Στις πολιτικές εξελίξεις με φόντο τις επερχόμενες ευρωεκλογές, τα νέα δεδομένα στη Συμφωνία των Πρεσπών και τα ελληνοτουρκικά αλλά στα όσα συμβαίνουν μετά και την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα αναφέρθηκε ο νυν ευρωβουλευτής και υποψήφιος με τη Νέα Αριστερά, Στέλιος Κούλογλου, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Flash 99,4 της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Κούλογλου εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι εξασφαλισμένη η είσοδος της Νέας Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο και ότι “η φιλοδοξία της να παίξει καταλυτικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις”. Σημείωσε δε πως η μετατόπιση της πολιτικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ δίνει περισσότερο χώρο στη Νέα Αριστερά, ταυτίζοντας τη στρατηγική του κ. Κασσελάκη με αυτή του Τραμπ.

“Η Ελλάδα έχει γίνει η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη”
Όσον αφορά τις νέες δημοσκοπήσεις, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μετά το Πάσχα, ο κ. Κούλογλου τόνισε πως ως προς τη Νέα Αριστερά υπήρξε μία τελευταία δημοσκόπηση που την έδειχνε περίπου στο 4,5%.

“Η είσοδος στο Ευρωκοινοβούλιο, με μία έδρα, είναι εξασφαλισμένη. Το ζητούμενο τώρα είναι να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα γιατί η φιλοδοξία της Νέας Αριστεράς είναι να παίξει έναν καταλυτικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις. Δηλαδή να αποτελέσει έναν χώρο συσπείρωσης όπου θα υπάρξει μία συζήτηση και για τη διαμόρφωση μιας κοινής αντιπολιτευτικής πλατφόρμας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που πάει τη χώρα από το κακό στο χειρότερο. Η Ελλάδα έχει γίνει η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη και ο κ. Μητσοτάκης αντί να ξεκινάει από εκεί για να αλλάξουμε την κατάσταση, πλασάρει αριθμούς τους οποίους οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί μετά τις 20 κάθε μήνα δεν μπορούν να ζήσουν. Γιατί υπάρχει πρόβλημα στέγασης, πρόβλημα υγείας, παιδείας. Αυτά πρέπει να αλλάξουν ριζικά στην Ελλάδα”, σημείωσε ο κ. Κούλογλου.

“Η στρατηγική Κασσελάκη είναι στρατηγική Τραμπ”
Ερωτηθείς για το αν δίνει στη Νέα Αριστερά περισσότερο χώρο η μετατόπιση της πολιτικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο ή προς το απολιτίκ κοινό, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής απαντά απόλυτα καταφατικά.

“Ο κ. Κασσελάκης έχει μία στρατηγική σαφέστατη που είναι να απομακρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ από την Αριστερά και να κοιτάξει να αλιεύσει, με την καλή έννοια, ψηφοφόρους από άλλους πολιτικούς χώρους ή απολίτικους. Αυτά που λέει ή αυτά που κάνει, ο τρόπος που κινείται πολιτικά, δεν έχουν σχέση με την Αριστερά που ήθελε πάντα να είναι μαχητική αλλά και λίγο σοβαρή. Να είναι μοντέρνα αλλά να διατηρεί κάποιες αξίες. Να μην λέγονται όλα τα πράγματα απλά και μόνο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Στην πραγματικότητα η στρατηγική του κ. Κασσελάκη είναι στρατηγική του Τραμπ. Ο Τραμπ λέει ότι ακόμα και αν σε βρίζουν είναι καλό”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κασσελάκη.

“Μια χώρα για να είναι σεβαστή διεθνώς πρέπει να είναι και σοβαρή”
Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις με τη Βόρεια Μακεδονία και τη στάση της χώρας μας στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κούλογλου επισήμανε πως “τώρα ο κ. Μητσοτάκης κατάλαβε ότι πρέπει να τηρηθεί η Συμφωνία. Θα έπρεπε να φέρει αμέσως τα τρία μνημόνια που δεν έχει φέρει εδώ και πέντε χρόνια χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός λόγος τα οποία ολοκληρώνουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν τα έφερε όχι γιατί δεν πιστεύει ότι δεν πρέπει να ψηφιστούν αλλά για λόγους εσωκομματικούς. Και αυτή η χρησιμοποίηση της εξωτερικής πολιτικής και κρίσιμων θεμάτων που αφορούν τη γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή και στη χώρα είναι απαράδεκτη. Εγώ έχω κάνει 3-4 ομιλίες στο Ευρωκοινοβούλιο λέγοντας στην Κομισιόν να πιέσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να φέρει για ψήφιση τα μνημόνια αυτά. Δεν έγινε ποτέ γιατί η Κομισιόν θεωρεί τον κ. Μητσοτάκη δικό της παιδί και κάνουν τέτοιου είδους συναλλαγές που δεν είναι καλές για το διεθνές δίκαιο”.

Για τη μηνύματα που λαμβάνουμε από την άνοδο του VMRO και τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής ανέφερε πως, “μια χώρα για να είναι σεβαστή διεθνώς πρέπει να είναι σοβαρή. Εάν υπογράφει μια Συμφωνία και μετά την ακυρώνει και στο ενδιάμεσο διάστημα πιστεύει στη Συμφωνία αλλά δεν φέρνει τα μνημόνια, αυτό είναι καταστροφικό για την εικόνα μας. Δεν μας παίρνει κανείς στα σοβαρά. Αυτό έχει να κάνει με όλα και με την οικονομία. Ούτε για επενδύσεις έρχονται ούτε κονδύλια σου δίνει η ΕΕ. Δεν μπορεί να συνεχίσει η χρησιμοποίηση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Το ίδιο συμβαίνει και με την Τουρκία το ίδιο και με τον Μπελέρη”, και προσέθεσε πως για τον Φρέντη Μπελέρη βγήκε ένα ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο το οποίο ζητούσε την αποφυλάκισή του, “το ψήφισμα αυτό το πρότεινα εγώ και μετά μπήκε και η ΝΔ. Αλλά αυτό το κάναμε για λόγους δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης πήρε την υπόθεση Μπελέρη και την κομματικοποίησε αντί να την κάνει ένα θέμα στο οποίο να υπάρχει μια κοινή συμφωνία για να βγει από τη φυλακή”.

“Συμφωνία με την Τουρκία για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών”
Όσον αφορά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και τη μη συζήτηση των “καυτών” θεμάτων, ο κ. Κούλογλου υποστήριξε πως γίνεται χειρισμός ενός ζητήματος εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική κατανάλωση.

“Ο κ. Μητσοτάκης έχει διάφορους μέσα στη ΝΔ που θέλουν αυτή τη συνεργασία με την Τουρκία και γι’αυτό το λόγο πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Είναι θετικό ότι έχουν σταματήσει οι αερομαχίες στο Αιγαίο και η χώρα εξοικονομεί και χρήματα από αυτό. Από την άλλη μεριά πρέπει να προχωρήσουμε σε πιο γενναίες κινήσεις. Εμείς λέμε ότι προχωρήσουμε σε συμφωνία με την Τουρκία σε μια αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών. Τα χρήματα που σπαταλώνται σε έναν φαύλο κύκλο θα πρέπει να κατευθυνθούν προς την υγεία και την παιδεία. Γιατί και οι δύο χώρες πλέον είναι πολύ φτωχές. Εδώ το έκαναν οι ΗΠΑ με τη Σοβιετική Ένωση την εποχή του Ψυχρού Πολέμου”, σημείωσε για την προχθεσινή συνάντηση και διερωτήθηκε σχετικά με την παιδεία στη χώρα:

“Υπάρχει εδώ στην Ελλάδα δωρεάν παιδεία; Τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν περισσότερο από κάθε άλλο ευρωπαϊκό για τη μόρφωση των παιδιών τους. Δεν γνωρίζουν ότι η έννοια φροντιστήριο δεν υπάρχει στις άλλες χώρες. Είχα πάει στην Σουηδία και δεν καταλάβαιναν τι είναι το φροντιστήριο. Έχει φτάσει τώρα μέχρι και το δημοτικό σχολείο το οποίο είναι τελείως απαράδεκτο. Για την αύξηση του κατώτατου μισθού με ποσό 20 ευρώ. Τι να σου κάνουν τα 20 ευρώ όταν ένας γονιός πρέπει να δώσει 1000 ευρώ για να πάει το παιδί στο φροντιστήριο; Αυτό δεν είναι μια μεγάλη κοινωνική διάκριση;

Γι’αυτό εμείς είμαστε στην Αριστερά γιατί δεν θέλουμε τόσο μεγάλες κοινωνικές διακρίσεις και οι φτωχοί άνθρωποι να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Αυτός που έχει λεφτά μπορεί να πάει στα απογευματινά χειρουργεία. Αυτός που δεν έχει μπορεί να περιμένει και 4 ώρες στην ουρά περιμένοντας να κάνει ακτινοθεραπεία. Σε όλα αυτά πρέπει να πάνε οι δαπάνες της χώρας και όχι στα αεροπλάνα”.

“Δεν έχει φωνή η ΕΕ για το Παλαιστινιακό”
Σχετικά με το Παλαιστινιακό ζήτημα και το αν έχει φωνή η ΕΕ, ο κ. Κούλογλου ανέφερε “είναι δραματικό το όχι. Έχουμε φτάσει σε απόγνωση. Έχουμε φτάσει στο σημείο και κάποια στιγμή πρότεινα σε συναδέλφους με τις ίδιες ανησυχίες και που δεν μπορούν να κοιμηθούν και αυτοί το βράδυ από τη γενοκτονία, να κάνουμε μια απεργία πείνας. Δεν περνάει τίποτα γιατί ακολουθούν πιστά την αμερικανική εξωτερική πολιτική η ΕΕ. Υπάρχουν χώρες με επικεφαλής την Ισπανία για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους. Αλλά βέβαια στις υπόλοιπες χώρες δεν υπάρχει αυτό το κλίμα γιατί υπάρχει το φιλοισραηλινό λόμπι σε ορισμένες από αυτές, η Γερμανία έχει τις ενοχές της και όλοι μαζί ακολουθούν την πολιτική ανοχής της Ουάσιγκτον απέναντι στη Γενοκτονία”.
 
Top