Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, όσο αυτή η εξέλιξη δεν εντάσσεται «στο πλαίσιο συνολικής πολιτικής λύσης για το παλαιστινιακό», δηλαδή, ουσιαστικά, αν δεν το πουν οι Αμερικάνοι.



Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτώμενος για τη θέση και τη στάση της Αθήνας, τόσο έναντι του εντάλματος σύλληψης που διέταξε ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όσο και για τις αποφάσεις της Ιρλανδίας, Νορβηγίας και Ισπανίας να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στηρίξει απόλυτα και χωρίς αστερίσκους την κυβέρνηση Νετανιάχου, παρά το γεγονός ότι εξαρχής είχε γίνει φανερό ότι το μακελειό στην Γάζα θα εξελισσόταν σε γενοκτονία.


Σε ερώτηση, λοιπόν, για το εάν η Ελλάδα θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του συμβουλίου ασφαλείας για λύση δύο κρατών με πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτος στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στα σύνορα προ του 1967».


Παράλληλα, είπε ότι «αυτό που σήμερα προέχει είναι η παύση των εχθροπραξιών, η απελευθέρωση των ομήρων και η απρόσκοπτη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Πρόσθεσε ότι «ως προς την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, αυτό εντάσσεται στην υπό εξέλιξη ειρηνευτική διαδικασία στο πλαίσιο συνολικής πολιτικής λύσης για το παλαιστινιακό».

Αναλυτικά η απάντησή του:

«Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για λύση δύο κρατών με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και στα σύνορα προ του 1967. Ως στάση αρχής η χώρα μας υπερψήφισε τα ψηφίσματα που αφορούν την Παλαιστίνη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αυτό που σήμερα προέχει είναι η άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, η απελευθέρωση των ομήρων και η απρόσκοπτη διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας. Η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους εντάσσεται στην υπό εξέλιξη ειρηνευτική διαδικασία στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής λύσης για το Μεσανατολικό».

Για το Διεθνές Δικαστήριο αρχικά σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν σχολιάζει αποφάσεις δικαστηρίων, αλλά στη συνέχεια το έκανε δηλώνοντας πως «μας προβληματίζει και αναρωτιόμαστε πώς μπορεί μια τέτοια απόφαση να βοηθάει στην εξομάλυνση της κατάστασης, ευρύτερα στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής».

 
Top