Στο χαμηλότερο επίπεδο των 2 τελευταίων ετών βρίσκεται η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, όπως καταγράφεται σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Μόλις το 36% των Αμερικανών εγκρίνουν τις επιδόσεις του Δημοκρατικού υποψηφίου στον Λευκό Οίκο, από 38% τον περασμένο Απρίλιο. Το χαμηλό αυτό ποσοστό είχε καταγραφεί και τον Ιούλιο του 2022.

Την ίδια ώρα, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ προηγείται σε πολλές δημοσκοπήσεις σε Πολιτείες που ενδέχεται να καθορίσουν τον νικητή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μολονότι η πτώση 2 μονάδων είναι εντός του περιθωρίου λάθους της έρευνας (+- 3 μονάδες), προοιωνίζεται άσχημες εξελίξεις για τον Μπάιντεν.

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει τις αδυναμίες και κάποια πλεονεκτήματα του νυν προέδρου των ΗΠΑ. Η κατάσταση της Οικονομίας θεωρείται κορυφαίο ζήτημα καθώς το 23% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Περίπου 21% θεωρεί σοβαρότερο θέμα τον πολιτικό εξτρεμισμό και 13% την μετανάστευση.

Περίπου το 40% απάντησε ότι ο Τραμπ διαθέτει καλύτερο σχέδιο για την Οικονομία (30% για τον Μπάιντεν). Ο πρώην πρόεδρος προηγείται σημαντικά στο Μεταναστευτικό, με το 42% να προτιμά την δική του προσέγγιση και το 25% την πολιτική του Μπάιντεν. Ο δεύτερος προηγείται ελαφρά στην διαχείριση του πολιτικού εξτρεμισμού (34% έναντι 30% του Τραμπ).

Όσον αφορά στους πολέμους στο εξωτερικό και την τρομοκρατία, το 36% θεωρεί καλύτερο τον Τραμπ για την αντιμετώπισή τους ενώ το 29% προτιμά τον Μπάιντεν.

 
Top