Μήνυση κατά του πρώην περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, Χρήστου Τριαντόπουλου, κατέθεσαν δύο πλημμυροπαθείς αγρότες από τον Βόλο, κατηγορώντας τους ως υπεύθυνους για την καταστροφή των κτημάτων τους εξαιτίας λαθών και παραλείψεών τους.

Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα taxydromos, οι δυο αγρότες είναι ιδιοκτήτες μεγάλων καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην περιοχή κοντά στη λίμνη Κάρλα που παραμένουν ακόμα κάτω από τόνους νερού και είναι άγνωστο εάν και πότε θα είναι εφικτό να καλλιεργηθούν και πάλι.

Η μηνυτήρια αναφορά, η οποία στρέφεται και κατά δημάρχων των παρακάρλιων περιοχών, περιλαμβάνει στοιχεία που συλλέχτηκαν τους τελευταίους μήνες, με βάση τα οποία οι θιγόμενοι καλλιεργητές ζητούν να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος των Κώστα Αγοραστού, Βασίλη Κικίλια, Δημήτρη Τριαντόπουλου, διότι «εξαιτίας δικών τους εντολών αλλά και παραλείψεων έγινε διάρρηξη των αναχωμάτων στην Καρδίτσα και στη Γυρτώνη για εκτροπή των υδάτων και πλημμυρισμό της περιοχής της Κάρλας, δια μέσω των νερών του Πηνείου, με αποτέλεσμα να βυθιστούν κάτω από το νερό και να χαθούν οι περιουσίες τους».

Η πρώτη μηνύτρια είναι ιδιοκτήτρια 18.700 στρεμμάτων με φυστικιές. Η έκταση βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ της Λάρισας και του ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας, επί της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης της λίμνης. Από τις πράξεις και παραλείψεις των μηνυομένων το συνολικό κόστος της ζημίας που υπέστη η ίδια ανέρχεται στο ποσό των 153.070,99 ευρώ.

Ο δεύτερος μηνυτής είναι ιδιοκτήτης έκτασης 40.729,00 τ.μ και μέχρι σήμερα το αγροτεμάχιό του είναι καλυμμένο από νερό, δεν είναι εφικτό να καλλιεργηθεί, ούτε φυσικά να αξιοποιηθεί, «καθώς και το νερό να απομακρυνθεί στο μέλλον, τα ιζήματα λάσπης που έχουν καθιζήσει έχουν καταστήσει αυτό πλέον μη καλλιεργήσιμο. Ο δε χρόνος αποκατάστασης ανέρχεται άνω των 10 ετών, έχοντας καταστήσει ουσιαστικά αυτό “άχρηστο”».

Σύμφωνα με τους μηνυτές που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Βόλου φωτογραφικό υλικό, αλλά και εκτιμήσεις επιστημόνων που ασχολήθηκαν με τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της Κάρλας, τα κτήματα δεν υφίστανται πλέον καθώς ολοκληρωτικά έχουν καλυφθεί από τα νερά, που μέχρι και σήμερα παραμένουν εγκλωβισμένα στη λεκάνη της Κάρλας και καταγγέλλεται πως τα νερά διοχετεύτηκαν στα κτήματα μέσω εντολών από την περιοχή της Γυρτώνης και δια μέσω της γέφυρας στο Ασμάκι οδεύτηκαν και έτσι κατέκλυσαν την περιοχή, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει μέχρι και το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου.

«Η καταστροφή που υποστήκαμε», αναφέρουν οι μηνυτές, «δεν είναι αποτέλεσμα της έντασης του φαινομένου, που εκδηλώθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 6-9 Σεπτεμβρίου, αλλά πράξεων και κυρίως παραλείψεων των μηνυομένων, τόσο πριν την εκδήλωση του φαινομένου, με την παράλειψη κατασκευής έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, όσο και κατά και μετά την εκδήλωση του φαινομένου, που δεν αντιμετωπίσθηκε ως θα έπρεπε, τόσο σύμφωνα με τα εκπονούμενα σχέδια επικινδυνότητας του 2018 για το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας όσο και με το σχέδιο Δάρδανος. Η περιοχή μας δεν πλημμύρισε από τα όμβρια ύδατα που επέπεσαν επί τόπου, αλλά από τα ύδατα που οδεύτηκαν στην περιοχή μας, προκειμένω να μην πλημμυρίσει η περιοχή της Λάρισας, από τα νερά του Πηνειού».

 
Top