλεσμα την πρόσκαιρη κατάλυση της συνταγματικά εγγυημένης διάκρισης των εξουσιών και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης (άρθρο 134 ΠΚ), της εξαπάτησης εκλογέων (άρθρο 162 ΠΚ) και της ηθικής αυτουργίας (άρθρο 46 ΠΚ) στα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος (259 ΠΚ), της υπόθαλψης εγκληματία (231 ΠΚ), της απάτης σε βάρος του Δημοσίου (άρθρο 386 παρ.2 ΠΚ) και της ψευδορκίας (224 ΠΚ))- καθώς σύμφωνα με εντολές του μετέβη το Κυβερνητικό Κλιμάκιο, στοιχεία των μελών του οποίου ακολουθούν αμέσως παρακάτω, με επικεφαλής τον υφυπουργό παρά το πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, το οποίο ανέλαβε την επιχείρηση πλήρους αλλοίωσης του πεδίου του εγκλήματος των Τεμπών, που έλαβε την κωδική ονομασία επιχείρηση «αποκατάστασης του πεδίου».

Η παραπάνω πραξικοπηματική και απολύτως αντίθετη με το άρθρο 26 του Συντάγματος δράση είχε ως συνέπεια να καταλυθεί η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, καθώς αφενός αντίθετα με τα άρθρα 239 και 251 ΚΠΔ, που υπαγορεύουν την αποκλειστική αρμοδιότητα των Δικαστικών Λειτουργών αναρμόδια πρόσωπα εισήλθαν στο χώρο του εγκλήματος και εξαφάνισαν ή αλλοίωσαν αμετάκλητα πλήθος στοιχείων και πειστηρίων, αφετέρου οι ένστολοι προανακριτικοί υπάλληλοι (ενδεικτικά οι υπηρετούντες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τροχαία και την Αστυνομία) που βρέθηκαν στο πεδίο του εγκλήματος, κατ’ εντολή του ιδίου και των συνεργών του παρέβησαν τα καθήκοντα τους και μετείχαν, με πράξεις ή παραλείψεις τους στο έργο της αλλοίωσης του πεδίου, διαπράττοντας έτσι και το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία, αφού στην δυσχέρανση της διερεύνησης των αιτιών που προκάλεσαν την απανθράκωση 30 τουλάχιστον επιβατών, οι οποίοι πιθανότατα κάηκαν ζωντανοί, κατέτεινε το σύνολο των παράνομων σχετικών ενεργειών, οπότε και όσοι μετείχαν σε αυτές απέβλεπαν στην ματαίωση της έρευνας για την αποκάλυψη της 30 ταυτότητας των υπαιτίων.

Επίσης ο ίδιος ευθύνεται για την αδρανοποίηση της άμεσης αντίδρασης των αρμόδιων Δικαστικών Λειτουργών για την αντιμετώπιση της ως άνω προδήλως έκνομής δραστηριότητας, καθώς με παρεμβάσεις του ιδίου ή τρίτων προσώπων που ο ίδιος ενεργοποίησε προς τον σκοπό αυτό, παραλείφθηκαν οι αυτεπάγγελτες ενέργειες των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι διατάξεις των άρθρων 239 και 251 ΚΠΔ, αλλά και των άρθρων 20, 21 και 44 του νόμου Ν.5014/2023 για την διερεύνηση αεροπορικών και σιδηροδρομικών δυστυχημάτων, που ορίζουν την κατεξοχήν αρμοδιότητα των Δικαστικών Αρχών για την διεξαγωγή της έρευνας και την διαφύλαξη αλώβητου και αμόλυντου του πεδίου».

Στο στόχαστρο δικαστικοί λειτουργοί και πραγματογνώμονες

Η σημερινή μήνυση που υποβάλλεται στην εισαγγελία πρωτοδικών και στον εφέτη ανακριτή Λάρισας στοχεύει, μεταξύ άλλων, και τους πρώτους δικαστικούς λειτουργούς που ανέλαβαν να φωτίσουν το έγκλημα, αλλά με την αδράνειά τους συνέβαλαν στην απώλεια κάθε κρίσιμου στοιχείου και στη διάπραξη πολλαπλών εγκληματικών ενεργειών.

Συγκεκριμένα, οι 170 ζητούν την άσκηση ποινικών διώξεων κατά των δικαστικών λειτουργών που εξετέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντα τους, δηλαδή τους προανακριτικούς υπαλλήλους, την αρμόδια τότε ανακρίτρια κ. Σούρλα, τον αρμόδιο τότε εισαγγελέα κ. Τζαμαλή, όπως και τον Προϊστάμενο στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, κ. Δασκαλόπουλο.

Θυμίζουμε πως ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος είχε σπεύσει να ορίσει εποπτεύοντα των ανακρίσεων τον κ. Δασκαλόπουλο.

Η μήνυση στρέφεται και κατά των πραγματογνωμόνων Απόστολου Βασιλάκου, Μηχανολόγου Μηχανικού και Σταύρου Μπατζόπουλου ,Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, οι οποίοι «ανέλαβαν να εκφράζουν θέση που δεν συμβιβάζεται με τις επιστημονικές γνώσεις και εμπειρία τους, εντούτοις δεν έπραξαν το παραμικρό για να διασφαλίσουν κρίσιμα στοιχεία στο πεδίο του εγκλήματος» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πολυσέλιδη έγκληση.

Να διακοπεί η παράνομη λειτουργία του σιδηροδρόμου

Το κουβάρι της συγκάλυψης και των εγκλημάτων ξετυλίγεται βήμα βήμα μέσα από την ομαδική αυτή μήνυση και καταλήγει πως πέραν των άλλων σημαντικών που ήδη αναφέρθηκαν, οι μηνυτές παροτρύνουν τις δικαστικές αρχές να κάνουν ό, τι είναι δυνατό «για την διακοπή της παράνομης λειτουργίας του σιδηρόδρομου δεδομένου ότι κατά παράβαση της εθνικής και ευρωπαικής νομοθεσίας, δεν έχουν θεσπιστεί ακόμη Εθνικοί Κανόνες Ασφαλείας, και μάλιστα Νέοι με σχετική υπουργική απόφαση, όπως ορίζουν τα άρθρα 13,14, 59 και 60 του ν. 4632/2019, βάσει των Οδηγιών 2016/798 και 2016/797».

Τα υπόλοιπα πρόσωπα που μηνύονται

Τα λοιπά πολιτικά πρόσωπα που μηνύονται είναι:

–ο Γεώργιος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας και εκτελούντα χρέη Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών μετά την παραίτηση Καραμανλή,

–ο Χρήστος Τριαντόπουλος του Γεωργίου άλλοτε υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ως επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου,

–το σύνολο των μελών του Κυβερνητικού Κλιμακίου, τα στοιχεία των οποίων αποκαλύπτονται στα ως άνω Δελτία Τύπου, καθώς σύμφωνα με αυτά και ειδικά το από 3.3.2023 μετείχαν σε αυτό ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Ιωάννης Ξιφαράς, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου,

–ο Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Πολιτικής Προστασίας των ετών 2021 -2023, ως συνεργού στα ανωτέρω αδικήματα, ο οποίος αποκαλύπτεται να μετέχει στις σχετικές αποφάσεις για τις επίμαχες παράνομες δράσεις στην από 20.2.2024 κατάθεση του τότε υπουργού υγείας Θάνου Πλεύρη, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την Διερεύνηση του Εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών του.


–ο Παναγιώτης Τερεζάκης, μεταβατικός Προέδρος και Διευθύνοντος Σύμβουλου του ΟΣΕ, για τις πράξεις και παραλείψεις του στην αλλοίωση κρίσιμων στοιχείων και πειστηρίων, όπως ενδεικτικά το οπτικοακουστικό υλικό των καμερών της φόρτωσης και διαδρομής της εμπορικής αμαξοστοιχίας, την διαρροή και αλλοίωση των καταγεγραμμένων συνομιλιών και την πλήρη αλλοίωση του πεδίου, ειδικά δε με την μετακίνηση των συρμών της εμπορικής αμαξοστοιχίας από τον τόπο του εγκλήματος δίχως να έχει προηγηθεί η διερεύνηση τους από τους ορισθέντες πραγματογνώμονες και δίχως να έχει δοθεί σχετική εντολή από τις ανακριτικές αρχές.


 
Top