Δημοσιογράφοι του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού της Ιταλίας RAI προχώρησαν σε απεργία τη Δευτέρα διαμαρτυρόμενοι για αυτό που το συνδικάτο τους χαρακτήρισε «ασφυκτικό έλεγχο» από την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και ότι «προσπαθούσε να μετατρέψει τη RAI σε φερέφωνο της κυβέρνησης».

Εν τω μεταξύ, η κριτική έχει ενταθεί σχετικά με τις προσπάθειες της ιταλικής κυβέρνησης να φιμώσει τους δημοσιογράφους με νομικές ενέργειες, μαζί με τις προτάσεις του κόμματος των Αδελφών της Ιταλίας του Μελόνι για αύξηση των κυρώσεων για δυσφήμιση.  Η αδικαιολόγητη πολιτική επιρροή στη RAI είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα στην Ιταλία, το οποίο επανήλθε πρόσφατα τον περασμένο μήνα λόγω της ακύρωσης της τελευταίας στιγμής μιας εμφάνισης του συγγραφέα Αντόνιο Σκουράτι.

Επρόκειτο να διαβάσει έναν μονόλογο για την εθνική εορτή της 25ης Απριλίου που γιορτάζει την απελευθέρωση της Ιταλίας από τον φασισμό, στον οποίο επέκρινε το κόμμα της Μελόνι ότι δεν αποκήρυξε το «μεταφασιστικό παρελθόν» του.

Οι αξιωματούχοι της RAI και η Μελόνι αρνήθηκαν ότι λογοκρίνουν τον μονόλογο του Σκουράτι, με την εταιρεία να λέει ότι αποσύρθηκε για απροσδιόριστους «συντακτικούς λόγους».

Η Μελόνι, της οποίας το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας έχει τις ρίζες του στους φασίστες του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, έχει περιγράψει όλες τις μορφές ολοκληρωτισμού και μίλησε για την αποστροφή της προς τον φασισμό. Ωστόσο, αποφεύγει να αυτοπροσδιορίζεται ως «αντιφασίστρια», παρά τις συχνές εκκλήσεις της να το κάνει.

Η RAI βρίσκεται στην καρδιά του συστήματος επιβράβευσης της Ιταλίας και οι διαδοχικές κυβερνήσεις μοιράζουν κορυφαίες θέσεις εκεί για να ανταμείψουν τους πιστούς προστατευόμενους. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του, που διορίζονται από το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση, επιλέγονται ανάλογα με την κομματική τους τοποθέτηση.

Οι προτάσεις για να γίνει ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας πιο ανεξάρτητος συζητήθηκαν εδώ και χρόνια, αλλά ποτέ δεν πέτυχαν αποτελέσματα. Από τότε που η Μελόνι ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2022, πολλά στελέχη και παρουσιαστές υψηλού προφίλ αποχώρησαν από τη RAI καταγγέλλοντας την κυβερνητική παρέμβαση.

Η δυσφήμιση στην Ιταλία μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και έξι ετών. Το συνταγματικό δικαστήριο διέταξε μια μεταρρύθμιση του νόμου για τη δυσφήμιση για να τερματιστεί η ποινικοποίηση των δημοσιογράφων — αλλά η κυβέρνηση του Μελόνι ανέβαλε μια κοινοβουλευτική συζήτηση για αυτό το νομοσχέδιο.

Η Ιταλία έπεσε πέντε θέσεις στην 46η στον τελευταίο Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF). Η έκθεση των RSF ανέφερε την «Ιταλία της Τζόρτζια Μελόνι» ως παράδειγμα πολιτικών ομάδων που «ενορχηστρώνουν την εξαγορά του οικοσυστήματος των μέσων ενημέρωσης … όπου ένα μέλος του κυβερνώντος κοινοβουλευτικού συνασπισμού προσπαθεί να αποκτήσει το δεύτερο μεγαλύτερο πρακτορείο ειδήσεων (AGI)».
 
Top