Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά την ανακοίνωση της επιβολής προστίμων στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) με φόντο το σκάνδαλο της διαρροής των emails απόδημων. Μάλιστα, στις ανακοινώσεις του βάζουν στο στόχαστρο την πολιτική προϊστάμενη του υπουργείου, Νίκη Κεραμέως, ζητώντας την παραίτησή της.

Αποδεικνύεται ξανά πως τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων έγιναν «μπαλάκι» επί μήνες μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών, Νέας Δημοκρατίας και μιας τουλάχιστον υποψήφιας ευρωβουλεύτριας αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Όπως σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η ανεξάρτητη αρχή ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή προστίμου 40.000 ευρώ στην ευρωβουλεύτρια της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, και 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών – «που θα τα πληρώσουν οι πολίτες – για το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων εκλογέων εξωτερικού, ενώ ανέβαλε την έκδοση απόφασης για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μετά από αίτημά της για αναβολή προκειμένου να προσκομίσει επιπλέον στοιχεία».

«Όπως περιγράφεται και στην απόφαση, αποδεικνύεται ξανά πως τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων έγιναν “μπαλάκι”επί μήνες μεταξύ ΥΠ.ΕΣ, ΝΔ και μιας τουλάχιστον υποψήφιας ευρωβουλεύτριας. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πόσο δίκιο είχαμε όταν ζητούσαμε να αποπέμψει ο Κυρ. Μητσοτάκης την Ν. Κεραμέως, η οποία φυσικά δεν τόλμησε να εμφανιστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να δώσει εξηγήσεις πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει:

«Ας ξαναρωτήσουμε λοιπόν: Σε ποιους άλλους (πλην της Μ. Ασημακοπούλου που τα παρέλαβε 20/1/2024) έχει παραδώσει ο γραμματέας αποδήμων της ΝΔ τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων;

Δεν περιμένουμε βέβαια απάντηση. Όπως δεν έχουμε λάβει μέχρι τώρα καμία για τις παράνομες παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ με το Predator. Όπως δεν έχουμε λάβει ούτε και για το έγκλημα των Τεμπών και την επιχείρηση συγκάλυψής του. Και όπως δεν περιμένουμε να μας απαντήσουν γιατί πολύ πρόσφατα βουλευτής και στελέχη της ΝΔ βράβευσαν την επίορκο εφοριακό» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

ΠΑΣΟΚ: Η Νίκη Κεραμέως οφείλει να παραιτηθεί
Αιχμές κατά της κυβέρνησης και της υπουργού Εσωτερικών εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, τονίζεται πως η απόφαση «αποτελεί κόλαφο για την προσπάθεια συγκάλυψης που επιχείρησε η κυβέρνηση και προσωπικά η υπουργός Εσωτερικών». Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, η Νίκη Κεραμέως «οφείλει να παραιτηθεί».

«Η απόφαση αναδεικνύει την ανικανότητα της “επιτελικής” κυβέρνησης να κάνει το αυτονόητο, κάτι που αποδεικνύεται και από το ύψος του προστίμου», προστίθεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

«Δεν είναι αποδεκτό να μετατρέπεται το υπουργείο Εσωτερικών σε εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά δεδομένα χιλιάδων Ελλήνων του εξωτερικού να παραδίδονται στο κυβερνών κόμμα και σε υποψηφίους του, εκθέτοντας τη χώρα και κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ: Κυβερνητικές ευθύνες για τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων των εκλογέων
Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και το ΚΚΕ πως: «Το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών στοιχείων των εκλογέων δεν τελειώνει με την επιβολή των προστίμων από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Απλά αποκαλύπτει σε πρώτο χρόνο τόσο τις ευθύνες της κυβέρνησης στην παράνομη διαχείριση αυτών των στοιχείων όσο και τις προσπάθειες συγκάλυψης της υπόθεσης, μέσα από τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς της κυρίας Ασημακοπούλου και της κυρίας Κεραμέως από την πρώτη στιγμή.

Η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί, γιατί παραμένουν ακόμη σκοτεινά σημεία στην όλη υπόθεση, όπως για παράδειγμα ο συντονισμός μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ, και το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που έχει ζητήσει το ΚΚΕ, για να δώσει εξηγήσεις η “εξαφανισμένη” κυρία Κεραμέως και να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα».

Νέα Αριστερά: Επιβεβαίωση σκανδάλου η απόφαση
Για απόφαση που αποτελεί «επιβεβαίωση του σκανδάλου» κάνει λόγο σε δικη της ανακοίνωση η Νέα Αριστερά και προσθέτει: «Επιβεβαιώνεται όμως και ότι τα προσωπικά δεδομένα των ελλήνων πολιτών είναι πλήρως απροστάτευτα».
Η Νέα Αριστέρα συνεχίζει επισημαίνοντας: «Η κυρία Ασημακοπούλου είναι υπόλογη. Το ίδιο και τα αρμόδια υπηρεσιακά και πολιτικά στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν μπορεί να μένει σιωπηλή.
Η κ. Κεραμέως και ο προκάτοχος της κ. Βορίδης- που έσπευσε από την πρώτη στιγμή να υποβαθμίσει το θέμα και να προστατεύσει την κυρία Ασημακοπούλου- οφείλουν απαντήσεις στους πολίτες.
Λίγο πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν: Ποιός έδωσε την εντολή και ποιός έκανε την διαρροή; Ποιός θα πληρώσει το πρόστιμο των 400.000; Οι υπεύθυνοι ή οι έλληνες φορολογούμενοι; Ήταν η μοναδική περίπτωση ή η παράνομη αξιοποίηση προσωπικών δεδομένων στο συγκεκριμένο περιστάτικο έγινε τόσο απροκάλυπτα που αποκαλύφθηκε; Μπορεί να διαβεβαιώσουν το ΥΠΕΣ και το Μέγαρο Μαξίμου ότι τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών είναι ασφαλή;»

«Στη συνείδηση των πολιτών τα δυο τελευταία μοιάζουν μάλλον με ρητορικά ερωτήματα. Εξάλλου οι έννοιες “κράτος δικαίου”, “προσωπικά δεδομένα”, “θεσμική λειτουργία” είναι πλήρως ασύμβατες με την έννοια “κυβέρνηση Μητσοτάκη”» καταλήγει η ανακοίνωση.
Κούλογλου για emails ομογενών: Και επισήμως «κλεπταποδόχος» η Ασημακοπούλου – Έκθετη η κυβέρνηση!

Από τη δική του πλευρά, ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος για την Ευρωβουλή με τη Νέα Αριστερά, Στέλιος Κούλογλου προέβη στην ακόλουθη δήλωση για το ζήτημα:
«Όπως είναι γνωστό, την 1η Μαρτίου, λίγες ώρες μετά τα περιβόητα emails της κυρίας Ασημακοπούλου προς του Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού, κατέθεσα ερώτηση προς την Κομισιόν για τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων και επιστολή προς την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή. Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είχαν προφασιστεί πολλές και διαφορετικές εκδοχές για να αποσείσουν τις τεράστιες ευθύνες τους για το σκάνδαλο.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με το πρόστιμο που επιβάλλει και, κυρίως, με την αναλυτική παράθεση των γεγονότων, αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ποια στελέχη της ΝΔ υπέκλεψαν και διακίνησαν τις λίστες με τα emails και τα τηλέφωνα και πότε η κυρία Ασημακοπούλου παρέλαβε τα παράνομα αποκτηθέντα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού.

Η κυρία Ασημακοπούλου μάλιστα, επιχειρώντας να με “τιμωρήσει” για το ρόλο μου στην ανάδειξη του θέματος, κατέθεσε αγωγή σε βάρος μου και συγκεκριμένα για τον όρο “πολιτική κλεπταποδόχος”, που χρησιμοποίησα εναντίον της. Πλέον, είναι και “με τη βούλα” πολιτική κλεπταποδόχος, καθώς η ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή ανακοινώνει επίσημα με στοιχεία και ημερομηνίες ότι παρέλαβε τα προσωπικά δεδομένα, που είχαν αποκτηθεί παράνομα και, μάλιστα, τα επεξεργάστηκε και τα χρησιμοποίησε για την αποστολή των περιβόητων emails, κατά παράβαση κάθε σχετικής νομοθεσίας και του Γενικού Κανονισμού της ΕΕ (GDPR).

Το γεγονός ότι τα παρέλαβε το Γενάρη του 2024, αποδεικνύει ότι η παράνομη αποστολή ήταν σχεδιασμένη καιρό πριν. Μάλιστα, η προσεκτική μελέτη του πολυσέλιδου πορίσματος δείχνει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έκανε επαρκή έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ότι διάφορα μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα είχαν διαρκώς πρόσβαση στη σχετική βάση δεδομένων – άρα μπορεί να έχει υπάρξει και άλλη παραβίαση, καθώς και ότι επιχειρήθηκε συσκότιση μέσω αντιμετάθεσης ευθυνών μεταξύ των εμπλεκομένων.
Οι προσπάθειες συγκάλυψης έπεσαν στο κενό, η παρανομία αποκαλύφθηκε σε όλη της την έκταση και οι υπεύθυνοι είναι ηθικά και πολιτικά έκθετοι για αυτό το μεγάλο σκάνδαλο που τραυματίζει το κράτος δικαίου και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση ΝΔ ας φροντίσει να διασφαλίσει την ομαλότητα της εκλογικής διαδικασίας, το κύρος της οποίας έχει κλονίσει συνειδητά και προμελετημένα».

Τι δηλώνει ο δικηγόρος των αποδήμων, Βασίλης Σωτηρόπουλος
Το δικό του σχόλιο στις εξελίξεις έκανε και ο δικηγόρος των αποδήμων, Βασίλης Σωτηρόπουλος, σημειώνοντας σε δήλωσή του:
«Σήμερα είναι η πρώτη φάση, μερικής δικαίωσης των αποδήμων συμπολιτών μας που υπέστησαν μια άνευ προηγουμένου διαρροή προσωπικών δεδομένων που εμπιστεύθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο αποκλειστικά και μόνο για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές του 2023 και έλαβαν χωρίς καμία συγκατάθεσή τους μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με χρήση αυτών των στοιχείων από ευρωβουλευτή του κυβερνώνοντος κόμματος.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων πολιτών από δημόσια αρχή προς ιδιώτες και κομματικά στελέχη του κυβερνώνοντος κόμματος που έχει καταγραφεί στην περίοδο της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, δηλ. από το 1974 έως σήμερα, καθώς σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής αφορά 25.538 Ελληνίδες και Έλληνες απόδημους ψηφοφόρους. Συγκεκριμένα, η Αρχή αναφέρει στην απόφασή της:

“η κ. Ασημακοπούλου είχε ως παραλήπτες του e-mail της πρακτικά το σύνολο των e-mails όσων πολιτών περιλαμβάνονταν στους εκλογικούς καταλόγους αποδήμων για τις εκλογές του Ιουνίου 2023, και για αυτούς ανέβασε στην πλατφόρμα MailChimp μέσω της οποίας αποστέλλονται τα e-mails, το ονοματεπώνυμό τους, το e-mail τους, και την χώρα στην οποία ψηφίζουν.” Εξαιρέθηκαν οι Έλληνες ψηφοφόροι που δήλωσαν κατοικία στην Τουρκία.

Με την απόφαση αυτή καταλογίζεται η διοικητική ευθύνη σε ορισμένα μόνο από τα εμπλεκόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα και επιβάλλεται η διοικητική κύρωση του προστίμου, με δικαίωμα των ελεγχομένων να προσφύγουν κατά της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας εντός 60 ημερών από σήμερα. Εξυπακούεται ότι, εάν ασκήσουν αυτό το δικαίωμα, οι απόδημοι θιγόμενοι που εκπροσωπώ θα παραστούν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ασκώντας το δικαίωμα παρέμβασης υπέρ της απόφασης της Αρχής.
Η υπόθεση δεν έχει κλείσει εδώ, καθόσον εκτός από την διοικητική ευθύνη που καταλογίζει η Αρχή, αναμένεται από την Δικαιοσύνη να αποφασίσει και για δύο άλλες διαστάσεις της νομικής ευθύνης:
(α) την τυχόν αστική ευθύνη που αφορά τις αποζημιώσεις πολιτών για την διαρροή των δεδομένων τους από το Υπουργείου, με εκατοντάδες αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου και κατά της ευρωβουλευτή στα πολιτικά δικαστήρια και
β) την τυχόν ποινική ευθύνη, εφόσον ο Εισαγγελέας κ. Νούλης που διεξάγει προσωπική προκαταρκτική εξέταση κρίνει ότι υφίστανται επαρκείς ενδείξεις ενοχής ώστε να παραπέμψει φυσικά πρόσωπα ως κατηγορούμενους ενώπιον του αρμόδιου ποινικού Δικαστηρίου.
Ενώπιον των διοικητικών και πολιτικών δικαστηρίων η υπόθεση θα εκδικαστεί σε εκατοντάδες διακριτές δίκες, από διαφορετικούς διοικητικούς και πολιτικούς δικαστές, με βάση τις ατομικές αγωγές των αποδήμων, με ημερομηνίες που εκκινούν από τα τέλη Ιανουαρίου 2025 και εκτείνονται ως την άνοιξη του 2025, ενώ ολοένα περισσότεροι απόδημοι εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για ενάσκηση αγωγών.
Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα;



ΕΓΓΡΑΦΗ
* κάνοντας εγγραφή στο newsletter συμφωνείτε με τους όρους χρήσης της υπηρεσίας Moosend

Με την απόφαση της Αρχής ξεκαθαρίζεται ότι οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι τηλεφωνικοί αριθμοί δεν αποτελούν μέρος του εκλογικού καταλόγου που χορηγείται επίσημα ως αντίγραφο σε ενδιαφερόμενους, κλείνοντας τους ισχυρισμούς μέσων ενημέρωσης και διαφόρων << τρολ >> που επέμεναν αποτυχημένα σε μια στρεβλή ερμηνεία που δεν βασίζεται ούτε στο γράμμα του νόμου, ούτε στο πνεύμα του ούτε στις επιστημονικές μεθόδους ερμηνείας και εφαρμογής της νομικής επιστήμης. Ας ελπίσουμε αυτό να αποτελέσει ένα μάθημα σε όσους αντιμετωπίζουν την νομοθεσία ως πολιτικό εργαλείο, ανάλογα με τις κομματικές “γραμμές” που δέχονται κατά περίσταση, παραπληροφορώντας και υποτιμώντας την νομική επιστήμη.
Περαιτέρω, καθώς εκκρεμούν ακόμη πτυχές της υπόθεσης ενώπιον της Αρχής, ως προς την τυχόν ευθύνη της Ν.Δ. και του κ. Θεοδωρόπουλου ως υπευθύνων επεξεργασίας, το μεγάλο ερωτηματικό όλων μας παραμένει: δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη ποιό είναι το φυσικό πρόσωπο, ο υπάλληλος ή άλλο στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών που κοινοποίησε τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών σε κομματικά στελέχη.
Αυτό το ερωτηματικό δεν επηρεάζει μεν τις υπάρχουσες νομικές και δικαστικές διαδικασίες που εκκρεμούν, αποτελεί όμως το τελικό ζητούμενο αυτής της υπόθεσης. Διότι εκτός από τις επιμέρους τυχόν ευθύνες του Ελληνικού Δημοσίου, της Ν.Δ. καθώς και των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται, οι οποίες μπορούν με βάση αυτή την απόφαση να καταλογιστούν αρμοδίως, το δικαίωμα να γνωρίζουμε όλη την αλήθεια θα ικανοποιηθεί όταν γίνει γνωστό ποιός και με τίνος εντολή επέτρεψε τα δεδομένα να αποτελέσουν αντικείμενο διαρροής.
Εξακολουθούμε λοιπόν να παρακολουθούμε πολύ στενά την υπόθεση αυτή και να ζητάμε την απονομή της Δικαιοσύνης και την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας από κάθε αρμόδια Αρχή».
 
Top