Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή ειδικών φακέλων στους εκλογείς, που επέλεξαν να ψηφίσουν στις φετινές ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο, καθώς το συγκεκριμένο σύστημα εφαρμόζεται για πρώτη φορά.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Νάσος Μπαλέρμπας, μιλώντας στον «ΑΝΤ1» περιέγραψε τη διαδικασία, αναφέροντας πως 202.515 εκλογείς επέλεξαν την επιστολική ψήφο, ενώ από αυτούς οι περίπου 50.200 είναι Έλληνες του εξωτερικού.

Αρχικά, σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αποστολή των ειδικών φακέλων, με τους ψηφοφόρους να λαμβάνουν το σχετικό ενημερωτικό μήνυμα:

«Αγαπητέ εκλογέα με εκλογικό κωδικό…, σας ενημερώνουμε ότι έχει αποσταλεί το αντικείμενο… με την επιστολική σας ψήφο. Εσωκλείονται ειδικές οδηγίες».
Ο φάκελος με την επιστολική ψήφο

Όταν οι εκλογείς παραλάβουν τον φάκελο, μέσα θα βρουν δύο ακόμη φακέλους, με τον έναν να είναι ονοματοποιημένος και θα είναι ο φάκελος της επιστροφής και ο δεύτερος θα είναι ο φάκελος ψηφοφορίας ανώνυμος και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που δεν μπορούν να αντιγραφούν από κανέναν. Είναι σχεδόν χαρακτηριστικά χαρτονομίσματος».

Σύμφωνα με τον Νάσο Μπαλέρμπα «μόλις παραλάβει (τον φάκελο) ο εκλογέας, θα έχει επίσης μία υπεύθυνη δήλωση, που θα λέει ότι αυτός ο ίδιος ψηφίζει. Αν θέλει μπορεί να κάνει αυτή τη δήλωση μέσω του gov.gr, οπότε δεν απαιτείται και κάποια φωτοτυπία ταυτοποιητικού εγγράφου. Εάν δεν το κάνει, μαζί με την υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να έχει και φωτοτυπία ταυτοποιητικού εγγράφου, δηλαδή ταυτότητας, διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης».
Ο ψηφοφόρος θα συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο, θα το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας και μετά θα βάλει τον φάκελο ψηφοφορίας στον απαντητικό φάκελο μαζί με το ταυτοποιητικό και την υπεύθυνη δήλωση, ενώ θα καλέσει την εταιρεία που του παρέδωσε τον φάκελο, για να τον παραλάβει.

Η προθεσμία στους φακέλους
Η παράδοση των φακέλων έχει προθεσμία, με την ημερομηνία να διαφέρει αναλόγως αν ο ψηφοφόρος βρίσκεται εντός ή εκτός επικρατείας.
Συγκεκριμένα, εντός επικρατείας οι εκλογείς μπορούν να καλούν μέχρι τις 3 Ιουνίου, για να είναι εγγυημένη η παράδοση, ή να παραδίδουν οι ίδιοι τον φάκελό τους στα γραφεία των εταιρειών μέχρι τις 4 Ιουνίου.
Εκτός επικράτειας η καταληκτική ημερομηνία είναι 28 Μαΐου.
 
Top