H ρίψη «χρήματος από το ελικόπτερο» είναι μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που δεν χρηματοδοτείται από έκδοση χρέους αλλά από το τύπωμα χρήματος, επισημαίνει ο Μπεν Μπερνάνκε. Ποια είναι τα οφέλη της πολιτικής και πότε μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για τις κεντρικές τράπεζες...
Το «χρήμα από ελικόπτερο» μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για τις κεντρικές τράπεζες, εκτιμά ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκε.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η ιδέα της ρίψης «χρήματος από ελικόπτερο» διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Μίλτον Φρίντμαν και αντανακλά την άποψη πως μια οικονομία πρέπει να αποφεύγει με κάθε τρόπο τον αποπληθωρισμό.
«Μια ρίψη “χρήματος από το ελικόπτερο” αποτελεί μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική – μια αύξηση των δημόσιων δαπανών ή μια περικοπή φόρων – που χρηματοδοτείται από μια μόνιμη αύξηση στο στοκ χρήματος» γράφει στο μπλογκ του ο κ. Μπερνάνκε.
Η διαφορά με τις παραδοσιακές επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές είναι πως η «ρίψη» δεν χρηματοδοτείται από την έκδοση χρέος αλλά από το τύπωμα χρήματος.
Όπως υποστηρίζει, κάτω από ακραίες συνθήκες όπως ένα μεγάλο έλλειμμα συνολικής ζήτησης, την εξάντληση των ορίων της νομισματικής πολιτικής και την απροθυμία για δημοσιονομική επέκταση, μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τις κεντρικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το θελκτικό στοιχείο της πολιτικής αυτής είναι ότι μπορεί να επηρεάσει την οικονομία μέσα από διάφορα κανάλια, καθιστώντας την αποτελεσματική ακόμα και όταν το υφιστάμενο κρατικό χρέος είναι υψηλό ή τα επιτόκια είναι χαμηλά.
Στα κανάλια αυτά περιλαμβάνονται 1)οι άμεσες επιπτώσεις από τις δαπάνες για δημόσια έργα στο ΑΕΠ, τις δουλειές και το εισόδημα 2)η αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών 3)η προσωρινή αύξηση του προσδοκώμενου πληθωρισμού λόγω της αύξησης της προσφοράς χρήματος 4)η μη αύξηση του χρέους.
Ο κ. Μπερνάνκε υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ έχουν ακόμα στην διάθεση τους και άλλα εργαλεία, αλλά δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί κάποια στιγμή στο μέλλον η χρήση αυτής της πολιτικής, ιδίως στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία.
«Με τις κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία να δυσκολεύονται να πιάσουν τους στόχους τους για τον πληθωρισμό, οι δημοσιονομικές δράσεις με χρηματοδότηση από τύπωμα χρήματος μπορεί να λάβουν περισσότερη προσοχή έξω από αυτήν την χώρα (ΗΠΑ)» τονίζει.