Τη Δευτέρα, Ιρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο Πρόεδρος της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν και άλλοι επτά αξιωματούχοι σκοτώθηκαν, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στην ορεινή βορειοδυτική περιοχή του Ιράν.Ένας από τους σημαντικότερους αγωγούς στην Ευρώπη σε μια από τις πιο επιτηρούμενες περιοχές της Βαλτικής Θάλασσας, καταστράφηκε σε μια πράξη δολιοφθοράς και οι έρευνες από τους Σουηδούς και τους Δανούς ολοκληρώθηκαν χωρίς να κατονομαστεί ένοχος.
Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο πυροβολήθηκε πέντε φορές, αφού διέκοψε τη βοήθεια της χώρας του στην Ουκρανία, από έναν ηλικιωμένο πολίτη που ενεργούσε μόνος του και ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας.
Ο Ιρανός πρόεδρος και ο Υπουργός Εξωτερικών σκοτώνονται σε ένα φρικτό δυστύχημα με ελικόπτερο, κατά το οποίο τα άλλα δύο ελικόπτερα συνοδείας, κατάφεραν να επιστρέψουν με ασφάλεια.
«Είχες τρία ελικόπτερα να πετούν στη σειρά, το ένα ξαφνικά πέφτει. Χωρίς να εκπέμψει σήμα βοήθειας. Χωρίς τίποτα. Και αν οφειλόταν σε συνθήκες ομίχλης, πώς τα κατάφεραν τα άλλα δύο ελικόπτερα; Αλλά όχι του προέδρου;»
Αυτά επεσήμανε και ρώτησε ο Michael Maloof, βετεράνος ανώτερος αναλυτής πολιτικής ασφαλείας, τους οικοδεσπότες της εκπομπής «The Critical Hour» του Sputnik.
Η ιρανική αντιπροσωπεία πετούσε στην ιρανική επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, που συνορεύει με το Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα στενός σύμμαχος του Ισραήλ.

Τη Δευτέρα, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται να είπε σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η χώρα του δεν εμπλέκεται στον θάνατο του Ιρανού Προέδρου.

Όμως, όπως σημειώνει ο Maloof, το Ισραήλ έχει ιστορικό φερόμενων μυστικών επιχειρήσεων εντός του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών αγωγών, της δολοφονίας πυρηνικών επιστημόνων και της πρόσφατης απάντησης του Ισραήλ σε μια ιρανική επίθεση που το Ιράν λέει ότι έγινε από την επικράτειά του.

«Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν ήταν επίσης μια πολύ πενιχρή απάντηση, αλλά νομίζω ότι όλα αυτά σχεδιάστηκαν για κάτι πολύ μεγαλύτερο, κάτι σαν αυτό», έκανε μια εικασία ο Maloof.
«Έχετε και άλλα επεισόδια που συμβαίνουν σε όλη τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της [Σλοβακίας]… Άρα αυτά δεν συμβαίνουν μεμονωμένα. Κάτι μεγαλύτερο συμβαίνει εκεί έξω. Νομίζω ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να το προσδιορίσουν», πρόσθεσε.

Την ίδια μέρα που συνετρίβη το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου, αξιωματούχοι του στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ) δήλωσαν ότι απέτρεψαν μια απόπειρα πραξικοπήματος και συνέλαβαν 50 άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις Αμερικανοί.
Ο φερόμενος ηγέτης του πραξικοπήματος, Κρίστιαν Μαλάνγκα, σκοτώθηκε στην απόπειρα. Ο Μαλάνγκα έζησε στις ΗΠΑ το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, επισκέφτηκε τον ισραηλινό στρατό το 2015.
Ο Maloof κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν αποκαλυφθεί ότι το Ισραήλ εμπλέκεται στον θάνατο του Ραϊσί, η απάντηση θα είναι σημαντική.
«Είδατε ποια ήταν η αντίδραση όταν οι Ισραηλινοί χτύπησαν το ιρανικό προξενείο στη Συρία… για πρώτη φορά, το Ιράν έδειξε ότι μπορούσε να χτυπήσει απευθείας το Ισραήλ. Εάν αυτή η συντριβή του ελικοπτέρου ήταν πράγματι σκόπιμη και θα μπορούσε να συνδεθεί ξανά με το Ισραήλ, νομίζω ότι θα δείτε μια πολύ σημαντική απάντηση».
 
Top