Προκλητική χαρακτηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ την ενέργεια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα αφενός να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα την ημερομηνία της επετείου της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη και αφετέρου να πραγματοποιήσει «προεκλογική συγκέντρωση» στην Αθήνα – για τις αλβανικές εκλογές του 2025 και λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές.


Τόσο η Κουμουνδούρου, όσο και η Χαριλάου Τρικούπη καταλογίζουν ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα εξωτερική πολιτική καθώς και για ενέργειες όχι ενός πρωθυπουργού αλλά ενός κομματάρχη.


Όπως τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «η ανακοινωθείσα επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στην Ελλάδα, την ημερομηνία της επετείου της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη, αποτελεί προκλητική ενέργεια, η οποία αναδεικνύει την απουσία συνεκτικής πολιτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Υπογραμμίζει τις μέχρι σήμερα επικοινωνιακές της επιλογές, που βλάπτουν τις διμερείς σχέσεις, δεν αναδεικνύουν πραγματικά το θέμα του κράτους δικαίου στην Αλβανία και δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Δικαιώματα που πηγάζουν τόσο από το διεθνές όσο και από το κοινοτικό δίκαιο – ειδικά ενόψει της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.






Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως άλλωστε φάνηκε και προεκλογικά, αντιμετωπίζει την ελληνική εθνική μειονότητα ως εργαλείο για μικροκομματικά οφέλη, όταν βέβαια δεν επιχειρεί να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Για άλλη μια φορά μέσα σε λίγα 24ωρα, αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνη είναι για τα εθνικά συμφέροντα η εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη».


Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και αρμόδιος του ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σχολίασε αιχμηρά την απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, να πραγματοποιήσει «προεκλογική συγκέντρωση» στην Αθήνα -για τις αλβανικές εκλογές του 2025 και λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές -και μάλιστα ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη, επιρρίπτοντας σαφείς ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αποτελεί μια προκλητική κίνηση με προφανείς συμβολισμούς και σαφή μηνύματα τόσο για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και τη συμπερίληψη αυτού στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας όσο και για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις στο σύνολό τους», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Μάντζος.


Τόνισε πώς «η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζουν το γεγονός, μιλώντας για “αχρείαστη επιλογή” (ορολογία που χρησιμοποίησε και στην μετατροπή από τον Τούρκο Πρόεδρο της Μονής της Χώρας σε τζαμί) και “ιδιωτική επίσκεψη”, σαν να μην πρόκειται για αρχηγό κυβερνήσεως και δη μιας γειτονικής χώρας με την οποία οι σχέσεις έχουν πρόσφατα επιβαρυνθεί».


Πρόσθεσε ότι «οι κινήσεις του κ. Ράμα, σε συνδυασμό με την προχθεσινή αναφορά της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε “διμερή θέματα”, αντί για θεμελιώδη ζητήματα ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ, αποδεικνύουν τις δυσμενείς συνέπειες των ολέθριων σχετικών επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης».

«Η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, που ενήργησε όχι ως πρωθυπουργός αλλά ως κομματάρχης, φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τις ανωτέρω εξελίξεις», κατέληξε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επίσκεψη Ράμα στην Ελλάδα

Όσον αφορά στην στην επικείμενη έλευση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι δεν είναι προσκεκλημένος της κυβέρνησης, έρχεται να μιλήσει σε ομοεθνείς του. «Είναι δικαίωμά του, μια επιλογή που μάλλον περιττή μου φαίνεται, γι’ αυτό και είπα ότι είναι μια αχρείαστη επιλογή. Έχουμε ζητήματα με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις», είπε και πρόσθεσε ότι το θέμα της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη είναι ευρωπαϊκό, δεν είναι διμερές. Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση στην οποία θα είναι ομιλητής ο Έντι Ράμα, είπε «τη συνάθροιση δεν θα την απαγορεύσουμε, δεν θα τη διευκολύνουμε».

Σημείωσε μάλιστα, ότι στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ εκπροσωπείται η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία με δύο υποψηφίους, όπως εκπροσωπούνται και οι μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες, πράγμα που δεν συμβαίνει στα ψηφοδέλτια των άλλων δύο μεγάλων κομμάτων.


 
Top