Εικόνες ντοκουμέντα από το «μπάζωμα» στα Τέμπη έδωσε την Πέμπτη στην δημοσιότητα η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών των θυμάτων. Στις φωτογραφίες καταδεικνύεται τι συνέβη λίγες ώρες μετά το ομαδικό έγλημα και την προσπάθεια συγκάλυψής του.

Η ΕΔΑΠΟ κατέθεσε συμπληρωματική τεχνική έκθεση, η οποία προέκυψε από την επεξεργασία και ανάλυση βιντεοσκοπικού υλικού που της παραδόθηκε πρόσφατα. Εντόπισε νέα στοιχεία σε βίντεο της Πυροσβεστικής, που είχε σπεύσει στο σημείο της τραγωδίας τα μεσάνυχτα της 28ης Φεβρουαρίου. Οι λήψεις γίνονταν κατά την διάρκεια των εργασιών διάσωσης με drones και η εικόνα μεταδίδονταν ζωντανά στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.
«Προκύπτουν παρατηρήσεις που συμπληρώνουν περαιτέρω τη χαρτογράφηση και το χρονολόγιο των γεγονότων, μέσω και της αντιπαραβολής και της συσχέτισης με τα ευρήματα που προέκυψαν στους διαφορετικούς χώρους απόθεσης υλικών. Η έρευνα συνεχίζεται και στα υπόλοιπα ζητήματα» αναφέρει η ΕΔΑΠΟ και προσθέτει:
«Η τρισδιάστατη απεικόνιση του χώρου και του μηχανισμού της σύγκρουσης έχει ολοκληρωθεί και υποδεικνύει πλέον με ακρίβεια το σημείο έναρξης της ανάφλεξης και την περαιτέρω εξέλιξη αυτής, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι προσομοιώσεις με τη βοήθεια υπολογιστικών μεθόδων με Πεπερασμένα Στοιχεία (CFD) σχετικά με το είδος και την ποσότητα της καύσιμης ύλης που κάηκε».

Oι φωτό ελήφθησαν γύρω στις 05:30

Ελάχιστες ώρες μετά την σύγκρουση στα Τέμπη, τα drones της Πυροσβεστικής φωτογραφίζουν μια μπουλντόζα να μεταφέρει κορμούς δέντρων οι οποίοι, όμως, δεν εντοπίστηκαν στον χώρο φύλαξης συντριμμιών στο Κουλούρι. Εάν δεν βρεθούν ούτε στον δεύτερο χώρο που ερευνήθηκε πρόσφατα, θα σημαίνει ότι υπάρχει και τρίτος μυστικός χώρος φύλαξης υπολειμμάτων του εγκλήματος
Στην αριστερή πλευρά βλέπουμε τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας που παραμένουν στις ράγες και δεξιά δίπλα τους, εκτροχιασμένα, τα βαγόνια της επιβατικής που δεν έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια. Προς το κέντρο της φωτογραφίας, ξαπλωμένο, το πρώτο βαγόνι της Β’ θέσης, μέσα στο οποίο βρήκαν τον θάνατο 11 επιβάτες. Η μπουλντόζα είναι σημειωμένη με μαρκαδόρο και απομακρύνει κάποια δέντρα από τον τόπο του δυστυχήματος.

Το βελάκι αριστερά δείχνει ότι ακριβώς δίπλα στις περιοχές Α και Β, όπου εντοπίστηκαν 6 θύματα του δυστυχήματος, μπουλντόζες έχουν ήδη παρέμβει σκάβοντας και πατώντας το έδαφος. Οι ροδιές των μηχανημάτων δείχνουν ότι ο τόπος του εγκλήματος έχει αλλοιωθεί ανεπίτρεπτα.

Οι άλλες φωτογραφίες που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΔΑΠΟ


 
Top