Την απόρριψη του αιτήματος για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα επανέλαβε σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), τονίζοντας «δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στην… κυβερνητική καραμέλα της ομαλοποίησης της κατάστασης στην αγορά ως «προαπαιτούμενο» για τη μείωση του ΦΠΑ, ενώ υποστήριξε πως τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, είναι αντίστοιχα με εκείνα που έγιναν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού. Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος μαζί σας», είπε ο υπουργός, υποστηρίζοντας πως ένα τέτοιο μέτρο θα είχε επιπτώσεις στο ισοζύγιο πληρωμών, χωρίς να είναι βέβαιο ότι η μείωση της τιμής θα φτάσει στον καταναλωτή. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, τη μείωση άλλων φόρων -πέραν αυτών που έχουν ήδη προγραμματιστεί όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2025 – επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.

«Είναι σε εξέλιξη η μάχη για την πάταξη την φοροδιαφυγής, με κόστος για την κυβέρνηση, γιατί είναι αρκετοί εκείνοι που διαμαρτύρονται. Ωστόσο προχωρούμε σταθερά, ολοκληρώσαμε τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS και προχωρούμε με τα ERP. Αυτό φαίνεται ότι ήδη ξεκινά να αποδίδει, αλλά μην ξεχνάμε ότι φέτος έχουμε και αυξημένους δημοσιονομικούς στόχους. Θα κάνουμε “ταμείο” και θα δούμε τι περιθώρια υπάρχουν για αλλαγές στη φορολογική πολιτική. Πρέπει να έχουμε την πραγματική εικόνα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με εικασίες. Στόχος μας είναι να μειώσουμε γενικά τους φόρους και να ενισχύσουμε την κοινωνική πολιτική, αλλά πριν κάνουμε το όποιο βήμα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το αντέχουμε», υπογράμμισε ο υπουργός.
 
Top