Οι βρετανικές τράπεζες θα ήταν «εύρωστα κερδοφόρες», εξαιρώντας τα κόστη εξαιτίας της κακοδιαχείρισης. Το σύνολο ισούται με τέσσερις φορές το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο και έχει «καταστροφικό αντίκτυπο» στο μέρισμα...






Τα δέκα μεγαλύτερα σκάνδαλα στα οποία έχουν εμπλακεί βρετανικές τράπεζες, έχουν κοστίσει στον τομέα 53 δισ. στερλίνες (περίπου 75 δισ. δολάρια) σε πρόστιμα και μηνύσεις τα τελευταία 15 χρόνια, διαβρώνοντας την αξία των μετόχων και πυροδοτώντας εκκλήσεις για αλλαγές στον κλάδο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που διενεργήθηκε από το think tank χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, New City Agenda, το κόστη από κακοδιαχείριση έχουν αγγίξει το σύνολο των 75 δισ. δολαρίων και έχουν «καταστροφικό αντίκτυπο» στην κερδοφορία των τραπεζών, μειώνοντας σημαντικά το μέρισμα.

«Η κερδοφορία των βρετανικών τραπεζών λιανικής έχει τεθεί σε κίνδυνο από την επίμονη κακοδιαχείριση και μια επιθετική κουλτούρα βασισμένη στην πώληση. Αυτό έχει κάνει κάθε πολίτη φτωχότερο μέσω των συνταξιοδοτικών ταμείων μας και των ιδιοκτησιών μας στις τράπεζες που έχουν διασωθεί», τονίζει η έκθεση του think tank.

Από το 2000 και μετά, ο βρετανικός τομέας έχει φθαρεί από μια σειρά σκάνδαλα όπως η πώληση ασφαλειών που δεν χρειάζονταν, η κλοπή στοιχείων ταυτότητας και η χειραγώγηση δεικτών όπως ο Libor, τα οποία του έχουν κοστίσει τέσσερις φορές το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο.

«Οι τράπεζες έχουν αποδειχθεί ανίκανες στην εκτίμηση του συνολικού κόστους της κακοδιαχείρισής τους –με τις προβλέψεις τους να αυξάνονται 10 φορές τα τελευταία τρία χρόνια», επισημαίνει η έρευνα.

Η Lloyds έχει πληρώσει 14 δισ. στερλίνες σε πρόστιμα μεταξύ 2010 και 2014, ενώ έδωσε μόνο 500 εκατ. σε μερίσματα. Την ίδια ώρα, έχει δώσει 2,15 δισ. στερλίνες σε μπόνους στους εργαζόμενούς της, αναφέρει η έκθεση.

Η Barclays έρχεται δεύτερη από άποψη κόστους κακοδιαχείρισης, έχοντας πληρώσει 7,3 δισ. μεταξύ 2010 και 2014. Η Royal Bank of Scotland έχει δώσει 6,4 δισ. σε πρόστιμα και αγωγές. Οι HSBC και Banco Santander UK πλήρωσαν 3,9 και 1,2 δισ. στερλίνες αντίστοιχα.

«Εξαιρώντας τα κόστη από την κακοδιαχείριση, οι μεγάλες τράπεζες λιανικής θα ήταν εύρωστα κερδοφόρες. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό για τους μετόχους το να εμπλακούν και να παρακολουθούν την πρόοδο που κάνουν οι τράπεζες στο να αλλάξουν την κουλτούρα τους», υποστήριξε σύμφωνα με το MarketWatch η New City Agenda στην έκθεσή της.

 
Top