Ηττα κατέγραψε για μία ακόμη χρονιά η κυβερνητική παράταξη στα πανεπιστήμια, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών που διεξήχθησαν α στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, τα οποία δίνουν στην παράταξη του ΚΚΕ, την Πανσπουδαστική Κ.Σ. για 3η συνεχόμενη χρονιά την 1η θέση.

Οι φοιτητές στους περισσότερους συλλόγους έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας. Η ΔΑΠ όπως φάνηκε, για μία ακόμη χρονιά δεν πρόκειται να αποδεχθεί το αποτέλεσμα, στο οποίο αναμένεται ξανά να συμφωνήσουν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις, αφού από νωρίς με non paper στα ΜΜΕ, αυτοανακηρύχθηκε 1η δύναμη.

Ήδη έχουν αναρτηθεί τα αποτελέσματα δεκάδων Φοιτητικών Συλλόγων, όπως έχουν δημοσιευτεί και υπογραφεί από τις εφορευτικές επιτροπές, που συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις, με τα αποτελέσματα να συμφωνούν σε γενικές γραμμές στα site των παρατάξεων που μεταδίδουν live τα αποτελέσματα, εκτός φυσικά από της ΔΑΠ και να βγάζουν 1η δύναμη ξανά την ΠΚΣ.

Συγκεντρωτικά αποτελέσματα με ποσοστό ενσωμάτωσης 73,03%:
Η «Πανσπουδαστική ΚΣ» (KKE) έλαβε 9556 ψήφους και ποσοστό 36.78%.
Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (ΝΔ) 5730 ψήφους και 22.06%.
Τα ΕΑΑΚ 2446 ψήφους και 9.42% (σχήματα που στηρίζονται από ΜΕΡΑ25-ΛΑΕ).
Η ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) 1914 ψήφους και 7.37%
Η ATTACK έλαβε 1049 ψήφους και 4.04% (σχήματα που αποχώρησαν από ΕΑΑΚ, στηρίζονται από ΝΑΡ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ)
Το Δίκτυο (πρώην Bloco, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ) 212 ψήφους και 0.82%.


Συγκεντρωτικά αποτελέσματα με ποσοστό ενσωμάτωσης 55%:
Η «Πανσπουδαστική ΚΣ», έλαβε 5.911 ψήφους και ποσοστό 40,18%. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 3.048 ψήφους και 20,72%. Η ΠΑΣΠ 605 ψήφους και 4,11%. Τα ΕΑΑΚ 1.109 ψήφους και 7,54%. Η Attack, έλαβε 501 ψήφους και 3,41%. Το Δίκτυο 144 ψήφους και 0,98%.

Δείτε live αποτελέσματα:
pksekloges.gr/foititikes-24/
ekloges.nka.gr/ekloges/
και “αποτελέσματα” της ΔΑΠ: dap.gr/ekloges/2024/

Σημειώνεται ότι και φέτος οι φοιτητικές παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αποφάσισαν την διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε χώρο εκτός ΑΕΙ και συγκεκριμένα στο… Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στον Κεραμεικό.
Οι υπόλοιπες παρατάξεις κατήγγειλαν τη διαδικασία αυτή και ανέφεραν πως γίνεται με παράτυπο τρόπο κόντρα στις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων, δίχως να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Οι υπόλοιπες παρατάξεις πραγματοποίησαν φοιτητικές εκλογές στο κεντρικό κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πατησίων.

Σε δήλωσή του για για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής, αναφέρει:
«Οι φοιτητικές εκλογές, με την 3η συνεχόμενη νίκη της Πανσπουδαστικής, στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας και αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, που και στον χώρο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και συνολικά στη ζωή των φοιτητών αφήνει το αντιλαϊκό κι αντιδραστικό της αποτύπωμα.
Παρ’ όλη την οργανωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να υπονομεύσουν τη συμμετοχή και να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες τούς γύρισαν την πλάτη και καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική.
Μετά τις μεγαλειώδεις φοιτητικές κινητοποιήσεις, τώρα και στην κάλπη των φοιτητικών εκλογών, χιλιάδες νέοι και νέες απέρριψαν τον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, απαίτησαν ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα.
Η επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών θα βρίσκει απέναντί της ένα ακόμα πιο μαχητικό φοιτητικό κίνημα με «σημαία» του τις σύγχρονες ανάγκες και την πάλη για ριζικές ανατροπές.
Στις φοιτητικές εκλογές, εκτός από την κυβερνητική παράταξη, ηττήθηκαν και οι παρατάξεις εκείνων των κομμάτων που έχουν τις δικές τους ευθύνες για την προώθηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου μέσα κι έξω από τα Πανεπιστήμια. Κυριολεκτικά εξαφανίστηκε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατόρθωσε να έχει ούτε έναν υποψήφιο σε όλη τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα οι φοιτητές γύρισαν την πλάτη στις παρατάξεις των κομμάτων-συμπληρωμάτων στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, όπως οι παρατάξεις, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς.
Στις 9 Ιούνη, στις ευρωεκλογές, η νέα γενιά μπορεί να κάνει ξανά τη διαφορά!
Οι αγώνες των φοιτητών, η προσπάθεια για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, με την πρωτιά της Πανσπουδαστικής, μπορεί να βρει συνέχεια μέσα από την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές. Για να φάει ξανά ένα γερό χαστούκι η κυβέρνηση, η πολιτική της ΕΕ και τα άλλα κόμματα που την στηρίζουν. Για να δυναμώσει η μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις- στην ευρωβουλή – και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα.
Στις 9 Ιούνη πάμε στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή της νεολαίας!».
 
Top