Από χθες τη νυχτα, Παρασκευή 10/5, τα ηλεκτρικά δίκτυα και οι δορυφόροι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα εξαιτίας μιας ηλιακής καταιγίδας σπάνιας έντασης, η οποία κατευθύνεται προς τον πλανήτη μας.

«Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι φορτισμένα ηλιακά σωματίδια που βγήκαν από την κορόνα του Ήλιου κατευθύνονται προς τη Γη», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Σον Νταλ, του Κέντρου Προβλέψεων Διαστημικού Καιρού (Space Weather Prediction Center – SWPC) των ΗΠΑ, το οποίο εξέδωσε προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα 4ου βαθμού (στην πεντάβαθμη κλίμακα), κάτι που δεν έχει ξαναγίνει από το 2005, τονίζοντας πως το εν λόγω φαινόμενο αναμένεται να διαρκέσει ολόκληρο το Σαββατοκύριακο.

«Μπορεί να επηρεάσει τις υποδομές», είπε ο Νταλ, διευκρινίζοντας ότι το φαινόμενο αυτό είναι «πολύ σπάνιο». «Ενημερώσαμε όλους τους παρόχους με τους οποίους συνεργαζόμαστε, εκείνους που χειρίζονται δορυφόρους, επικοινωνίες και, φυσικά, το ηλεκτρικό δίκτυο της βόρειας Αμερικής», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτήν την περίοδο ο Ήλιος βρίσκεται κοντά στην κορύφωση της δραστηριότητάς του, με βάση τον 11ετή κύκλο του. Αυτές οι «στεμματικές» εκπομπές μάζας, τουλάχιστον επτά εκ των οποίων κατευθύνονται προς τη Γη, προέρχονται από μια ηλιακή κηλίδα που έχει μέγεθος περίπου 16 φορές τη διάμετρο της Γης. Κινούνται με ταχύτητα πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο και όταν θα πλησιάσουν τους αμερικανικούς δορυφόρους, θα είναι δυνατόν να προβλεφθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ένταση του φαινομένου, δηλαδή «περίπου 20-45 λεπτά προτού φτάσει στη Γη», εξήγησε ο Σον Νταλ, συστήνοντας στους πολίτες να εφοδιαστούν με μπαταρίες ή ακόμη και με γεννήτριες, όπως κάνουν για όλες τις καταιγίδες.

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας εδώ και μια δεκαετία εργάζονται για να προστατεύσουν καλύτερα τα δίκτυά τους, διαβεβαίωσε ο Ρομπ Στίνμπεργκ, επιστήμονας που εργάζεται στο SWPC. Επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν στις γραμμές υψηλής τάσης, όχι στις κατοικίες και σήμερα υπάρχουν συστήματα για την αποφυγή τους. Θα μπορούσε, επίσης, να επηρεαστεί το δίκτυο γεωεντοπισμού (GPS), ενώ, όσον αφορά στην εναέρια κυκλοφορία, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) δεν αναμένει σοβαρά προβλήματα.

Το SWPC σημείωσε ότι λόγω της ηλιακής αυτής καταιγίδας στον ουρανό ενδέχεται να εμφανιστεί και κάποιο φαντασμαγορικό σέλας, ακόμη και σε περιοχές που το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι συνηθισμένο, οπότε συνέστησε στους κατοίκους να ετοιμαστούν να τραβήξουν εντυπωσιακές φωτογραφίες. «Αν βρίσκεστε σε περιοχή όπου έχει σκοτάδι, χωρίς σύννεφα και με ελάχιστη φωτορύπανση, θα μπορέσετε να δείτε πολύ εντυπωσιακά σέλας», είπε ο Στίνμπεργκ, προσθέτοντας πως «αυτό είναι το δώρο της διαστημικής μετεωρολογίας».
 
Top